Formsanté

Gastronomi öğrencileri ve eğitimcilerinden gurme lezzetler

Protein ve Omega-3 zengini deniz mahsulleri, antioksidan kaynağı sebze ve meyveler, konsantre şekilde birçok vitamin, mineral, protein ve yağı içeriğinde toplayan minicik tohumlar bir araya geldi. Ortaya rengarenk besin deposu tabaklar çıktı. Gelişim Üniversitesi Gastronomi Bölümü öğrencileri, öğretim görevlisi Tolgahan Tabak ile birlikte Formsanté okurları için hazırladı…

Hazırlayan: Aytaç Özkardaş Gozzi
Fotoğraflar: Ozan Kutsal


Sebzeli istiridye karnavalı
Malzemeler
1 adet istiridye
3 adet Brüksel lahanası
1 çiçek brokoli
2 adet bıldırcın yumurtası
1 adet siyah havuç
1 adet kırmızı soğan
2 adet sarı kiraz domates
3 dal taze kekik
Öğütülmüş deniz tuzu
2 yemek kaşığı zeytinyağı
İkişer adet böğürtlen, ahududu, çilek

Hazırlanışı:
Tencereye su koyup kaynatın. Brokoli, Brüksel lahanası ve kırmızı soğanları kaynayan suya atın. Renkleri dönmeden çıkararak, buzlu suya koyun. Kiraz domatesleri ve çilekleri ortadan kesin. Siyah havuçları yuvarlak şekilde doğrayın. Zeytinyağı ve deniz tuzu ile lezzetlendirin. Bıldırcın yumurtalarını haşlayın. Kabuklarını soyup ortadan ikiye bölün. İstiridyeyi yıkayın ve bıçak darbesiyle kabukları birbirinden ayırın. Tabağın ortasına istiridyeyi koyun, etrafına meyveleri, sebzeleri ve yumurtaları yerleştirin. Taze kekikle süsleyip servis edin.


Siyez buğdaylı mozzarella& deniz börülcesi
Malzemeler
1 top mozzarella peynir
1 adet yumurta
100 g siyez buğdayı yarması
50 g hardal tohumu
50 g deniz börülcesi
2 adet sarı kiraz domates
2 dal taze kekik
1 tatlı kaşığı sirke
Kaya tuzu

Hazırlanışı:
Deniz börülcelerini haşlayın, renklerini korumak için buzlu suya çıkarın ve kılçıklarını temizleyin. Hardal tohumlarını tencereye koyun, üzerini geçecek kadar suyla bir taşım kaynatın ve bu suyu dökün. Tekrar üzerine su koyun ve kaynatın. Hardal tohumlarını haşlayıp, acısı çıktıktan sonra süzün. Siyez buğdayını haşlayın. Ardından süzerek, soğumaya bırakın. Tencereye su koyun. Kaynadıktan sonra altını kısın ve içine sirkeyi ekleyin. Kaynamayan ama kaynar derecelere yakın olan bu suya yumurtayı yavaşça kırın. Yumurtanın dibe yapışmaması için altından çok yavaş hareketlerle arada oynatın. Etrafı beyazlaşıp kendini toparlamaya başladığında sudan alın ve fazla suyu süzün. Bir kapta deniz börülceleri ve buğdayı, zeytinyağı ve kaya tuzu ile lezzetlendirin. Karışımı tabağa alıp üzerine yumurtayı ve mozzarella peynirini koyun. İkiye bölünmüş kiraz domatesleri ekleyin. En son hardal tohumlarını koyun. Kekik ve kaya tuzu serpip servis edin.


Karidesli yarma salatası
Malzemeler
4 adet donuk karides
100 g siyez yarma buğday
Bir tutam bebek ıspanak
Bir tutam Akdeniz yeşilliği
1 adet siyah havuç
3 dal taze kekik
2-3 yaprak nane
1 yemek kaşığı nar
Birkaç adet böğürtlen
1 tatlı kaşığı keten tohumu
1 adet limon
1 kaşık zeytinyağı
Tuz

Hazırlanışı
Yarmaları tencereye alıp, haşlayın. Yeşillikleri yıkayıp kurutun. Karidesleri kaynayan suda 15 saniye kadar tutup çıkarın ve buzlu suya koyun. Aynı işlemi ıspanaklar için de uygulayın. Siyah havucu halka şeklinde doğrayın. Bir salata kasesinde havucu, ıspanakları, yarma buğdayı, nar tanelerini, keten tohumunu ve yeşillikleri harmanlayın. Zeytinyağı, limon ve tuzla sos hazırlayıp, salatanızın üzerine dökerek karıştırın. Karidesleri tabağa alın. Yanına salatanızı koyup nane, taze kekik ve böğürtlenlerle süsleyip servise hazır hale getirin.


Vitamin bombası kuşkonmaz ve somon
Malzemeler
100 g somon
5 adet kuşkonmaz
50 g deniz börülcesi
1/2 avokado
2 adet kurutulmuş domates
3 dal taze kekik
Kaya tuzu
1 adet limonun suyu
1 kaşık zeytinyağı
Tuz

Hazırlanışı
Zeytinyağı, limon suyu ve tuz ile somonu marine edin. Deniz börülcelerini haşlayın. Bir kabın içerisine buzlu su koyun ve canlı yeşil renklerini korumaları için haşladıktan sonra börülceleri bu suya koyun. Daha sonra kılçıklarını çekerek ayıklayın. Somonu önceden 160 derece ısıtılmış fırında yaklaşık 8 dakika, kurutmamaya özen göstererek pişirin. Kuşkonmazları ayıklayın. Avokadoları ortadan ikiye bıçakla bölün, çekirdeğini alın ve kaşık yardımıyla kabuklarından ayırıp dilimleyin. Döküm tavayı iyice ısıtın, kuşkonmazları pişirin. Kuşkonmazlardan sonra avokado dilimlerini tavaya alıp, çok kısa önlü arkalı ızgaralayın. Kurutulmuş domatesleri doğrayın. Tabağın en altına kuşkonmazları alın, üzerine deniz börülcelerini koyun ve somonu en üste bırakın. Tabağın kenarına avokadoları ve doğranmış domatesleri koyun. En son, tabağın kenarına kaya tuzu serperek servis edin.


Tohumlu smoothie
Malzemeler
1 su bardağı laktozsuz süt
2 yemek kaşığı yoğurt
1 adet küçük muz
1 tatlı kaşığı keten tohumu
1 tatlı kaşığı chia tohumu
1 tatlı kaşığı susam tohumu
Tatlandırmak için 1 tatlı kaşığı bal (isteğe bağlı)
Zencefil, tarçın

Hazırlanışı
Keten tohumunu öğütücüden geçirip toz haline getirin. Diğer tüm malzemeyle birlikte blender’dan geçirerek tüketin.


Keten tohumlu magnolia
Malzemeler
1 lt süt
90 g toz şeker
2 yemek kaşığı mısır nişastası
2 yemek kaşığı un
2 adet yumurta sarısı
1 paket vanilya
20 g keten tohumu
Böğürtlen, kuru dut, ahududu
Üstüne serpmek için bitter çikolata

Hazırlanışı
Tencereye süt, şeker, un ve nişastayı koyun. Çırpma teliyle orta ateşte sürekli karıştırarak muhallebi kıvamına gelene kadar pişirin. Pişerken karışım göz göz olup, hava kabarcıkları çıkarınca altını kapatıp vanilyayı ve yumurta sarısını ekleyip hızlıca karıştırın. Bu esnada yumurtayı pişirmemek önemli. Karışıma keten tohumlarını da ekleyin. Sunum yapılacak kaselere alın. Taze meyveler ve çikolata parçaları ile servis edin.

Exit mobile version