Formsanté

Glüten nedir? Ünlü isimlerden 6 glütensiz tarif

Şişkinlikten, ödemden uzak durmak ve olabildiğince hafif hissedebilmek için beslenme konusunda birtakım gıdalardan ödün vermek şart.

Kimi bünyelerde hassasiyet yaratan ve dolayısıyla birtakım problem ortaya çıkaran glüten; proteini sindirmekte zorlandığı için sindirim problemleri, bağırsak sorunları, kronik yorgunluk ya da depresyon gibi durumlara yol açabiliyor. Glütensiz tariflerimizi Ayşe Tolga, Esra Kaftan, Burçak Avcı, Özlem Kunduracı ve İlker Çağlayan’dan aldık.

GLÜTENSİZ TARİFLER

Evde kolayca yapabileceğiniz bu pratik tariflerle kendinizi daha hafif hissedeceksiniz. Benzer tarifleri mutfağınıza taşıyarak kendi özel yemeklerinizi de yaratabilirsiniz. Size ilham verecek tariflerimiz için sayfaları çevirmeye başlayın.

AYŞE TOLGA

HİNDİSTAN CEVİZLİ EKMEK

Malzemeler

Hazırlanışı

İlk olarak fırını 175 dereceye ayarlayıp ısıtın. Daha sonra tüm malzemeleri bir blender’a koyun ve karıştırın. Ardından hazırladığınız hamuru bir fırın kabına alıp 45-50 dakika fırında pişirin. Fırından çıktığında pişip pişmediğini kontrol etmek için batırdığınız bıçak temiz çıkmalı. Yeteri kadar piştikten sonra biraz ılınmasını bekleyerek servis edebilirsiniz.

AVOKADOLU ET DÜRÜM

Malzemeler

Hazırlanışı

İlk olarak bir tavaya avokado yağını alın. Ardından kıymayı, orta ateşte beş-yedi dakika ara sıra karıştırarak kavurun. Daha sonra doğranmış kırmızı biber, krem peynir ve baharatları da ilave edin. Soğanı da ekleyin. Soğanlar yumuşayıncaya kadar karıştırıp altını kapatın. Farklı bir tavada yumurtaları sevdiğiniz tarzda hazırlayın. Ev yapımı glütensiz lavaşların üzerine hazırladığınız kıymalı harcı ve onun üzerine de yumurtayı alın. Üzerine avokado dilimleri ve önceden hazırladığınız domates sosu gezdirerek servis edebilirsiniz.

ÇİKOLATALI KEK

Malzemeler

Hazırlanışı

Fırını 180 derecede önceden ısıtın. Daha sonra iki adet orta boy yuvarlak kek kalıbını yağlayıp unlayın. Glutensiz un, Hindistan cevizi şekeri, kakao tozu, kabartma tozu,
karbonat ve tuzu büyük bir kaba alın. Ardından Hindistan cevizi sütü, Hindistan cevizi yağı, yumurta, vanilya özünü de ekleyin ve tüm malzemeleri karıştırın. Hazırladığınız karışımı kek
kalıbına yerleştirin ve 30-35 dakika fırında pişirin. Fırından çıkardığınızda, batırdığınız
kürdan kekin içinden temiz çıkmalı. Keki fırından çıkarın. Ancak kalıptan çıkarmadan
önce tamamen soğumalarını bekleyin. Servis ederken çikolata sosunu eklemeyi unutmayın.

ESRA KAFTAN

FESLEĞENLİ PİZZA

Malzemeler

Hamuru için:

TABAN SOSU IÇIN:

 

Hazırlanışı

Hamur malzemelerini bir kapta iyice yoğurun. Hamuru inceltirken yapışmaması için hafifçe unlayarak açın. Diğer bir tarafta taban sosu malzemelerini blender’dan geçirin. Yuvarlak pizza hamuruna istediğiniz genişlikte şekil verdikten sonra üzerine sosu yayın. Sosun üzerine ise rendelenmiş keçi kaşar peyniri, mantar ve zeytin serpiştirin. 180 derece fırında 30 dakika pişirin. İsteğe göre roka yapraklarıyla süsleyebilirsiniz.

İLKER ÇAĞLAYAN

DANA KONTRAFİLE

Malzemeler

150 g dana kontrafile

Sosu için:

Dana kontrafile marine için:

Hazırlanışı

Hardal, zeytinyağı, soya sosu, sarımsak ve zencefil ile bir gün önceden marinelenen dana
etini orta ateşte pişirin. Yeşil püre için brokoliyi birkaç dakika haşlayın. Haşlanmış brokoli,
fesleğen, sarımsak, tuzu robottan geçirin. Pişirilen etin üzerine yeşil püreyi ekleyerek servis edin.

BURÇAK AVCI / ÖZLEM KUNDURACI

SOMON KÖFTE

Malzemeler

Hazırlanışı

Somonu parçalara bölerek mutfak robotundan geçirin. Sonra diğer malzemelerle karıştırıp şekil verip yağsız tavada önlü arkalı pişirin. Yanında bir küçük kase koyu yeşillikli salata ile
tüketebilirsiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER YAZILAR

GLÜTENSİZ TABAKLAR

‘MUTFAĞIMIZA UYGUN GLÜTENSİZ TARİFLER YOKTU’

Exit mobile version