Formsanté

Bu yıl her şey çok güzel olacak…

aralik-2012-psikoloji-resim-1

Dürüst olun! Geçen yıl, tam da bugünlerde ne çok şey yapmayı planlamıştınız. Günler günleri, haftalar haftaları kovalarken bir de baktınız, koca yıl geçip gitmiş… Kendinizi bunun için üzmeyin! Unutmayın ki, zararın neresinden dönerseniz kardır. Sarılın kağıda kaleme, başlayın yapılacaklar listenizi oluşturmaya…

Her yeni yıl yeni hedefleri, başlangıçları da beraberinde getirir. Önceki yıl gerçekleştirilemeyip, ukde kalanlar bir sonraki yılın yapılacak listesinde ilk sıralarda yer alır. Hedefinize ulaşmak için yapabileceklerinizin sınırı ise sizin azminizle doğru orantılı olur…

Kendinize sorun:
“Nasıl daha mutlu olabilirim?” Yapılacaklar listesi hazırlarken, gerçekçi olmak büyük önem taşıyor. Gazetelerde okuduğunuz, filmlerde izlediğiniz veya internette gördüğünüz yaşamlardan etkilenerek, ulaşılması zor ya da sizi mutlu etmeyecek hayaller kurmanın yarar sağlamayacağı gerçeğiyle en baştan yüzleşmeye ne dersiniz? Arkadaşlarınızla daha çok zaman geçirmek, kültürel etkinliklere daha fazla zaman ayırmak ya da çok sevdiğiniz hobinize geri dönmek istiyorsanız, bunlar üzerinde yoğunlaşmaya özen gösterin. Trend okları o yöne döndü diye yemek kursu, alternatif sporlar ya da farklı birtakım aktivite yapmak için ne vaktinizi ne de paranızı harcayın.

Kendinize gerek maddi gerekse manevi olarak ulaşılabilir hedefler belirlemeye özen gösterin. Aksi halde fikirlerinizin yıldan yıla ertelenen hayaller olmaktan öteye geçemeyeceğini unutmayın.

1 – Hedefinizi doğru belirleyin
Yeni yıldan ne bekliyorsunuz? Tartıda gördüğünüz üç kilo fazlayı vermeyi mi, düzenli spor yapmayı mı, sevdiklerinize ve arkadaşlarınıza daha fazla zaman ayırabilmeyi mi, kütüphanedeki kitapları okumayı mı, yoksa beyaz atlı prensinizin sizi bulmasını mı? Yeni yıla ilişkin hedeflerinizi öncelikleriniz doğrultusunda yapmaya başlayın. Bu sayede amacınıza doğru odaklanabileceğiniz gibi, dileklerinizi yerine getirmeyi de başarabilirsiniz.

2 – İş planı yapın
Yapılacakları belirledikten sonra ikinci adım, bunun nasıl olacağı… Yaşamınızı daha planlı ve programlı sürdürürek, her yeni günün sizi amacınıza bir adım daha yaklaştıracağını unutmayın. Evde ayaklarınızı uzatıp televizyon izlemek yerine, kitap okumaya ne dersiniz? Ya da aklınızı çelen hamburger ve patates kızartmasını yemek yerine, kendinize peynirli bir salata sipariş etseniz, hedeflediğiniz kiloya ulaşmanız daha kolay olmaz mı?

3 – Kendinizi motive edin
Neler yapacağınızı sadece düşüncede bırakmayın! Onları kağıda dökmekten çekinmeyin. El yazar, göz görür, beyin algılar, kalp de hissederse, sizi hedefe ulaşmaktan ne uzak tutabilir ki? Yazdıklarınızı her gün görebileceğiniz yerlere iliştirin. Sizi sürekli uyaracak bu notların amacınızı hatırlamanıza yardımcı olacağını unutmayın.

Devamı diğer sayfada

4 – Kendinizi sınırlandırmayın
Aksiliklerin, zorunlu ertelemelerin yaşanabileceğini aklınızdan çıkarmayın. Hedefinizden bir gün saptıysanız, ertesi gün bunu telafi etmeye çalışın. Örneğin bugün spora gidemediyseniz, o günkü egzersiz saatinizi başka bir gün yapmaya kendinize söz verin. Aksaklıklar yaşadığınızda inancınızı ve cesaretinizi kaybetmeyin. Eninde sonunda çabanızın karşılığını göreceğinizi unutmayın.

5 – Beklentilerinizi düşük tutmayın
Kendinizi asla sınırlamayın… “Ne kadar az beklentim olursa, o kadar az hayal kırıklığı yaşarım” diye düşünmeyin. Umut ve hayalin insanı motive ettiğini daima hatırlayın. Gerçekleşmesi mümkün olan dileklerin ve somut isteklerin yaşam kalitesini artıracağını unutmayın. Eğer sağlıklı bir yıl diliyorsanız; uykudan beslenmeye, egzersizden stres yönetimine ve sağlık kontrollerine kadar üzerinize düşen görevleri yerine getirmeyi ihmal etmeyin.

6 – Destek isteyin
İsteklerinize ulaşmak ve onları gerçekleştirmek konusunda sevdiklerinizden ve yakınlarınızdan yardım alın. Diyet yapıyorsanız, aileniz ya da birlikte yaşadığınız kişilerin beslenme düzenini sizinkine uydurmasını isteyin. Bu yılki hedeflerinizde sigarayı bırakmak varsa, bir uzmandan yardım almaktan çekinmeyin.

7 – İnanmaktan vazgeçmeyin
Hedeflerinize ulaşacağınıza başta siz inanın… Çevrenizde heves kırıcı sözler söyleyen kişiler varsa onlarla ulaştığınız aşamaları paylaşmaktan çekinmeyin. Yaptıklarınızla ilgili olumlu tutumunuzu korumaya devam edin. Yaşadığınız sorunların, karşılaştığınız engellerin sizi yıldırmasına izin vermeyin.

8 – Başarılarınızı ödüllendirin
Ulaştığınız her hedef için, kendinize küçük de olsa bir ödül verin. Çabanızın karşılığını gördükçe, zirveye ulaşma arzunuzun daha da artacağını unutmayın. Güzel olan her şeyin emek istediğini aklınızdan çıkarmayın. Emeklerinizin karşılığını aldıkça hem kendinize hem de hayata olan güveninizin arttığını da fark edeceksiniz. Başarılarınızı ödüllendirdikçe daha fazla keyif alacaksınız.

DÜRÜST OLUN, GELECEĞE GÜVENLE BAKIN!
En başından beri “Zararın neresinden dönseniz kardır” diyoruz. Ama her yıl birbirinin aynısı listeler hazırlayıp, bir süre sonra vazgeçiyorsanız, geçmişe dönüp nerede hata yaptığınızı bulmanız gerekiyor. Bu sayede neleri planladığınızı, yapamadığınız hayallerde neden sapmalar olduğunu belirleyebilir; yeni yılda daha sağlıklı sonuçlara ulaşabilirsiniz. Gelecekte sorun yaratacak her şeyi yaşamınızdan uzaklaştırarak, hayatınızı ve geleceğinizi ipotek altına alacak yanlış adımlar atmanızı engelleyin. Geçmişle hesaplaşırken kendinize dürüst davranırsanız, geleceğe güvenle bakabileceğinizi unutmayın…

Ayşegül Uyanık ÖRNEKAL

Formsanté Dergisi Aralık 2012 Sayısı

Exit mobile version