Doğa denince akla ilk gelen renktir yeşil. Ekilen tohum toprağı yarıp da filizlendiği an varlığını yeşille müjdeler bize. Tabiatın giysisidir yeşil. Kışın dökülen yapraklarla ortaya çıkan çıplaklığını örter güzelce ilkbaharın gelişini müjdelerken bize…
Yeşil, ekolojiyi ve doğa sevgisini temsil eder. Onun içindir ki kurumlar da artık doğayı korumaya önem verdiklerini “yeşil bir politika” izlediklerini söyleyerek vurgularlar. Yeşil yaşam gücünü sembolize eder. Doğurganlık, bereket rengidir. Yeşil, saygı ve iyilik mesajını verir yeryüzündeki insanların çoğuna. Barışı temsil eden zeytin dalı yeşildir her zaman. Kutsaldır yeşil. Kuran’da cennet havzası yeşil olarak değerlendirilmiştir. Hazreti Muhammed’in de sık sık yeşil bir hırka giydiğinden söz edilir. İslam aleminin yeşil renge olan aşkı bu sevgiden kaynaklanır. Birçok İslam ülkesinin bayrağı da bu yüzden yeşildir. Asya ülkelerinde de rengi yeşil olan yeşim taşı kutsal olarak bilinir ve Buda heykelleri ile birçok mücevherin yapımında kullanılır.
Kırmızıdan mora doğru sıralanan yedili temel renkler tayfının ortasında olan yeşil, denge ve düzen duygusunu en iyi temsil eden renktir. Gökkuşağının da tam ortasında bize gülümser. Evrenin fiziki ve manevi değerlerini dengeler. Güneşin sarı rengi ile gökyüzü ve denizlerin mavi renginin bileşimidir. Doğanın, büyümenin, genişlemenin ve gelişimin güçlü enerjilerini içerir.
Tarihte, yeşilin gözlere şifa verdiğine inanılırdı. Firavunlar zamanında Mısırlılar gözlerine yeşil rimel sürerlerdi. Modern çağlarda da yeşil lenslerin gözleri dinlendirdiği ispatlandı. Bu yüzden güneş gözlüklerinde koyu yeşil camlar tercih edilir.
Güven verici bir renktir ve bir afiş ya da logo tasarımında hangi rengi kullanacağınıza karar veremiyorsanız yeşil korkusuzca kullanabileceğiniz en emin renktir.
Değişim ve dönüşüm büyüme için gereklidir. Bu yüzden değişiklikleri sürdürmek yeteneği de yeşilin simgelediği enerjinin bir parçasıdır. “Binah” adıyla anılan “anlayışı, kavramayı, yanlış ile doğruyu ayırt etmeyi sağlayan muhakeme kabiliyetini” temsil eder. Kırmızı bize ne kadar durmamızı, dikkat etmemizi hatırlatırsa yeşil de o kadar rahat bir şekilde ilerleyip yolumuza devam edebileceğimizi vurgular. Onaylandığımızı hissettirir bize. Sıcak ve soğuk renkleri birbirlerine armonize eden yeşil, gözü dinlendiren, insan ruhuna olumlu tesirler bırakan bir renktir. Yorgun sinirleri yatıştırır, stresi azaltır ve enerji depolamaya yardımcı olur. Sakinleştirici etkisi için dekorasyonda bolca kullanılır.
Hastane odalarında da sık kullanılan bir renktir yeşil. Şifa verdiği, kan basıncını düşürdüğü birçok kez gözlemlenmiştir. Yeşilin yoğun olduğu bir çalışma ortamı olanlar daha az mide ağrısı yaşar.
Çakralar arasında dördüncü olan kalp çakrasının simgesidir yeşil renk. Göğüs merkezi yakınında yer alan bu çakra yüksek bilinç ve sevgiyi temsil eder. Kalp çakrası kalp, timus bezi, akciğer ve dolaşım sistemi gibi en hayati bedensel işlevler ile ilişkilidir. Kalp çakrası, tüm çakralar arasında denge noktası olarak vazife görür. Hislerimizi, ilişkilerimizi ve diğer insanlarla etkileşimimizi yönetir.
Devamı diğer sayfada