Formsanté

İnternette olumluyuz

ocak-2012-saglikraporu-resim-1

Türkçe web sayfalarında kullanılan ‘duygu simgelerini’ tarayan Yandex, olumlu duyguları ifade eden simgelerin olumsuz olanlara kıyasla 3,4 kat daha sık kullanıldığını tespit etti. 500 milyondan daha fazla olan simgeler arasında, en sık rastlananı (230 milyon) klasik gülen yüz :). Olumsuz duygu simgesi olan 🙁 ifadesine ise yaklaşık 80 milyon örnekte rastlanıyor.

Uzun yolculuklardaki risk: Pıhtı atması
Uzun süre hareketsizlik, örneğin uçak, otobüs ve otomobil seyahatleri ya da uzun süre internet başında vakit geçirmek pıhtı atmasının (venöz tromboemboli) nedenleri arasında yer alıyor. Tüm yaş gruplarında görülebilen pıhtı atmasının yatarak tedavi olan hastalarda veya cerrahi operasyon geçiren kişilerde görülme olasılığı da oldukça yüksek. Türkiye’de ilk kez 16 uzmanlık derneğinin katkılarıyla bir ocak-2012-saglikraporu-resim-3araya gelen Güven Platformu, dünyada ölüm nedenleri arasında üçüncü sırada yer alan pıhtı atmasına (venöz tromboembolizm) karşı alınacak önlemleri açıklamak, hasta ve hekim farkındalığını arttırmak amacıyla bir toplantı düzenledi. Uzmanlar hastalıktan korunmak için şu önerilerde bulunuyor:
● Uzun süre hareketsiz kalınacaksa baldır kaslarını çalıştıracak egzersizler yapılmalı.
● Mümkün olan yerlerde, aralıklarla kalkıp biraz dolaşılmalı.
● Yatak istirahatlerinde pıhtı oluşumunu engellemek için hareket edilmeli.
● Gerektiğinde yaşam tarzında değişiklikler yapılmalı.
● Fazla kilo varsa verilmeli.
● Sigara bırakılmalı. Devamı diğer sayfada

 

ocak-2012-saglikraporu-resim-2Çocuklar yemiyor anneler bir dizi yanlış yapıyor
Abbott Beslenme Grubu’nun Amerika, Avrupa, Asya ve Latin Amerika ile eşzamanlı olarak yürüttüğü global programın Türkiye ayağında gerçekleştirilen araştırmalarda elde edilen sonuçlar kamuoyu ile paylaşıldı. Araştırma kapsamında öncelikle Türkiye’deki 1-10 yaş arasında en az bir çocuğu bulunan toplam 815 anne ile görüşüldü. Anneler en sık karşılaştıkları beslenme sorunlarını; yemek seçme (%59), iştah kaybı (%55), az yemek yeme (%53), hiperaktivite (%16) ve yemek yerken ağlama (%7) olarak sıralıyor. Çocuklarına yemek yedirme konusunda sıkıntı yaşayan annelerin en çok başvurduğu yolların başında ise, konunun uzmanları tarafından yanlış davranış biçimleri olarak nitelendirilen uygulamalar geliyor. Bu konuda, yemek esnasında oyun oynama başı çekiyor (%87). Çocuğun sevdiği yemekleri yapma (%77), televizyon karşısında yedirme (%76), ısrar ederek yedirme (%73) ve ödüllendirme ya da cezalandırma (%63), oyun oynayarak yemek yedirmenin ardından en sık kullanılan yemek yedirme yöntemleri olarak ortaya çıkıyor. Yemek esnasında oyuna en çok İç Anadolu Bölgesi’nde (%90) başvurulurken, Karadeniz Bölgesi’nde televizyon seyrederken yedirmek (%93), Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde ise ısrar etmek (%89) çözüm yolu olarak görülüyor. Doğu Anadolu Bölgesi’nde annelerin tamamı çocuğun sevdiği yemekleri yedirme yoluna gidiyor. Yemek yedirmede güçlük çeken bu annelerin neredeyse yüzde 50’si bu güçlüklerle ilgili olarak bir akrabasına danıştığını belirtiyor.

Gözünüzü ovuşturmayın
Özellikle sıcak, toz ve alerjenlerin yoğun olduğu ülkelerde sıkça rastlanan keratokonus hastalığı korneanın öne doğru sivrileşip incelmesi sonucu ortaya çıkıyor. Kornea naklinin birinci nedeni olarak gösterilen hastalığa, Türkiye’de en sık Güneydoğu Anadolu ve Akdeniz sahillerinde rastlandığını belirten Dünyagöz Ataköy Hastanesi’nden Prof. Dr. Akif Özdamar, “Hastalığın oluşmasında hem genetik hem de çevresel faktörler rol oynuyor. En önemli çevresel faktör ise gözü kaşıyıp ovuşturmak yoluyla korneaya zarar vermek” diyor.

Formsante Dergisi Ocak 2012 Sayısı

Exit mobile version