Formsanté

Beslenme Raporu

“Araştırmalara göre günde dört fincan çay içenlerde, strese neden olan kortizol hormonu seviyesi daha düşük olurken, kalp krizi ve diyabet riski de azalıyor.”

Süt ürünleri nasıl saklanmalı?
Peynir, yoğurt, tereyağı, kefir gibi süt ürünlerinin doğru koşullarda muhafaza edilmesi büyük önem taşıyor. Kaya Çiftliği’nden Gıda Mühendisi Derya Kaya Bulut, süt ürünlerinin raf ömürlerinin değişiklik gösterebileceğini örneğin, kaşar peynirin raf ömrünün altı ay iken tereyağı için bu sürenin üç-altı ay arasında değiştiğini söylüyor: “Soğuk-sıcak gören ürünler daha çabuk bozuluyor. Bu sebeple yoğurdu ya da peyniri sofrada bekletip, tekrar buzdolabına koymak yerine kullanılacak miktarda ürünün buzdolabından çıkartılması gerekiyor. Aksi takdirde ürünün ömrü azalıp, aroması ve yapısı bozuluyor. Tüm süt ürünlerinin soğuk zincir kırılmadan, 4-6 derece arasında muhafaza edilmesi önem taşıyor. Ayrıca saklama kapları ile poşetlerinin gıdaya uygun ve sertifikalı olmasına dikkat etmek gerekiyor.”

Haftada iki gün
Kalbi yaşlandıran en önemli faktörlerden biri de sağlıksız beslenme. Uzman Diyetisyen Nilay Keçeci Arpacı, kalp dostu birçok besin bulunduğunu, baklagiller arasında ise nohutun başı çektiğini belirterek, “Nohut; kompleks karbonhidratlar ve posadan zengin bitkisel protein kaynağı olarak öne çıkıyor. Haftada en az iki kez tüketilmesi gereken baklagiller grubunda yer alan nohut; yağ, doymuş yağ ve kolesterolden fakir olmasıyla kolesterolü düşürücü etki gösteriyor” diyor.

Hem ekonomik hem sağlıklı
Kar soğukları yaklaşırken, son hazırlıklar da tüm hızıyla devam ediyor. Bunların başında da konserveler geliyor. Memorial Şişli Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Dyt. Rumeysa Çelik, ev yapımı ürünleri tüketmenin hem ekonomik hem de sağlıklı olduğunu ancak yaparken dikkatli olmak gerektiğini belirterek, “Evde konserve yaparken; sebze-meyvelerin taze olmasına ve ortalama 15-20 dakika kaynatılmasına, mutlaka ısıya dayanıklı cam kullanmaya dikkat etmek gerekiyor” diyor.

Exit mobile version