Formsanté

Diş estetiğini ihmal etmeyin!

30072013 disestetik1

Düzgün, beyaz ve bakımlı dişler kişinin kendine olan güvenini artırıyor; iş, aile ve arkadaş çevresinde daha sosyal bir insan olmasını sağlıyor. Öte yandan sağlıklı bir ağız, insanların iş hayatındaki performansını da olumlu etkiliyor. Her geçen yıl bu gerçeklerin daha fazla farkında olan Türk insanı da diş hekimlerinin kapısını daha fazla çalıyor, altı ayda bir diş kontrollerini ihmal etmiyor. Hatta diş estetiğinde talepler de hızla artıyor. Diş Hekimi Hakan Hepsev’e diş estetiğindeki son trendleri sorduk.

 

DİŞ BEYAZLATMA

Diş renginin birkaç ton açılması için uygulanan bu yöntem, diş ve diş etleri ile ilgili önemli sorunları çözümlenmiş hastalarda sadece estetik amaçlı olarak uygulanıyor. Diş Hekimi Hakan Hepsev, yöntemin ev tipi ve muayene tipi olarak iki şekilde uygulandığını belirterek şunları söylüyor: “Ev tipi beyazlatmada diş temizliği yapılan hastalarımızın diş ölçülerini alıp şeffaf kalıplar hazırlıyoruz. Beyazlatma malzemesi bu kalıpların içine konularak uygulanıyor. Hastalarımız evde bir film seyrederken ya da dinlenirken bu kalıpları ağızlarında taşıyor. Üç-dört gün üçer saatlik uygulama ile sonuca ulaşılıyor.” Muayenehane tipinde ise hastalara beyazlatıcı ışık altında 20-30 dakikalık seanslarla malzeme uygulanıyor. Diş Hekimi Hepsev, sonuçların beklentileri karşıladığını belirterek, “Bembeyaz dişler morallerini yükseltiyor. Ancak sigara ve boyayıcı maddeler zamanla geri dönüşüme yol açabiliyor. Bu nedenle iki yılda bir tedaviyi tekrarlamak gerekebiliyor” diyor.

Geçmişte hastalar birtakım beyazlatma tozları, karbonat ya da çamaşır suyu gibi sakıncalı maddelerle dişlerini beyazlatmaya çalışırken, bugün diş ve diş etinin zarar görmesi engellenerek çok daha beyaz sonuçlar alınabiliyor.

 

DİŞ ETİ ESTETİĞİ

Diş etleri sağlıklı olduğu halde diş boylarının çok kısa olmasından yakınan hastalarda diş eti estetiği uygulanabiliyor. Pembe estetik de denilen bu yöntem, diş eti dokusunun dişlerin üzerini çok fazla örttüğü durumlarda da uygulanabiliyor. Diş Hekimi Hakan Hepsev, lokal anestezi ile uygulanan yöntemi şöyle anlatıyor: “Diş eti kesilerek ya da lazerle yakılarak yapılan uygulama tek seansta tamamlanıyor. Sonrasında ağrı şikayeti olmuyor. İşlemden sonra gerekirse dişler beyazlatılıyor ya da lamina veya zirkonyum porselenlerle daha da estetik hale getiriliyor.”

 

 

30072013 disestetik2BONDİNG

Özellikle aralıklı dişlere sahip bazı bölgelerde kırık dişleri olan hastalarda düzgün bir estetik sağlamak amacıyla uygulanan bonding, koruyucu diş hekimliği işlemleri arasında yer alıyor. Bu işlemin farkı, dişten hiçbir doku alınmaması, aksine dişe ilave yapılması oluyor. Sorunun farklılığına göre seans sayısı artırılabiliyor. Bonding, diş kesimi veya çekilmesine göre koruyucu bir yöntem olarak öne çıkıyor. Çok aralık ya da ilave ile olmayacak şekilde kırık dişlerde ortodonti ya da protez tedavileri de uygulanabiliyor.

 

DİŞ AKSESUARLARI

Diş aksesuarları sadece görünüş amaçlı kullanılıyor ve isteğe bağlı olarak dişler üstüne bir parça dolgu maddesi ile tutturuluyor. Ön dişlerin hemen yanındaki dişlere tek seansta uygulanan bu malzemeler istenildiğinde yine bir diş hekimi tarafından sökülebiliyor.

 

LAMİNA-ZİRKONYUM PORSELENLER

Diş Hekimi Hakan Hepsev, beyazlaması çok zor olan dişlerin renginin değişmesi ya da kırılmaya çok meyilli dişlerin çekilmeden estetik bir şekilde ağızda tutulması amacı ile yapılan protetik yöntemler bulunduğunu belirtiyor. Lamina ya da zirkonyum porselenler bu amaçla uygulanıyor. Her iki yöntemde de dişlerin minesinin bir miktar kaldırılması gerekiyor. Ufaltılan dişlerden ölçü alınarak yeni dişler hazırlanıyor. Fakat öncellikle diş etlerinin sağlığının çok iyi olması ve kronlarla uyumunun tam olarak sağlanması gerekiyor. Diş sayısına göre bir ya da iki seansta ölçü alma işleminden sonra provalar ve dişlerin yapıştırılması bir ya da iki haftayı bulabiliyor.

Exit mobile version