Formsanté

Bebeklerde diş çıkarma belirtileri nelerdir? İşte 9 belirti

Uykusuz geceler, hafif ateş, huzursuz gündüzler… Acaba bebeğiniz neden böyle tepkiler veriyor? Yoksa bu zorlu dönemin sorumlusu, çıkmaya çalışan minik beyaz dişler mi? Peki bebeklerde diş çıkarma belirtileri nelerdir? Diş çıkaran bebekler için neler yapılmalı? Bebeklerde diş çürümesi nasıl önlenir? Formsanté arşivinden (2011) derledik… İşte 9 belirti

İLK DİŞ NE ZAMAN ÇIKIYOR?

Bebeklerde ilk diş ortalama olarak yedinci ayda çıkmaya başlıyor. Bazı bebekler 3. ayda erken diş çıkarmaya başlarken bazılarının da ilk dişi 12. ay hatta sonrasına sarkabiliyor. Diş çıkarmada genellikle kalıtsal faktörler etkili rol oynuyor. Ancak bu zorlu dönemde ailelere büyük görevler düşüyor.

BEBEKLERDE DİŞ ÇIKARMA BELİRTİLERİ NELERDİR?

Peki, bebeklerde diş çıkarma belirtileri neler ve ne zaman ortaya çıkıyor? Özetle bebeklerde diş çıkarma belirtileri şunları:

Diş çıkarma belirtileri, dişlerin çıkmaya başlamasından 2-3 ay önce ortaya çıkıyor. Bu belirtiler çocuktan çocuğa değişiklik gösteriyor. Memorial Hastanesi Çocuk Hastalıkları Bölümü’nden Uz. Dr. Hülya Caner bebeklerin diş çıkarma öncesi nasıl belirtiler gösterdiğini anlattı.

DİŞ ETLERİNDE MORARMA VE KANAMA

BEBEĞİN DİŞLERİNİN ÇÜRÜMESİ NASIL ÖNLENİR?

mayis-2011-bebek-8-resim-2Dişlerin erken çürümesini önlemek için:

Bebeğin dişlerinin sabah ve akşam yatmadan önce yumuşak bir fırçayla, sadece su ile fırçalanması gerekiyor. İki yaşından önce yutma riskinden dolayı macun kullanımı önerilmiyor. İki yaşından sonra çok az miktarda florlu diş macunu kullanılabilir.

Çocuğun el becerisi, merakı ve ebeveynin tutumu diş fırçalama alışkanlığını belirliyor. Bu yüzden anne ve babaların da dikkat etmesi gereken noktalar var. Çocuklara, biberon veya emzik şeker, reçel gibi tatlı maddelere batırılıp verilmemeli. Gece uyuyan çocuğa şekerli süt veya meyve suyu içme alışkanlığı kazandırılmamalı.

Bebeklerin en azından ilk dört ay anne sütü ile beslenmeleri, ağız çevresindeki yumuşak doku ve kas fonksiyonlarının normal gelişimini sağlıyor. Biberonun neden olduğu çürümeleri önlemek için çocuklar, bir yaşından itibaren bardak ve kaşıkla beslenmeye alıştırılmalı.

Erken dönemde oluşacak diş çürümelerinden korunmak için besledikten sonra bebeklerin, geceleri ağızda biberonla uyuma alışkanlıklarına engel olunmalı, biberondaki süte şeker, bal, pekmez gibi tatlandırıcılar ilave edilmemeli.

DİŞ ÇIKARTAN BEBEK İÇİN NELER YAPILABİLİR?

Formsante Dergisi Mayıs 2011 Sayısı – Bebek Eki

BEBEKLERLE İLGİLİ EN ÇOK MERAK EDİLENLER

Exit mobile version