Formsanté

Cildinizi genç & sağlıklı tutmanız için ipuçları

Uzm. Dr. Sinan İBİŞYaşınızı en iyi cildiniz tanımlıyor… Cildinizin gençliğini ve sağlığını koruyabilmeniz için ise güzellik rutininize ekleyebileceğiniz birkaç basit adım yeterli oluyor.

Birkaç beyaz saç teliniz varsa saç boyası ile kapatabilirsiniz ama cildiniz yaşlanma belirtileri göstermeye başladığında tekrar genç görünmesi o kadar kolay olmuyor. Cildiniz vücudunuzdaki en geniş organ ve onu sağlıklı tutmanız en az kalbinizi, akciğerlerinizi sağlıklı tutmanız kadar önem taşıyor. Cildinizi sağlıklı tutmak için yapacağınız her şey zaten onu genç tutmanızı da sağlıyor. Güneşin cildin en kötü düşmanı olduğunu artık biliyorsunuz. Güneşlendiğinizde hücrelerinize hasar veriyorsunuz. Cildiniz onların yerine yenilerini koyabilmek için yeni hücreler oluşturuyor ve bu süreç her tekrarlandığında cildiniz biraz daha yorgun düşüyor. UV ışınları aynı zamanda cilt kanseri riskine sebep oluyor. Cildinizi tamamen korumanızın tek yolu her gün güneş koruyucusu kullanmaktan geçiyor. Çok yüksek koruma faktörlü ürünler cildinizin güneşten daha iyi korunduğu anlamına gelmiyor. Yüzünüzü güneşten korumak için şapka veya güneş koruyucusu takmanız da gerekiyor.

Sigara içmek cildi solduruyor
Akciğer kanserine, sararan dişlere ve berbat bir kokuya sebep olmasının yanında sigara aynı zamanda cildinizin erken yaşlanmasına da sebep oluyor. Sigara içmek cildinizi besin maddeleri ve oksijenden mahrum bırakıyor, cildin kolajen ve elastin kaynaklarını tahrip ediyor. Sigara içen bir kişinin cildi kuruyor, nem kaybı sebebiyle kırışıklıklar oluşmaya başlıyor ve cilt, esnekliğini kaybediyor. Sigara içmek aynı zamanda cildinizin solgun ve gri renkli görünmesine sebep oluyor. Cildinizde kırışıklıklar oluşmasını önlemenizin bir yolu da içerden nemlenmesini sağlamak… Bol su içmek cildinizin daha sağlıklı olmasını sağlıyor ve kırışıklık oluşumunu azaltıyor. Cilt sağlıklı kalabilmek için fazla oksijene de ihtiyaç duyuyor. Ekstra oksijen için en iyi yol ise egzersiz yapmak… Düzenli şekilde aerobik egzersiz yaparak ve akciğerlerinizi olabildiğince fazla oksijenle doldurarak cildinizin görünümünü iyileştirebilirsiniz. Devamı diğer sayfada

Soyulmuş cilt sağlıklıdır
Cildinizin iyi görünmesi için düzenli şekilde ölü hücrelerden arındırmanız gerekiyor. Eğer cildinizi soymazsanız, cildiniz kullandığınız krem ve nemlendiricilerden fayda görmüyor. Cildinize glikolik asit içeren meyve asitlerini uygulamanız en mükemmel soyma şeklini oluşturuyor. Yüzünüzü yıkadığınızda yağ veya alkol içermeyen narin temizleyiciler kullanmanız gerekiyor çünkü sabun cildinizi kurutuyor ve geride artık bırakabiliyor.

Her gün nemlendirin
Günlük olarak nemlendirici kullanmanız cildinizin elastik ve sağlıklı kalmasını sağlıyor. Her banyodan sonra ıslak cildinize uygulayacağınız vücut yağı, cildinize nemi hapsetmenizi sağlıyor ve kuruluğu önlüyor. Yüzünüze de sabah ve akşam nemlendirici uygulamanız gerekiyor. Yüksek oranda C vitamini içeren serumlar mükemmel kırışıklık kontrolü sağlıyor ve aynı zamanda kahverengi lekelerin kaybolmasına yardımcı oluyor. Alfa hidroksi asit içeren bir ürün de cildinizin gençliğini korumanıza yardımcı olabiliyor.

Soru: Güneş lekelerim için renk açıcı kullandım, lekelerim arttı. Neden?
Cevap: Güneş lekeleri cildin, ışığa karşı derin dokuları koruma gücü azalmış bölgelerini bize gösteriyor. Bu bölgeleri renk açıcı ve soyucu ürünlerle koyu lekelerden arındırmak yapılan en büyük yanlış oluyor. Yapılması gereken ise bu bölgeleri daha kalın hale getirecek ve ışık geçirgenliğini artıracak ürünlerden faydalanmak… Bunun için meyve asitli, peptidleri içeren, pigment üretimini baskılayan, antioksidan zengini bir bakım reçetesi kullanmak gerekiyor.

Formsante Dergisi Ekim 2011 Sayısı

Exit mobile version