Formsanté

Enginliğin ve tezatların rengi mavi

haziran-2013-yazar-1-resim-1

“Mavi” kelimesini duyunca çoğumuz için ilk akla gelen deniz ya da gökyüzü olur eminim… Evet, enginliğin sembolüdür mavi. Uçsuz bucaksız denizler ve yukarımızda sonsuza dek uzanan gökyüzü. Derinliği, genişliği, özgürlüğü, huzuru ve sonsuzluğu ifade eder. Dilimize Arapça’da “su” kelimesinin anlamı olan “ma” sözcüğü ile girmiştir. Ma’i, “su gibi” demekti Eski Türkçe’de. Ne ilginçtir ki İbranice’de de “maim” su’dur…

Güven verir mavi, emindir kendinden. Sadakat, bilgi, mantık ve doğruluğu barındırır derinliklerinde. Bu yüzden birçok büyük şirket logoları için mavi rengi seçmiştir. Facebook, Microsoft, Pfizer, IBM, General Electric, Samsung, Gillette, HP ve daha çok sayıda firma maviye bürünmüştür kurumsal kimliklerinde. Twitter’ın neşeli kuşu mavi olarak doğup büyüdü ve Microsoft, birkaç gün evvel Windows 8’in yeni versiyonun sadece “Mavi” adı ile anılacağını duyurdu.

Dinginlik ve huzur duygularını çağrıştırır. Metabolizmayı yavaşlattığı kanıtlanmıştır ve belki de bu sebepten bazı insanlar iştahı bastırdığını iddia eder. Birçok durumda fazla yemenin veya yanlış besinlerle beslenme nedeninin stres ve sıkıntıdan kaynaklandığını da ispatlıyor olabilir bu. Siz de yediklerinizi azaltmak istiyorsanız maviyi masa örtüsü rengi olarak, hatta tabağınızın rengi olarak deneyin… İnanıyorum ki faydalı olacak.

Mavi, içinde birçok tezat barındırır. Hem sakinliği hem mutluluğu hem de hüznü temsil eder. Siyahi Amerikalılar’ın yarattıkları “Blues” müzik türüne “maviler” isminin verilmesinin nedeni şarkıların üzüntüyü, kırılan hayalleri ifade etmesindendir. “Being blue” yani kendini mavi hissetme, depresif bir ruh halidir. Yine de Amerikan folklorunda insanlara mutluluğu getiren bir varlığın “Bluebird of Happiness”, yani “Mavi Mutluluk Kuşu” olduğu düşüncesi pek yaygındır ve bu adı taşıyan birçok şarkı sayısız müzisyen tarafından popüler edilmiştir.

Mavi, Kabala antik bilgeliği içinde “akıl”, “sezgi” ve “yaratıcılık” ifade eden, “Hokhmah”ın rengidir. ‘Hikmet’tir Türkçe’si. Sadece akıllı fikirleri oluşturmayı değil, onları faydalı bir şekilde uygulamayı da kapsar. Hokhmah, beynimizin sağ yarım küresini yönetir. Doğru kullanılırsa, anlayışa, yararlı işlevlere ve merhamete taşır bizi. Tersi de mümkündür ve bu bizi kibir, kurnazlık ve haksızlık gibi gafletlere sürükleyebilir.

Ülkemizde olduğu gibi birçok Akdeniz ülkesinde takılan ve duvarlara asılan nazar boncuğu geleneği de o zamanlardan beri süregelmiştir.
Doğada nadiren karşımıza çıkan mavi yiyeceklerden bazıları yaban mersini, kuru erik ve doğduğum ülke olan Peru’nun nefis mavi mısırıdır. Evet doğru okudunuz, mavi mısır! Sarı mısırdan çok daha fazla protein içeren ve daha az bir glisemik indekse sahip olan mavi mısır, Kızılderililer için kutsaldır. Hopi Kabilesi mensupları, uzun yolculuklara çıkmadan önce onlara güç verdiğine inandıkları mavi mısırdan yerler. Yeni doğan çocuklarına isim verme törenlerinde de mavi mısırdan hazırlanmış çeşitli yemekler yenir.

Devamı diğer sayfada

haziran-2013-yazar-1-resim-2Yeryüzünde en çok karşımıza çıkan renklerden biridir ama ne ilginçtir ki mavi renkli gıdalar bir elin parmakları ile sayılabilir… Bilim adamlarına göre bunun nedeni, mavi rengin tohum ve polen taşıyan hayvanlar ile böcekler tarafından görülemediği, bu yüzden de doğal seçilim nedenleriyle mavi sebze ya da meyvelerin oluşamadığı yönündedir.

Mavi mısırı Türkiye’de pek kolay bulamayacağımız için, sizlerle yaban mersiniyle hazırlanan leziz bir muffin tarifini paylaşmak istedim. Doğanın minik mucizeleri olan yaban mersinleri son derece lezzetli ve güçlü minik meyveler…

Yaban mersinlerinin faydaları
‰ En iyi antioksidan kaynaklarımızdan biridir.
“Antosiyanin” adı verilen mavi pigmentler (ayrıca erik ve vişnede mevcuttur) içerirler ve bu pigmentler serbest radikallerin verdiği hasarı dengelemede diğer bütün besinlerden daha etkilidir.
‰ Beyin sağlığı için çok faydalıdır, “oksidatif stres”ten korunmaya yararlar. Yaşlanmanın etkilerini en aza indirirler.
‰ Yaban mersini, kanser ve kalp hastalıklarına karşı en iyi doğal koruyucuların başında gelir.

YABAN MERSİNLİ MUFFIN
Muffin için gerekli malzemeler
● 1 bardak kepekli un
● 10 gr kabartma tozu
● 1/2 bardak esmer şeker
● Bir tutam tuz
● 2 yumurta + 1 yumurta akı
● Yarım bardak sıvı yağ
● 1 yemek kaşığı vanilya
● Yarım bardak yaban mersini, taze veya dondurulmuş
● 1 yemek kaşığı rendelenmiş kuru Hindistan cevizi Beyaz krema
● 2 yumurta akı
● 2 yemek kaşığı esmer şeker
● Yarım bardak yaban mersini (süslemek için)
Yumurta aklarını krema kıvamına gelinceye kadar şekerle birlikte çırpın. Soğuduktan sonra, muffin’lerinizin üzerini bu kremayla kaplayın.
Hazırlanışı
‰ Yumurtaları şekerle çırpın. Yağ ekleyip çırpmaya devam edin.
‰ Bu karışıma Hindistan cevizini, tuzu, vanilyayı, unu ve kabartma tozunu ekleyin, iyice karıştırın, daha sonra yaban mersinlerini ekleyip tekrar karıştırın.
‰ Fırınınızı 175°C sıcaklığa getirin. Bu karışımı 12 adet muffin kabına paylaştırın. 25- 30 dakika pişirin.
‰ Soğuduktan sonra beyaz krema ile üzerlerini süsleyin. Afiyet olsun! Yerken, blues müziği dinlemek size kalmış ama ben B. B. King’i tavsiye ederim…

Devamı diğer sayfada

haziran-2013-yazar-1-resim-3Yaban mersini için tavsiyeler
‰ Soya sütlü-muzlu smoothie’lere ve meyve suyunuza ekleyebilirsiniz. Hatta biraz fıstık ile bir tutam da tarçın koymayı unutmayın!
‰ Kahvaltıda tek başına veya benzerleriyle (çilek, böğürtlen, ahududu, vs.) karıştırılarak ya da ananas ve muzla birlikte tüketilebilirsiniz.
‰ Yoğurda karıştırarak, muz, tarçın ve biraz da doğranmış badem ile birlikte nefis bir ara öğün oluşturabilirsiniz.
‰ Krep hamuruna karıştırabilirsiniz, ayrıca kreplerin arasına da koyabilirsiniz.
‰ Tabii ki son olarak ve en önemlisi, nefis yaban mersinli muffin’ler içinde kullanabilirsiniz.

Bana her zaman Twitter’dan @claritasway adresinden ulaşabilirsiniz.

Formsanté Dergisi Haziran 2013 Sayısı

Exit mobile version