Formsanté

Şimdi tam zamanı! İşte çilekle yapılabilecek 5 kolay tarif

Mis kokulu çileklerin tazeleyici tadı sofralarımızda… Aşçı, pastacı ve blogger Ayşem Öztaş, Formsanté okurları için bahar aylarının gözde meyvesi çilekle yapılabilecek birbirinden nefis beş kolay tarif hazırladı. Afiyet, vitamin olsun.

ÇİLEKLE YAPILABİLECEK 5 KOLAY TARİF

ÇİLEKLİ MUS

(4 kişilik)

MALZEMELER:

• 200 g çilek
• 125 g toz şeker
• 5 yemek kaşığı su
• 3 çay kaşığı toz jelatin
• 2 adet yumurta beyazı
• 200 ml krema
• Süslemek için taze nane yaprağı ve çilek

HAZIRLANIŞI:

1. Çilekleri ve 1 yemek kaşığı toz şekeri mutfak robotunda püre haline getirin.
2. 6 yemek kaşığı toz şeker ve 3 yemek kaşığı suyu ocak üzerinde karıştırmadan kaynatın.
3. 3 çay kaşığı toz jelatin ve 2 yemek kaşığı suyu bir kapta birleştirin. 5 dakika sonra mikser ile çırpın.
4. Bu karışıma yumurta aklarını ve 1 yemek kaşığı toz şeker ekleyip yüksek devirde çırpın.
5. Sıcak olan şurubu, karıştırma devam ederken, bu karışıma azar azar ilave edin.
6. Diğer tarafta kremayı çırpın.
7. Çırpılmış kremayı diğer krema ile birleştirin.
8. En son çilek püresini ekleyerek, servis kaplarına bölüştürün.
9. Buzdolabında 1 saat bekleterek servise hazır hale getirin.

ÇİLEKLİ, KEÇİ PEYNİRLİ ve ANTEP FISTIKLI PİZZA

(4 Kişilik)

MALZEMELER:

• 4 adet tam buğday lavaşı
• 150 g keçi peyniri
• 50 g Antep fıstığı
• 250 g çilek
• 50 g roka
• Üzerine serpmek için taze çekilmiş karabiber

HAZIRLANIŞI:

1. Fırına 200 derecede ön ısıtma yapın.
2. Çilekleri yıkayıp, ortadan ikiye kesin.
3. Tepsiye lavaşları yerleştirin, üzerine ufalanmış keçi peyniri serpin.
4. Isınmış fırında peynirler eriyinceye kadar bekletin.
5. Eriyen peynirlerin üzerine yarım çilekleri yerleştirin.
6. Üzerine tekrar ufalanmış keçi peyniri ve Antep fıstıklarını serpin.
7. Bu şekilde fırında 15 dakika pişirin.
8. Fırından çıkan sıcak pizzanın üzerine roka yapraklarını yerleştirip karabiber serperek servise
sunun.

ÇİLEKLİ VE PEYNİRLİ SALATA

1 Porsiyon

MALZEMELER:

• 3 adet iri boy çilek
• 5-6 yaprak kıvırcık marul
• 4-5 yaprak kırmızı kıvırcık marul
• 4-5 sap dereotu
• 50 g eski kaşar
• 50 g rokfor

SALATA SOSU İÇİN

Zeytinyağı, limon ve karabiber

HAZIRLANIŞI:

1. Yeşillikleri ince ince doğrayın.
2. Bir kabın içinde salata sosu ile birlikte karıştırın.
3. Çilekleri ince ince kesip, yeşilliklerin üzerine yerleştirin.
4. Dereotu ve küp küp doğranmış peynirleri salataya serpin.
5. En son minik ceviz parçaları ile süsleyerek servise hazır hale getirin.

BESİN DEĞERLERİ

FISTIK EZMELİ, MUZLU VE ÇİLEKLİ TOST

(1 Porsiyon)

MALZEMELER:

• 1 yemek kaşığı fıstık ezmesi
• 2 çay kaşığı bal
• 1 çay kaşığı damla çikolata
• 1/2 adet muz
• 1 adet çilek
• 2 dilim tam buğday tost ekmeği

HAZIRLANIŞI:

1. Fıstık ezmesi ve balı karıştırın.
2. Tost ekmeklerinin içerde kalan yüzlerine bu karışımı sürün.
3. Dilimlenmiş muz, damla çikolata, dilimlenmiş çilek ve tekrar dilimlenmiş muz olarak dizilim yapın.
4. Diğer tost ekmeğini üzerine kapatın.
5. Tost makinasında ekmeklerin üzeri kızarıncaya kadar pişirin.

BESİN DEĞERLERİ

BAKLAVA YUFKASI İLE KREMALI ÇİLEK

(15 Adet)

MALZEMELER:

• 15 adet çilek
• 3 adet baklava yufkası
• 50 g ceviz (ufalanmış)
• 50 g toz şeker
• 1 çay kaşığı tarçın
• 100 g labne peynir
• 200 ml krema
• 50 g pudra şekeri
• 100 g tereyağı (eritilmiş)

HAZIRLANIŞI:

1. Fırını 200 derecede ısıtın.
2. Fırın tepsisini yağlayın. İlk baklava yufkasını düzgünce yerleştirin.
3. Eritilmiş tereyağını her tarafa sürün ve üzerine ceviz, toz şeker ve tarçın serpin.
4. İkinci yufkayı bu katı kapatacak şekilde üzerine yerleştirip, nazikçe bastırın.
5. Aynı işlemi tekrarlayın. Üçüncü yufkanın üzerine sadece eritilmiş tereyağı ve toz şeker serpin.
6. Bıçak ile istediğiniz büyüklükte parçalar kesin ve fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin.
7. Krema, peynir ve pudra şekerini çırpın.
8. Hazırlanmış dilimin üzerine çilek ve krema koyun.
9. Diğer parça ile üzerini kapatın.
10. Servise hazırdır.

BESİN DEĞERLERİ

AYŞEM ÖZTAŞ KİMDİR?

1972 Ankara doğumlu Ayşem Öztaş, Hacettepe Üniversitesi İşletme Bölümü Mezunu. Uzun yıllar elektronik sektöründe çalıştıktan sonra 2003 yılında evlilikle birlikte profesyonel iş hayatını bırakmış ve hayallerinin peşine düşmüş. Seramik, pastacılık, yenilebilir çiçekler ve annelik… İki çocuk sahibi olan Öztaş, 2009’dan beri profesyonel olarak pastacılık işine devam ediyor ve yenilebilir çiçekler üzerine ders veriyor. 2011 yılında “Türk Milli Aşçı” unvanını almış. Heyecanını, sevgisini süslediği pastalara yansıtan Öztaş’ın mutfak maceralarını anlattığı “Peçete’den Notlar” isimli bir de internet blog’u bulunuyor.

İLGİLİ İÇERİKLER

Exit mobile version