Formsanté

Eda Ece: En mutlu insan olmayı istiyorum

10122013 edaece1

“Pis Yedili” dizisinin sevilen karakteri Cimbom’u canlandıran Eda Ece, bu yılın sonunda izleyicinin karşısına sinema filmiyle çıkacak. Başrolünü Yetkin Dikinciler ile paylaştığı, bir babayla kızının hikayesini anlatan filmin heyecanını yaşayan Eda Ece’yle buluştuk ve keyifli bir sohbet gerçekleştirdik.

Diziden önce tiyatro çalışmalarınız vardı. “Pis Yedili” olmasaydı tiyatro devam eder miydi?

Evet, muhtemelen ederdi çünkü tiyatroyu çok seviyorum. Küçüklüğümden beri pek çok tiyatro oyununda yer aldım. Dizi olmasaydı okuluma devam edip, oyunculuğu sürdürürdüm.

 

Diziyle birlikte sektöre de girdiniz. Geçen iki senede popüler kültüre ve dizi dünyasına dair neler öğrendiniz?

Bu iki senede öğrendiğim şeylerin başında set hayatı geliyor. Sette bambaşka bir düzen var. Eğer bir dizi oyuncusuysan kendine çok fazla vakit ayıramıyorsun, hayatındaki her şey set programına göre şekilleniyor. Düzenli bir hayatımız yok. Giriş çıkış saatlerimiz belli değil, haftasonlarımız yok.

Kamera önü oyunculuğunun nasıl olması ve kamera önünde nasıl davranılması gerektiğini de öğrendim. Tabii “Pis Yedili” dizisinin şöyle güzel bir tarafı oldu, bu proje çoğu insanın ilk işiydi dolayısıyla biz hep beraber geliştik. Yazları da devam etti dizi ve dolu dolu geçen 2,5 sezonda epey bir şey öğrendim. Bir de tecrübelilerimiz var; Asuman Dabak ve Ayşegül Aldinç gibi. Onları da gözlemleme şansım oldu.

 

10122013 edaece5Diziyle birlikte inanılmaz bir fan grubunuz oluştu. Siz nereye giderseniz takip ediyorlar…

Dizinin çok stabil bir reytingi var, yayınlandığımız günden beri reytingimiz hiç düşmedi. Çok sadık bir izleyici kitlesi var, gençler ve çocuklar çok izliyor. Oynadığım Cimbom karakteri gerçekten çok sevildi. Twitter’dan yüzlerce mesaj geliyor, binlerce takipçim var, inanılmaz seviyorlar, diziyi ve beni çok sahiplendiler. Yaptığım tüm işleri takip ediyorlar, sinema filmini hemen duydular ve heyecanla onu bekliyorlar. Çıktığım dergileri, röportajların hepsini alıyorlar, yorumlar yapıyorlar. Gerçekten çok ilgililer.

 

Başınıza komik bir şey geldi mi?

Komik değil ama doğum günümde hediyeler gönderip sürpriz yaptılar. Bu arada çok fazla sahte hesap açılıyor bizim adımıza. Mesela Facebook hesabım yok ama sahte hesaplar var. Twitter ve Instagram kulanıyorum sadece. Geçen gün bir anne çocuklarıyla birlikte sete ziyarete geldi ve “Lütfen çocuklara söyler misin Facebook’unun olmadığını? Senin katıldığın bir canlı yayından duymuştum ama çocukları inandıramıyorum” dedi. Benim adımı kullanan biri sahte hesaplar açıp, mesajlar atıyormuş ve bir şeyler istiyormuş; ki tehlikeli durumlar da oldu. Şimdi bir sosyal medya ajansına devredeceğim bu işleri.

 

Rakip takımlardan nasıl tepkiler alıyorsunuz?

Twitter benim kişisel hesabım Cimbom’un değil. Ama tabii benden maç yorumları bekleyebiliyorlar. Maç yorumları istediklerinde yardımcı olamıyorum çünkü gerçek hayatta o kadar anlamıyorum futboldan. Rakip takımlarla alakalı kötü bir olay yaşamadım. Bakıyorum bir hayranımın profiline “Fanatik Fenerbahçeli” yazıyor ama Cimbom’u seviyor. Cimbom o kadar sevildi ki takım olayını aştı. Bazen de “Ben Beşiktaşlıyım ama Cimbom’u da seviyorum. Keşke Beşiktaşlı olsan” diyorlar.

10122013 edaece2

Sinema filminden de biraz bahsedebilir misin?

Bu konuda çok heyecanlıyım. Yetkin Dikinciler ile bir baba-kız hikayesinde oynuyoruz. Aralık gibi vizyona girecek ve çok güzel bir hikayesi var.

 

Yetkin Dikinciler deyince aklıma duygusal bir film geliyor, bol dram mı bekliyor bizi?

Bir baba, karısını ve doğal olarak kızını (2,5-3 yaşlarındayken) terk ediyor ve yıllar sonra geri dönüp kızı kaçırmasıyla film başlıyor. Babasına kızgın olanların özellikle izlemesi gereken bir film. Hem sıcak bir hikaye, hem de dram var; seyircilerin çok seveceğini düşünüyorum. Kendi adıma bu rolü oynadığım için çok şanslıyım. Herkes bana kariyerimde bu kadar erken yaşta böyle güzel bir rol geldiği için şanslı olduğumu söylüyor. Yetkin Dikinciler, çok kıymetli bir oyuncu. Film Hakan Aksum’un projesi; hem yazdı hem yönetti.

 

Filmin seyirciyi en çok çarpacak, vuracak bir sahnesi var mı?

Öyle sahneleri de var ama daha vizyona girmeden çok fazla konuşmayayım. Mutlaka izleyin diyorum.

  

“Pis Yedili” üçüncü sezonunda, daha kaç sezon sürecek sizce?

Reytinglerimiz hiç azalmadığı için seyirci istediği sürece devam edecek. Bu sezon diziye çok yeni karakterler katıldı. Her birinin hikayesiyle de renklendi dizi.

  

Siz dizi izler misiniz? En çok hangi dizileri beğeniyorsunuz?

Yabancı dizileri daha çok takip ediyorum ve “Pis Yedili” başlamadan önce de deli gibi dizi izliyordum. “Modern Family” en sevdiğim komedi dizisi ve müthiş eğleniyorum onu izlerken. “Mad Men”i de izlerdim.

 

10122013 edaece3Oyunculuğunu beğendiğiniz isimler kimler?

Binnur Kaya’yı gerçekten çok seviyorum. “Aramızda Kalsın”ı Binnur Kaya için izledim ve inanılmaz güldüm. Bana hep dramı yakıştırıyorlar ama ben komedi oynamak isterim aslında. Demet Evgar’ı ve “Bir Kadın Bir Erkek”i de çok severek izliyordum.

10122013 edaece7

Bu dizinin sonrasında eğitim için ara verir misiniz yoksa yeni projelere devam mı edersiniz?

“Pis Yedili”den sonra gelen teklifler nasıl olur bilemediğim için bir şey söylemem zor ama eğitimimi şu anda da alıyorum. Bir oyuncu koçuyla çalışıyorum. Eğitim her zaman devam edecek çünkü her yeni rol yeni bir karakter, yeni bir konsantrasyon gerektiriyor. Karakteri anlamak adına birikim gerektiriyor ve hepsi bir çalışma isteyeceği için oyunculukta bence “Eğitimimi tamamladım” tarzı bir düşünce hiç olmamalı. 10 sene de geçse yine eğitim alıp yeni karakterine yoğunlaşabilirsin. Ben de sinema filmine aylar önce çalışmaya başladım.

 

Bazen fiziksel olarak da hazırlanmak, çalışmak gerekiyor değil mi?

Doğru. Bazen bedenini de kullanman gerekiyor. Yeri geliyor daha fit birini oynaman gerekiyor. Karakterin saçından nasıl yürüyeceğine dek her tür ayrıntıya kafa yorup özelliklerini keşfetmen gerekiyor. Oyunculuk böyle bir süreç; her zaman daha iyisi olman lazım. Gözlem halindesin. Keman çalan kızı da oynayabilirsin, bir katili de… Asthon Kutcher da Steve Jobs’ı oynayabilmek için aylarca çalışmış…

Ben çok maymun iştahlı biriyimdir; geçmişte tenis dersi de aldım, resim dersi de… İşte oyunculuğu bu yüzden bu kadar çok seviyorum, insana çok geniş bir yelpaze sunuyor. Her an her şey olabilirim; hiçbir sınırı yok.

 

Oynadığınız dizide toplumsal mesajlar da veriliyor. Siz ülkemizde olan toplumsal olaylara kafa yorar mısınız?

Özellikle Y Kuşağı olarak tabii ki ben de kafa yoruyorum ülkenin gündemine. Dizide ise Gani Müjde senaryo ekibinin başında, hem mizah yapıyor hem de güncel olaylara gönderme yapıyor. İzleyicilerimizin yaşı küçük olduğu için mesela hayvan sevgisini çok sık işliyoruz. Zaten sanatçı dediğin insan duyarlı olur. Özellikle tiyatro oyuncularının algıları daha açıktır. Ülkemizde yaşanan olayları bilip de, bir sanatçının duyarsız kalabileceğini düşünmüyorum.

 

Detaycı bir insan mısınızdır, programlamayı sever misiniz hayatı?

Detaycı veya çok programlı yaşayan bir insan kesinlikle değildim; çok rahat ve keyfiydim. Bu tamamen değişti çünkü rahat ve programsız bir insan dizi sektöründe çok zorlanır. Sete ayak uydurmalısınız, tüm hayatımızı set belirliyor.

 

10122013 edaece6

Bedeninizi ve ruhunuzu dinlendirmek için neler yaparsınız?

Uyuyorum. Uykuya hasretim bu yüzden dinlenmek için evde zaman geçiriyorum. İnsan, dışarıdaki koşturmadan uzak, bir şeylere yetişmek zorunda kalmadığı anlar arıyor. Hiçbir şey düşünmeden evde kitap okuyup veya film izleyip dinleniyorum. Öyle bir ruh halim oluyor ki sorumluluklardan uzaklaştığım bir alana çekilmek istiyorum.

 

İnsan, dışarıdaki koşturmadan uzak, bir şeylere yetişmek zorunda kalmadığı anlar arıyor. Hiçbir şey düşünmeden evde kitap okuyup veya film izleyip dinleniyorum. Öyle bir ruh halim oluyor ki sorumluluklardan uzaklaştığım bir alana çekilmek istiyorum.

 

10122013 edaece4

Bu tempo içerisinde beslenmenizi nasıl yapıyorsunuz?

Set ortamından dolayı yağlı, tuzlu yemekler yemek durumunda kalabiliyorum. Bu yüzden evde pişirip yanımda götürmeye çalışıyorum. Bir de sana beslenme programı oluşturup ona göre yemek gönderen firmalar var, bu ara onları kullanıyorum. Çok dikkat etmek, hep sağlıklı şeyler yemek gerekiyor. Ekran önünde olunca hem esneklik hem de kendimi daha iyi hissetmek için vücuduma dikkat etmek zorundayım.

 

Nefesi de daha doğru kullanabilmek için ağır şeylerden zaten kaçınmak gerekiyor. Spor yapıyor musunuz?

Pilates yapıyorum ve spor salonu üyeliğim var. Setlerden fırsat buldukça gitmeye çalışıyorum. Bazen bir hafta gidebiliyorsam iki hafta gidemiyorum. Boş günlerimde açık havada yürümeyi de çok seviyorum… Oyunculuk çalışmalarında da var; bedenini tanıma, esnek olma ve rahatlama… Spor yapmamak insanın özgüvenine de zarar veriyor. Spor yaptığım zaman duruşum düzeliyor, bedenimle daha çok ilgileniyorum, özgüvenim daha yerinde oluyor.

 

Spor yapmamak insanın özgüvenine de zarar veriyor. Spor yaptığım zaman duruşum düzeliyor, bedenimle daha çok ilgileniyorum, özgüvenim daha yerinde oluyor.

 

Bakım anlamında neler yaparsınız?

Cilt bakımım için epey vakit harcıyorum. Makyaja alışık olmayan bir cilt olduğu için pek çok sorun oldu. Cilt doktorum Figen Çekin’e düzenli bakıma gidiyorum.

 

Nasıl bir bakım yapıyorlar?

Çok detaylı bir bakım yapıyorlar; cildi temizleyip özellikle göz altları için doğal ürünlerden oluşan kremler sürülüyor. Saçlarım için de doktorumun yazdığı karışımları kullanıyorum.

 

Nedir bu karışımlar?

Argan yağı, Bepanthen ampul ve ismini tam bilmediğim yağları eczacı karıştırarak hazırlıyor. İnanılmaz iyi geliyor. Masaj, cilt bakımı yaptırmak, spa’ya gitmek çok sevdiğim ve beni rahatlatan şeyler.

 

Son olarak geleceğe dair hayalleriniz neler?

Kariyer anlamında gelecekte “tatmin olmuş” olmak istiyorum. Çok güzel rolleri, başarıyla oynamış olmak istiyorum. İçime sindirdiğim ve gurur duyduğum işler yapmış olmak istiyorum. İşimin dışında ise mutlu ve huzurlu yaşamak önceliğim. Hatta “En iyi oyuncu ben olayım” demektense en mutlu insan olmayı daha çok istiyorum.

 

Deran ÇETİNSARAÇ

Fotoğraf: Murat SARGIN / Styling asistanı: Nilüfer Nogayoğlu

Formsanté Dergisi Kasım 2013 sayısı

 

Exit mobile version