Formsanté

Doğadaki dengelerin rengi yeşil

mayis-2013-ayin-rengi-resim-1

Doğa denince akla ilk gelen renktir yeşil. Ekilen tohum toprağı yarıp da filizlendiği an varlığını yeşille müjdeler bize. Tabiatın giysisidir yeşil. Kışın dökülen yapraklarla ortaya çıkan çıplaklığını örter güzelce ilkbaharın gelişini müjdelerken bize…

Yeşil, ekolojiyi ve doğa sevgisini temsil eder. Onun içindir ki kurumlar da artık doğayı korumaya önem verdiklerini “yeşil bir politika” izlediklerini söyleyerek vurgularlar. Yeşil yaşam gücünü sembolize eder. Doğurganlık, bereket rengidir. Yeşil, saygı ve iyilik mesajını verir yeryüzündeki insanların çoğuna. Barışı temsil eden zeytin dalı yeşildir her zaman. Kutsaldır yeşil. Kuran’da cennet havzası yeşil olarak değerlendirilmiştir. Hazreti Muhammed’in de sık sık yeşil bir hırka giydiğinden söz edilir. İslam aleminin yeşil renge olan aşkı bu sevgiden kaynaklanır. Birçok İslam ülkesinin bayrağı da bu yüzden yeşildir. Asya ülkelerinde de rengi yeşil olan yeşim taşı kutsal olarak bilinir ve Buda heykelleri ile birçok mücevherin yapımında kullanılır.
Kırmızıdan mora doğru sıralanan yedili temel renkler tayfının ortasında olan yeşil, denge ve düzen duygusunu en iyi temsil eden renktir. Gökkuşağının da tam ortasında bize gülümser. Evrenin fiziki ve manevi değerlerini dengeler. Güneşin sarı rengi ile gökyüzü ve denizlerin mavi renginin bileşimidir. Doğanın, büyümenin, genişlemenin ve gelişimin güçlü enerjilerini içerir.

mayis-2013-ayin-rengi-resim-2Tarihte, yeşilin gözlere şifa verdiğine inanılırdı. Firavunlar zamanında Mısırlılar gözlerine yeşil rimel sürerlerdi. Modern çağlarda da yeşil lenslerin gözleri dinlendirdiği ispatlandı. Bu yüzden güneş gözlüklerinde koyu yeşil camlar tercih edilir.

Güven verici bir renktir ve bir afiş ya da logo tasarımında hangi rengi kullanacağınıza karar veremiyorsanız yeşil korkusuzca kullanabileceğiniz en emin renktir.

Değişim ve dönüşüm büyüme için gereklidir. Bu yüzden değişiklikleri sürdürmek yeteneği de yeşilin simgelediği enerjinin bir parçasıdır. “Binah” adıyla anılan “anlayışı, kavramayı, yanlış ile doğruyu ayırt etmeyi sağlayan muhakeme kabiliyetini” temsil eder. Kırmızı bize ne kadar durmamızı, dikkat etmemizi hatırlatırsa yeşil de o kadar rahat bir şekilde ilerleyip yolumuza devam edebileceğimizi vurgular. Onaylandığımızı hissettirir bize. Sıcak ve soğuk renkleri birbirlerine armonize eden yeşil, gözü dinlendiren, insan ruhuna olumlu tesirler bırakan bir renktir. Yorgun sinirleri yatıştırır, stresi azaltır ve enerji depolamaya yardımcı olur. Sakinleştirici etkisi için dekorasyonda bolca kullanılır.

Hastane odalarında da sık kullanılan bir renktir yeşil. Şifa verdiği, kan basıncını düşürdüğü birçok kez gözlemlenmiştir. Yeşilin yoğun olduğu bir çalışma ortamı olanlar daha az mide ağrısı yaşar.

Çakralar arasında dördüncü olan kalp çakrasının simgesidir yeşil renk. Göğüs merkezi yakınında yer alan bu çakra yüksek bilinç ve sevgiyi temsil eder. Kalp çakrası kalp, timus bezi, akciğer ve dolaşım sistemi gibi en hayati bedensel işlevler ile ilişkilidir. Kalp çakrası, tüm çakralar arasında denge noktası olarak vazife görür. Hislerimizi, ilişkilerimizi ve diğer insanlarla etkileşimimizi yönetir.

Devamı diğer sayfada

Doğa bize besin değeri yüksek olan o kadar çok yeşil meyve ve sebze sunmuştur ki, birkaçını seçmek diğerlerine haksızlık etmek olur diye düşünüyorum ben… Yine de ilk tercihimi, doğanın harika ürünü enginar yönünde yapacağım.

“PRACTICLARITY” bir yiyecek, çok yönlü ve keyifli bir tat!
Enginar ile pek çok lezzetli ve hafif yiyecek hazırlayabiliriz.
● Enginar kalorisi düşük olup, idrar söktürücü ve sindirimi kolaylaştırıcı özellikleri ile birlikte bedenimizi fit tutar.
● Karaciğer dostudur ve safranın atılmasını sağlar, ayrıca kolesterol seviyesinin düşmesine yardımcı olur. Mükemmel bir detoks aracıdır!
● Bedenimizi sağlam, enerjik ve ideal dirilikte tutan B3, C, K vitaminleri, folik asit, potasyum, kalsiyum, magnezyum, fosfor, sodyum ve beta-karoten içerir. Zengin bir insülin kaynağıdır!

– Çiğ enginar salatası: Hafif ve çok lezzetli!
– Yeşil sosla pişmiş enginar: Dayanılmaz!
– Enginar suyu: Detoks için mutlaka içiniz!

mayis-2013-ayin-rengi-resim-3MAYDANOZ SOSU
Malzemeler
● 2 çorba kaşığı zeytinyağı
● 150 gram yıkanmış taze maydanoz
● 1 bardak doğranmış taze soğan veya frenk soğanı
● 1/4 bardak limon suyu
● 5 çorba kaşığı su
● 1 çay kaşığı deniz tuzu ve 1/2 çay kaşığı taze çekilmiş karabiber
Hazırlanışı
Bütün malzemeleri mutfak robotu veya blender’den geçirin. Tadına bakın, isterseniz biraz daha tuz veya yağ ekleyin. Buyurun, sosunuz hazır!
Tavsiyeler
Bu sos; ızgara balığın üzerinde nefis olur, haşlanmış patates, buğulanmış somon, hatta dip sos olarak veya sandviçlerin üzerinde kullanabilirsiniz.

mayis-2013-ayin-rengi-resim-4YEŞİL YEŞİL ENGİNARLAR
Malzemeler

● 6-7 enginar kalbi
● 4 büyük demet fesleğen + ekstradan süsleme için yaprakları
● 4 yemek kaşığı zeytinyağı
● 5-6 diş sarımsak
● 1/2 çay kaşığı tuz
● 1/2 bardak soğuk içme suyu
● 1/2 bardak sıcak su (enginarları pişirmek için)
Hazırlanışı
– Elektrikli blender’da taze fesleğen, zeytinyağı, tuz, sarımsak ve 1/2 bardak soğuk su ile yeşil sosunuzu hazırlayın.
– Büyük bir tencereye enginarları yan yana dizip yarım bardak sıcak suyu ve 1 bardak yeşil sosu ilave edin. Kalan sosu daha sonra kullanmak için saklayın. Kısık ateşte 40 dakikaya kadar pişirin.
– Kalan sosu ve taze fesleğen yapraklarıyla süsleyin. Servise hazır!

ENGİNAR SUYU
Enginar suyu, bulabileceğiniz en iyi ve en ucuz karaciğer toniğidir. Eğer sadece enginarın kalbini yemeyi tercih etseniz bile manavınızdan enginarınızın kabuğunu soyup size vermesini isteyin.
Hazırlanışı
Bu iyileştirici suyu hazırlamak için iki alternatif yolunuz var:
Birinci alternatif
– Enginarları (daha sonra yiyeceksiniz) yapraklarıyla birlikte ve tuz koyulmamış suda 20 dakika haşlayın.
– Enginarları sudan alın.
– Suyu süzüp soğumaya bırakın. Artık içmeye hazır!
– Yapraklarıyla pişirdiğiniz enginarları da afiyetle yiyin.
İkinci alternatif
– Yapraklarını yıkayıp üzerindeki topraktan iyice arındırın.
– 20 dakika normal içme suyunda haşlayın.
– Süzün. Soğumaya bırakın ve gün boyunca bu suyu tüketin.

Bana her zaman Twitter’dan @claritasway adresinden ulaşabilirsiniz.

Formsanté Dergisi Mayıs 2013 Sayısı

Exit mobile version