Formsanté

Estetik mevsimi

mart-2013-estetik-resim-1

Her sebze ve meyveyi mevsiminde tüketmek ne kadar önemli artık hepimiz biliyoruz. Bir portakalın nasıl tüketilmesi gereken zaman belliyse estetik operasyonlar için de uygun dönemler oluyor. Tepeden tırnağa en çok yaptırılan estetik operasyonları sizin için takvime yerleştirdik.

Yüz germe ameliyatlarında ‘gençleşme’den söz edilmesi doğru olmaz. ‘Yaşının iyisi’ terimi bu ameliyatlar için en gerçekçisidir.

Bedeninizde memnun olmadığınız bir bölgeyi değiştirmeye karar vermek aslında hiç de kolay değildir. Yanlış atılan adımlar bazen geri dönüşü olmayan sonuçlara yol açabiliyor. Op. Dr. Osman Oymak’tan, en çok yaptığı altı estetik operasyonu ve bu işlemler için ideal dönemin ne zaman olduğunu anlatmasını istedik. Op. Dr. Oymak, bu altı popüler operasyonun nasıl yapıldığını, risklerini ve iyileşme sürelerini de anlatmayı ihmal etmedi.

mart-2013-estetik-resim-2YÜZ GERME
Risklerin minimal olduğu ameliyatlardan biri olarak kabul ediliyor. Kulağın içinden geçen ama belli yerlerde gözüken izler kalıyor. Op. Dr. Osman Oymak, dünyada izsiz hiçbir ameliyatın olmadığını söylüyor ve ekliyor: “Kulağın arkasına, içine saklayabilirsin ama izsiz bu işin yapılabilme ihtimali yok. Sonuçta fazla deriyi atmak için kesmek zorundasınız; kesik varsa da, iz olur.” Bir gece hastanede yatılıyor. Ameliyat iki saatten daha az sürüyor. Op. Dr. Oymak, yüz germe ameliyatlarında kesinlikle “gençleşme”den söz edilemeyeceğini anlatıyor: “Derinin pırıltısı yaştan yaşa değişiyor. Cildinizi bir yorgan gibi düşünebilirsiniz; yeni bir yorgan puf puf dururken, eskimiş olan ince ve kalın bir görüntü çizer. Benim için iyi bir yüz germe ameliyatı ‘Vay be hiç bozulmadı’ dedirtendir. Ayrıca ‘yaşının iyisi’ terimi benim için en idealdir. Yoksa gençleştirme adı altında hastanın her tarafını gerdirip, bariz bir ameliyat yapılması benim almış olduğum eğitime ters. Ben eski ekoldenim. Bir insanı germek veya çok germek biz cerrahların elinde. Önemli olan burada sahip olduğunuz estetik anlayışıdır.” Yüz germe gibi tüm ameliyatlarda hastanın sigara kullanımına dikkat edilmesi gerekiyor. Ameliyatlarda yüzeyel damarlara ihtiyaç oluyor, sigara da yüzeyel damarları büzdüğü için sigara kullananlara bu tip operasyonların yapılması önerilmiyor. Kan sulandırıcı ilaç kullananların da dikkat etmesi gerekiyor. Op. Dr. Oymak, psikolojinin de önemli bir faktör olduğundan bahsediyor; hastanın “Kocam evden kaçmasın” veya “Müdür olacağım, genç görüneyim” kaygıları ile bıçak altına yatmasını sakıncalı buluyor.
İyileşme süresi: 3-7 gün içerisinde normal hayata dönülebiliyor. 15 gün sonra dikiş aldırmaya gidilmesi gerekiyor. Netice alınması bir buçuk ayı buluyor. Yara izleri, altı ve dokuz ay arasında son şeklini alıyor.
Zamanlama: Yaz aylarına denk getirmemek gerekiyor. Aşırı soğuklardan da kaçınmak öneriliyor. Mayıs sonuna kadar yapılması tavsiye ediliyor.

Neden şişlikler doktorun söylediği zamanda inmez?
“Normalde hekimler biraz işi yumuşatıp, hastalara daha kolaymış gibi gösterebiliyor. Öncelikle hastanın şunu bilmesi gerekiyor; bu tarz ameliyatların etkilerinin geçmesi için bir buçuk ay süre gerekiyor. Üçüncü günün sonunda sokağa çıkabilir hale gelirsiniz ama kimsenin anlamayacağı duruma gelmeniz uzun sürüyor.”

Devamı diğer sayfada

mart-2013-estetik-resim-3GÖZ AMELİYATLARI
Göz ameliyatları ikiye ayrılıyor: Üst göz kapağı ve alt göz kapağı ameliyatı. Üst göz kapağının altındaki deri, adale ve yağlar zaman geçtikçe sarkıyor. İnsana yorgun ve akşamdan kalmış bir ifade vermeye başlıyor. Problemsiz ve kolay bir ameliyat olarak kabul ediliyor. Riski minimal çünkü gözü açıp kapayan sinirlerden veya adaleden uzakta yapılan bir operasyon. İz kalıyor ancak hasta uyurken dikkatli bakılırsa görülebiliyor. Alt göz kapağı ameliyatı ise üst göz kapağına göre daha problemli bir ameliyat. Yerçekimine karşı alt göz kapağının adalesinin korunması gerekiyor. Alt göz kapağı ameliyatında kapağın altındaki yağlar alındıktan sonra onun altındaki bölgenin aşağı gitme ihtimali var. Dolayısıyla çökük veya çıkıntı gibi sorunların görülme riski bulunuyor. Op. Dr. Osman Oymak, “Ben ifadenin değişmemesi gereken bir ekolden olduğum için üst ve alt göz kapağına ayrı ameliyatlar yapmayı tercih ediyorum” diye ekliyor.
İyileşme süresi: Üst göz kapağı ameliyatı narkozsuz yapılıyor, hasta aynı gün evine gidebiliyor. Ameliyattan sonraki üç günde o bölge şişiyor, hatta hasta “Yanlış mı yaptım?” diye düşünebiliyor. Üç gün ödemler süratle geçiyor. Bir hafta sonra sokağa çıkar hale geliniyor ama bir ay boyunca ödemlerin etkisi görülebiliyor. Alt göz kapağı ameliyatında da narkoz kullanılmıyor, bir hafta 10 gün içerisinde ödemler gidiyor.
Zamanlama: Ameliyattan bir ay sonra direkt güneş ışığı alınmaması gerektiği için en geç mayıs sonu yapılması öneriliyor.

BURUN AMELİYATI
Op. Dr. Osman Oymak, burun ameliyatında dikkat edilmesi gereken noktanın çevremizde sıkça rastladığımız “kemiği törpülemek” kavramı olduğunu söylüyor ve ekliyor: “Kemiği törpülediğiniz zaman 1 milimetreden fazla bir şey kazanamazsınız. Ayrıca burun kemikleriniz incedir, ki hava geçer arasından; ince bir şeyi törpülerseniz de kırılır. Kemiği kırmadan yapılan burun ameliyatı yüzde bir iken kemik kırılarak yapılanlar yüzde 99 civarındadır. Kemiğin kırılması için de eli bu tip ameliyatlara alışmış bir cerrah gerekiyor.” Burun ameliyatında doktorun kontrolünde olmayan iyileşme bölümleri de bulunuyor; burnun ucunda kıkırdak veya derinin yapışması gibi. Burun ameliyatları yüzde 5 civarında ikinci müdahale gerektirebiliyor. Gerektiği durumda ikinci operasyon dokuz aydan önce yapılamıyor. Op. Dr. Oymak, “Hasta ile çok iyi anlaşmak gerekiyor çünkü karşılığı olmayan kavramlar kullanılıyor. ‘Yüzüme gitti, içime sindi’ gibi soyut kavramlar üzerinden konuşuluyor. Doktorun elindeki malzemeyle neler yapabileceğini hastaya çok iyi anlatması gerekiyor” diye uyarıyor.
İyileşme süresi: Burun ameliyatında narkoz kullanılıyor. Bir hafta alçıyla dolaşılıyor. Hasta 15 gün sonra normal hayatına dönebiliyor. Ödemi en uzun süren ameliyat; altı-dokuz ay arası ödem oluyor. Ağır, kalın güneş gözlüklerinin takılması önerilmiyor.
Zamanlama: Kış aylarında yapılması tavsiye ediliyor.

Estetik ameliyatın 3D kuralı! 1-Derdini çok iyi anlatmalısın. 2-Derdin gerçekçi olmalı. 3-Derdin sağlam temellere oturmalı.

Devamı diğer sayfada

mart-2013-estetik-resim-4MEME BÜYÜTME-KÜÇÜLTME
Op. Dr. Osman Oymak, “En büyük sıkıntım internetten bakıp da ‘Göğüs önüne 285 cc istiyorum’ diye gelenler. Bir hasta gelip böyle söyleyince sinirlerim tepeme çıkıyor” diyor. Op. Dr. Oymak, insanların doğal memenin nasıl olduğunu unuttuğundan da yakınıyor. “Dünyada normal memenin üstü dolgun olmaz. Bir kadının hayatı boyunca sadece 16 yaşında bir hafta ve hamileliğinin üçüncü ayında 20 gün gibi bir süre olur. Normalde memenin üstü boştur. Yandan bakıldığı zaman da ucu hafif yukarı bakar. Protezlerden dolayı meme üstü dolgunluğu çılgınlığı oluştu. Kadınlar, göğüslerinin sütyensiz bile dolgun durmasını istiyor. Böyle istekleri yerine getirenler var ama ben kesinlikle yapmıyorum.” Göğüs büyütme operasyonunda silikonları koltuk altından ve meme başından koyma gibi farklı yöntemler bulunuyor. Operasyonun nasıl yapılacağına hastanın vücuduna ve memesinin şekline bakıp da karar verilmesi gerekiyor. Küçültme ameliyatlarında ise belli yöntemler bulunuyor ve cerrahlar bu kuralların dışına çıkamıyor. Küçültme ameliyatlarında yüzde 100 iz kalıyor ve bu iz küçük de olsa mutlaka görünüyor.
İyileşme süresi: Narkoz kullanılıyor ama hastanede kalmak gerekmiyor. Ağrısı sızısı olmayan bir operasyon. 15 gün içerisinde yine dikişler alınıyor. İki türde de üç-dört gün içinde normal hayatına geri dönebiliyor. Göğüsler, üç ay sonra son şeklini almış oluyor.
Zamanlama: Üç hafta medikal sütyen takılması gerektiği için yaz aylarında açık elbiselerde güzel görünmüyor ama yaz-kış yapılabiliyor.

KARIN SIKILAŞTIRMA
Karın sıkılaştırma operasyonlarında karın bölgesi kesildiği için yüzde 100 iz kalıyor. Cerrahlar, karnın sarkıklığına bağlı olarak göbek çevresini kesip kesmemeye karar veriyor. Op. Dr. Osman Oymak, “Belli ilaçlarla karın kasını bloke ediyoruz. Ameliyattan sonra kısa sürede o kaslar kendini toparlıyor. Çok fazla başımıza gelmedi ama kanama olursa hastanın iki gün hastanede kalmasını istiyoruz” diye anlatıyor. Bu ameliyatın da kan sulandırıcı ilaç ve sigara kullananlara yapılması sakıncalı bulunuyor.
İyileşme süresi: Bir gün hastanede kalmak gerekiyor. Narkoz kullanılıyor. Diren takıldığı için bir gece hastanede kontrol altında olunması gerekiyor. Ertesi gün direnler çekiliyor ve hasta evine gidebiliyor.
Zamanlama: Üç hafta çok sıkı bir korse giyilmesi gerekiyor. Bu korseyi giymek yaz sıcağında sorun olacağından ameliyatın en geç nisan ayında yapılması uygun görülüyor.

Hangi sporlardan ne kadar süre uzak durmalı?
Ameliyattan sonraki üç hafta çok önemli. Özellikle yüz bölgesindeki ameliyatlar için üç hafta boyunca pilates gibi başın ters duracağı egzersiz türlerinden uzak durmak gerekiyor. Ekstrem sporların hiçbiri önerilmiyor. Yürüyüş gibi hafif sporlar yapılabiliyor.

LIPOSUCTION
Liposuction’ın lazer ve radyofrekans gibi çok fazla çeşidi bulunuyor. Op. Dr. Osman Oymak, liposuction’ın genç hastalar üzerinde daha etkili olduğunu şu şekilde anlatıyor: “Genç bir hastada yağları aldığın zaman üstteki deri büzülebiliyor. Dolayısıyla hangi aleti kullanırsan kullan, genç hastada iyi sonuç alabiliyorsun. 40 yaş üstü kadınlarda derinin büzülme kabiliyetini kayboluyor. Bu arada herkeste aynı neticeyi alamıyoruz. Çünkü bazı deriler ne yaparsan yap büzülmüyor.” Tehlikesiz bir ameliyat olarak kabul ediliyor. Op. Dr. Oymak, liposuction konusunda yanlış bilinen bir durumu da açıklıyor: “Emboliden yani yağ parçasının gidip bir yeri tıkamasından endişe ediliyor. Oysa ki karındaki veya bacaktaki yağ dokusunun içindeki damarların içi, bir yağ parçasının içine kaçıp bir yerlere gideceği kadar büyük değil. Zaten bir damarı kestiğin an damarın etrafındaki bölgeler büzülüyor. Eğer çok fazla yağ dokusu alınırsa parçalanan yağları dışarı çekemediğin için orada kalan parçaların bir kısmını vücut emiyor. O zaman kanın akıcılığı çaydan bala dönmeye başlıyor, vücudun bir tarafında da tıkanıklık varsa o zaman emboli gerçekleşebilir. Ki bu durum ancak üç kilo yağın üzerindeki rakamlarda gerçekleşebilir. Yüksek miktar yağ alımı varsa hastanın özel ilaçlarla kanının sulandırılması, ameliyattan sonra da hastanede tutulması gerekiyor.”
İyileşme süresi: 48 saatte normal hayata dönülebiliyor. Ödemlerin geçmesi iki ayı buluyor. Korse giyilmesi gerekiyor.
Zamanlama: En geç mart sonu yapılmış olması gerekiyor.

Deran ÇETİNSARAÇ

Formsanté Dergisi Mart 2013 Sayısı

Exit mobile version