Formsanté

Her mevsim ayrı lezzet

Meyve ve sebzeler mevsiminde daha lezzetli, besin değerleri daha yüksek ve vücudumuzun ihtiyaçlarına göre bir denge içerisinde. Mevsimlere göre mutfağını değiştiren Goodville Seasonal Kitchen’ın bahar-yaz menüsünden birbirinden lezzetli, besleyici, doyurucu tarifleri seçtik. Afiyet olsun.

Hazırlayan: Aytaç Özkardaş Gozzi
Fotoğraflar: Ozan Kutsal

Kinoa kısırı
Malzemeler:
1 paket (500 g) beyaz kinoa
1 diş sarımsak
2 orta boy domates
3 orta boy salatalık
2 çorba kaşığı biber salçası
1 demet maydanoz
Tuz, karabiber
1 çay bardağı zeytinyağı
1 yemek kaşığı nar ekşisi

Hazırlanışı:
Kinoayı derince bir karıştırma kabına koyun, üzerine kaynamış su döküp ağzını kapatın, yumuşayıncaya ve suyu çekinceye kadar bekletin. Üzerine biber salçası, nar ekşisi ve zeytinyağı koyup tahta bir kaşıkla iyice karıştırın. Üzerine ince kıyılmış maydanoz, ince doğranmış domates ve salatalık ekleyin. Tuz ve karabiberle tatlandırarak servise sunun.

Goodville’de öğle yemeğinin en popüler menüsü bu tip karışık tabaklar. 4 çeşit salata ve yancıya köfte, somon, levrek ya da tavuk şiş eşlik ediyor. Kinoa kısır da besleyiciliği, doyuruculuğu ile bu tabakların vazgeçilmez yıldızı.


Bitter çikolatalı brownie
Malzemeler:
3 yumurta
100 g tereyağı
1/2 su bardağı esmer şeker
1 çay kaşığı vanilya
1 su bardağı tam buğday unu
300 g bitter çikolata

Hazırlanışı:
Tencerede tereyağı ve çikolatanın yarısını benmari usulü eritin. Mikser kabında şeker, yumurta ve vanilyayı çırpın. Üzerine unu ekleyerek çırpmaya devam edin. Erittiğiniz tereyağı ve çikolatayı da ekleyerek karıştırın. Karışımı pişirme kabına dökün, kalan çikolataları irili ufaklı içine kırın. 170 derecede ısıtılmış fırında 30 dakika pişirin. Daha kıtır olmasını istiyorsanız pişirme süresini 5 dakika daha artırabilirsiniz.

Bol kakao içeren bitter çikolata zengin bir antioksidan kaynağı. Yüksek tansiyona iyi geldiği araştırmalarla kanıtlanan çikolata enerji veriyor, kendinizi iyi hissetmenizi sağlıyor. Kakao cildin sıkılığını artıyor. Bağışıklık sistemini güçlendiren çinko için de iyi bir kaynak. Tabii ki az miktarda tüketmelisiniz.


Primavera salata ve somon şiş
Malzemeler:
1 çay bardağı haşlanmış beluga mercimeği
1 kase roka
1 kase maskolin yeşillik
6 ince dilim enginar
5 dilim portakal
5 ince dilim permasan peynir
1 adet kuşkonmaz
Bir tutam kabak çekirdeği
1/2 adet avokado
100 g somon
Salata sosu için
Zeytinyağı, taze portakal suyu, taze limon suyu, tuz, karabiber

Hazırlanışı:
Salata: Beluga mercimeğini önceden haşlayın. Roka ve maskolin salatayla birlikte bir kaba alın. Salata sosunun malzemelerini küçük bir kasede karıştırıp yeşilliklere ekleyin ve harmanlayın. Salatanın üzerine ince dilimlenmiş enginarlar ve portakalları koyun. Kuşkonmaz ve avokado dilimlerini de ekleyip en üste kabak çekirdeklerini serpiştirin.
Somon şiş: Somonu küp küp doğrayın. Ayçiçek yağı, beyaz biber ve tuz ile marine edin. Bir şişe geçirip ızgarada pişirin ve salatanızla birlikte servise sunun.

Yeşil ve kırmızı mercimeğe göre daha küçük olan beluga mercimeği, içerdiği besinlerle hepsinden daha güçlü. Pancarda, kırmızı meyvelerde bulunan ve vücuttaki serbest olan radikallerin hücrelere zararını engelleyen antosiyanin maddesini içermesi önemli. Pişince parlaklaşan kabuğu, güzel bir görüntü sunuyor.


Rosi bahar
Malzemeler:
1 kase roka
1 kase maskolin yeşillik
2 yemek kaşığı kırmızı kinoa (haşlanmış)
2 yemek kaşığı beyaz kinoa (haşlanmış)
Pancar püresi
8 adet çilek
1/2 adet avokado
3 adet ceviz içi
1 yemek kaşığı tatlı lor
Sos için
Ahududu sirkesi, zeytinyağı, tuz, karabiber

Hazırlanışı:
Sosun malzemelerini küçük bir kasede karıştırın. Roka ve maskolin yeşilliği bu sos ile harmanlayap servis tabağına alın. Ayrı bir kapta hafifçe haşlanmış olan kinoaları pancar püresi ile karıştırıp tatlandırın ve yeşilliklerin üzerine ekleyin. Daha sonra dilimlenmiş çilekleri ve avokadoyu ekleyin. Son olarak kabaca kırılan cevizleri ve lor peynirini üzerinde gezdirerek servise hazır hale getirin.

Çilek hep tatlılarla özdeşleşse de aslında ekşi yapısı ile tuzlulara, özellikle de salatalara çok yakışıyor. Portakaldan daha fazla C Vitamini içeriyor. Şeker oranı düşük. Antioksidan yönünden de çok güçlü.


Shrek
Malzemeler:
3 orta boy salatalık
1 adet yeşil elma
1/2 bağ ıspanak
Bir parça taze zencefil
1/2 demet maydanoz
3-4 adet kereviz yaprağı

Hazırlanışı:
Elmanın çekirdeklerini ve çekirdek yatağını çıkarın. Zencefili soyun. Salatalık ve elmanın kabuklarını soymadan diğer tüm malzemeyle birlikte blendırda çekin. Soğuk olarak, dilerseniz birkaç küp buzla birlikte taze taze tüketin.

Vitamin ve mineral deposu ıspanak, maydanoz ve kerevizin suyunu içmek zor geliyorsa salatalık, elma ve zencefille tatlanmış bu nefis içecek tam size göre.

Brokoli püresi
Malzemeler:
500 g brokoli
50 g kuru soğan
50 g patates
Yarım havuç
Yarım diş sarımsak
1 tatlı kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı zeytinyağı
Tuz, karabiber
25 g parmesan peyniri

Hazırlanışı:
Sebzeleri buharda 8 dakika pişirin. Bir tavada soğan ve sarımsağı, tereyağı-zeytinyağı karışımında pembeleştirin. Buharda pişirilen sebzeleri de ekleyerek hafifçe soteleyin. Sonrasında sebze sotesini ocaktan indirerek blendırdan geçirerek püre haline getirin. Tekrar tencereye alarak karabiber, tuz ve parmesan peyniri ekleyerek tatlandırın.

Tatlı patatesli levrek
Malzemeler:
200 g tatlı patates
150 g derisiz levrek fileto
1 kaşık zeytinyağı
Tuz, karabiber

Hazırlanışı:
Levreği tuz ve karabiberle tatlandırın. Tatlı patatesi spiral sebze doğrayıcıda şeritler halinde kesip levreğe dolayın. Üzerine zeytinyağı dökün, alüminyum folyo ile kapatıp 10 dakika fırınlayın. Folyoyu açıp 3 dakika daha fırınlayarak üstünün kızarmasını sağlayın. Yeşillikler ve brokoli püresi ile birlikte servis edin.

Exit mobile version