Formsanté

E-Nabız kronik hastalıklar listesi ve kronik hastalık çeşitleri

Tüm dünyayı alarma geçiren ve milyonlarca insanı etkileyen Koronavirüs ile birlikte kronik hastalıklar merak konusu oldu. Çünkü bu virüsün en çok yaşlıları ve kronik rahatsızlığı olanları etkilemesi bu hastalıklara olan soru işaretlerini de arttırdı. Aynı zamanda e-Nabız sisteminde kronik hasta olduğunu yazanlar ve 60 yaş ve üzeri olup kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanlar idari izinli sayılacak. Peki, e-Nabız sisteminden kronik hastalıklar nasıl sorgulanır? Kronik hastalıklar nedir? kronik hastalık çeşitleri nelerdir? Kronik hastalıkların özellikleri nelerdir? Avrasya Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Sedat Işık, kronik hastalıklarla ilgili önemli bilgiler veriyor.

KRONİK HASTALIKLAR NEDİR?

Kronik hastalıklar, birçok faktöre bağlı olarak ortaya çıkan ve kişinin yaşamı boyunca devam eden sağlık sorunlarının başında gelmektedir. Hayat kalitesinde azalmaya yol açan bu hastalıklar, erken dönemde belirti göstermeyebilir. Ancak uzun dönem içerisinde yavaş gelişim gösterir. Kronik hastalıklar, düzenli olarak tıbbi müdahale gerektirir ve kişinin gündelik yaşam aktivitelerini sınırlar.

KRONİK HASTALIK ÇEŞİTLERİ NELERDİR?

KRONİK HASTALIKLARIN ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

KRONİK SOLUNUM YOLU HASTALIKLARI

Bu hastalıkların başında KOAH ve astım gelmektedir. Astım, hava yollarının çeşitli etkenlere verdiği aşırı yanıt nedeniyle oluşur. Bu aşırı yanıt neticesinde hırıltılı solunum, göğüs sıkışması, öksürük ve havaya açlık hissi özellikle geceleri ve sabahın erken saatlerinde belirgin olarak ortaya çıkar. KOAH ise küçük hava yollarında meydana gelen yapısal değişiklikler ve daralma sonrasında solunum sistemindeki hava akımının sınırlanmasıdır.

EKLEM İLTİHAPLARI

Artritler, bir ya da birden fazla eklemde şişlik ve hassasiyetin eşlik ettiği inflamasyon durumudur. Yol açtığı temel belirtiler ise yaş ilerledikçe ağırlaşan eklem ağrısı ve hareket kısıtlılığıdır.

OBEZİTE

Vücut kitle indeksinin 30kg/m2‘nin üzerinde olması durumuna obezite, 40kg/m2’nin üzerine çıkmasına da morbid obezite adı verilir. Bu ölçümler vücutta normalden çok fazla yağın bulunduğunu gösterir.

TİP 2 ŞEKER HASTALIĞI

Kronik metabolik bir hastalık olan Tip 2 Şeker Hastalığı, an şekerinin sürekli yüksek olması durumudur. Bu tablonun nedeni pankreastan insülin salgılanmasının bozulmasına ve/veya vücutta insüline karşı direnç oluşmasıdır. Şeker hastalığı sıklığı hem erkeklerde hem de kadınlarda yaşla birlikte artmaktadır.

E- NABIZ ÜZERİNDEN KRONİK HASTALIKLAR NASIL SORGULANIR?

Kamu çalışanları, söz konusu belgeyi e-nabız sistemi üzerinden temin edebilecek. E-NABIZ GİRİŞ EKRANI İÇİN TIKLAYINIZ

Sistem üzerinden “idari izne esas Covid-19 hastalığı için risk grubunda olan kronik hastalık durum belgesi”ni alamayan kişiler, mevcut hastalık raporlarıyla kayıtlı olduğu aile hekimine müracaat edecek, durumu uygun görülenlere hastanın ibraz ettiği hastalık raporları ek yapılarak, aile hekimi tarafından “Covid-19 idari izin” tanısı ile durum bildirir tek hekim raporu düzenlenecek.

Exit mobile version