Formsanté

Gebelikte protein kaçağı ve idrarda protein kaçağı tedavisi

Kadınların en özel dönemi olan hamilelik süresince vücutta fizyolojik olarak pek çok değişim gerçekleşir. Genellikle gebeliğin 20. haftasından itibaren tansiyon yükselmesi gözlemlenirken, bazı gebelerde bu idrarda protein kaçağı ile birlikte ilerler. Normalde böbrekler atık ürünleri ayrıştırırken proteinleri vücutta tutar. Fakat bazı durumlarda idrarda protein kayıpları olur ve bu tehlikeli bir durumun habercisi olabilir. Peki gebelikte protein kaçağı nedir? Protein kaçağı olanlar nasıl beslenmeli? İdrarda protein kaçağı tedavisi nasıl olur? Diyetisyen Berrin Yiğit, idrarda protein kaçağıyla ilgili tüm merak edilen soruları yanıtladı. 

GEBELİKTE PROTEİN KAÇAĞININ ZARARLARI

Dünyada her 12 gebeden 1 tanesinde görülen idrarda protein kaybı hem gebeyi hem de bebeği oldukça etkiler. Gebede böbrek hasarı, karaciğer enzim yüksekliği, damar zedelenmesi ve çok ileri boyuta taşınırsa beyin kanamasına kadar gidebilecek bir tablo söz konusu iken, bebekte büyüme geriliği ve düşük doğum ağırlığına neden olabilir. Dolayısıyla çok iyi takip ve tedavi edilmelidir.

İdrarda protein kaçağı dolaşım sorunlarına neden olduğu için bebeğin aldığı besin miktarında azalmalar olur. Dolayısıyla besin değeri olarak zengin beslenmek her zamankinden daha önemlidir.

Gebelikte bu ve benzeri durumları yaşayan anneler nasıl beslenmeli ve nelere dikkat etmeli gelin hep birlikte bakalım…

GEBELİKTE PROTEİN KAÇAĞI VE BESLENME

İdrarda protein kaçağı gebeliğin bir komplikasyonu olarak ortaya çıkar. Bu duruma neden olan risk faktörleri şunlardır;

Protein kaçağı yaşayan gebelerin muhakkak doktor kontrolünde ilerlemesi gerektiği ve takibi iyi yapılırsa herhangi bir problemle karşılaşmayacakları unutulmamalıdır.

HAMİLELİK SÜRESİNCE HANGİ BİTKİSEL ÇAYLAR İÇİLEBİLİR?

HAMİLELİKTE HANGİ YİYECEKLERDEN UZAK DURULMALI?

HAMİLELİKTE HANGİ DİP BALIKLAR YENMELİ?

Exit mobile version