Formsanté

İstediğim noktaya gelmek için sonuna kadar savaşırım

haziran-2012-roportaj-resim-1

Sörf denilince akla gelen ilk isimlerden biri olan Türkiye’nin tescilli güzellerinden Çağla Kubat, PWA 2012 Windsurf Dünya Kupası’nda şu an beşinci sırada yer alıyor. Bu başarısını ilk üçe taşıyarak Türkiye’yi dereceye sokmak isteyen Kubat ile hem spor hem de yaşama dair özel bir sohbet gerçekleştirdik.

Sekiz yıldır sörfte Türkiye şampiyonu olan Çağla Kubat ile tanışmamız 2002 yılında Türkiye ikinci güzeli seçilmesinden sonra oldu. Şu sıralar dünyanın en önemli yarışlarından biri olan ve Profesyonel Windsurfçüler Birliği tarafından düzenlenen 2012 Windsurf Dünya Kupası’nda beşinci sırada yer alan Kubat ile hem sörfün hayatındaki yerini hem de bakım sırlarını konuştuk.

2012 Windsurf Dünya Kupası için Güney Kore’den yeni döndünüz.Yarışlara nasıl hazırlandınız?
Beş yıldır Dünya Şampiyonası’nı takip ediyorum. Bu yıl televizyona uzak kaldığım için daha çok antreman yapabildim. Kış aylarında Karayip’lerde Virgin ve Kanarya Adaları’nda çalıştım. İspanya’nın güneyinde Tarifa’da iki hafta yelken trimi üzerine yoğunlaştım. Dünya Şampiyonası bu yıl nisan ayında İtalya’da başladı. Kore’deki ikinci ayaktan sonra dünyada beşinci sıradayım. Bundan sonraki ayak Alaçatı’da olacak. Bu benim için avantaj çünkü Alaçatı benim antrenman yaptığım yer ve hangi ekipmanla yarışacağımı çok iyi biliyorum. Amacım genel sıralamada Vietnam yarışı sonrasında ilk üçte yer alabilmek.

Spor sizin için ne anlam ifade ediyor?
Spor mutlu bir yaşam sürmemi sağlıyor.Yaşam kalitemi çok artırıyor.Güne sporla başladığınızda enerjik oluyorsunuz ve stresle daha kolay mücadele edebiliyorsunuz. Hayat kalitenizi arttırmak, iş hayatının stresinden kurtulmak istiyorsanız mutlaka bir hobiniz olmalı. Spor da bunların en sağlıklılarından biri.

Sörf dışında yaptığınız sporlar var mı?
Haftanın üç günü sörfe yönelik ağırlık ve kondisyon çalışması yapıyorum. Bunun dışında düzenli tenis oynuyorum, yüzüyorum, spor salonunda grup derslerine katılıyorum ve haftada birgun mutlaka pilates yapıyorum. Kışın bazı hafta sonları snowboard yapmaya bazen ata binmeye gidiyorum. Çeşme’de olduğum zamanlarda sürekli dağ bisikletine biniyorum.Yarış öncesinde yoga derslerine katılmak konsantrasyonumu olumlu etkiliyor. Sürekli aynı egzersizi yapmak çok doğru değil, hem sıkıcı olabiliyor hem de verim alabilmek için vücudu farklı çalıştırarak şaşırtmak gerekiyor, o yüzden değişik fiziksel aktiviteler yapıyorum. Devamı diğer sayfada

Nasıl besleniyorsunuz?
Her zaman sağlıklı beslenmeye özen gösteriyorum. Hayatım boyunca diyet yapmadım. Kahvaltıyı çok seviyorum ve menemen vazgeçilmezim. Öğlen makarna gibi karbonhidrat ağırlıklı besinleri tüketiyorum. Akşamları da salata ve et yemeye çalışıyorum. Meyvelerle aram çok iyi. Yazın karpuz, kışın muz ve portakal yiyorum. Yarışlarda rüzgarın şiddetine bağlıyız ve ne zaman yarışa çıkacağımız belli olmuyor. Bu yüzden yarış aralarında protein tozu veya protein bar tüketiyorum. Yarıştan sonra yine doğal yiyecekleri tüketiyorum. Tatlıdan uzak durmaya çalışıyorum ama kaçırdığım zamanlar oluyor. Çikolataya karşı çok büyük bir zaafım var. Dondurma da yazın vazgeçilmezi benim için.

haziran-2012-roportaj-resim-2Kilo sorunu yaşadığınız oldu mu?
Çok kilo sorunum olmadı ama zaten kilo almaya çok takılmıyorum. Genelde yağ kas oranımı dikkate alıyorum. Yarışlar sırasında kilo veriyorum, kış antrenmanları dönemindeyse kas ağırlığım çok artıyor. Sağlıklı yemeye dikkat edip kızartmadan, tuzlu ve yağlı yiyeceklerden uzak durduğum için kilo problemi yaşamıyorum.

Sörf eğitimi veren bir okul açtınız değil mi?
Senelerdir okul açmanın hayalini kuruyor ama doğru zamanı bekliyordum. Çağla Kubat Windsurf Akademi geçen yıl haziran ayında açıldı. Türkiye’nin birkaç yerine daha okul açmak istiyorum ama Alaçatı ile başlamak istedim. Çünkü benim için Alaçatı her şeyin başlangıç noktası. Bu yıl nisan ayında sezonumuzu açtık.

Yarışma stresini yendiğimde beşinci sırada olmak yerine ilk üçte olabilirim.

Alaçatı: Mutlu olduğum yer
Alaçatı hiç bilinmeyen bir yerdi. Ben windsurf’ü orada keşfettim.Dünya da Alaçatı’yı keşfetti artık yarışlar yapılıyor. Böyle bir güzelliğe sahip olduğumuz için gurur duyuyorum. Yarışçılar oradan çok mutlu ayrılıyor. Turizm anlamında çok önemli bir yer. Tüm dünyada sörfün en önemli merkezlerinden biri olarak biliniyor. Alaçatı’ya ilk geldiğim anda, rüzgar güllerini gördüğümde huzur buluyorum. ‹çimde inanılmaz, pozitif bir enerji oluyor. Alaçatı’yı çok seviyorum. Orası benim her zaman mutlu olduğum yer. Gelişmesinden keyif alıyorum fakat doğal güzellikleri de korunmalı.

Okulu açmaktaki amacınız neydi?
Ben yarışırken çok zorluklar çektim. Türkiye’de yelken konusunda yetişmiş antrenörler bu sporu çok iyi tanımıyor. O yüzden her yıl bulduğum sponsorlardan aldığım bütçeyi yurtdışından antrenör getirmek ya da yurtdışına gidip orada çalışarak kullanmak zorunda kaldım. Bu da kolay bir şey değil. Okulu açmamın nedeni benim gibi yarışmak ve kendisini yetiştirmek isteyen gençlere yardımcı olmak. Sadece sörfe başlayacak, hobi olarak yapacakların yanında yarışçı da yetiştirmek istiyorum. Amacım bu eksikliği kapatmak. Gençlere destek olmak ve belli bir konuma gelmek isteyenlerin daha az para harcayarak bu sporu yapmalarını sağlamak istiyorum. Windsurf sporunu tüm Türkiye’ye yaymayı amaçlıyorum. Bu yüzden bu yıl pek çok üniversitede söyleşiler yapıyorum, windsurfle ilgili soruları yanıtlıyorum. Devamı diğer sayfada

haziran-2012-roportaj-resim-3Her gün şampuan kullanmayı bıraktım
Saçınıza nasıl bir bakım uyguluyorsunuz?
Saçım için kuaförüm beni yönlendiriyor. Şampuan ve saç kremi kullanırken organik olan ürünleri tercih ediyorum. Zaman buldukça kuaförde bakım yaptırıyorum. Şimdilerde her gün şampuanla yıkamak yerine saçlarımı bir gün şampuanla, iki gün sadece suyla yıkıyorum. Şampuan saçın kendi yağını yok ediyor. Böyle yaptığınızda yağlanma devam ediyor ve daha sağlıklı saçlara sahip oluyorsunuz.

Cildinize nasıl bir bakım uyguluyorsunuz?
Normal zamanlarda cildim için yüksek faktörlü güneş koruyucu krem kullanıyorum. Tek sorun, yarışlarda krem kullanamamam; çünkü krem gözümün içine kaçabiliyor. Bu da bir anda görüşümün engellenmesine neden olabiliyor. Krem kullanamamak ise maalesef lekeye yol açıyor. Kış döneminde yüzümü daha iyi korumaya çalışıyorum. Peeling yaptırıyorum. Üç-dört haftada bir cilt bakımı yaptırıyorum. Kese yaptırmayı seviyorum. Düzenli olarak nemlendirici kullanıyorum.

Erkek arkadaşım da sörf yapmalı
Evlilik size yakın bir düşünce mi?
Ben de ailemi kurmak istiyorum. Çocuk yapmaya karar verdiğim zaman evlenmeyi istiyorum.

İlişkilerinizde fedakar mısınız?
İlişkinin yürüyebilmesi için iki tarafın da fedekarlık yapması gerekiyor ama bunun sınırlarının iyi konulması gerektiğine inanıyorum. İlişkide kendi mutluluğumdan ve huzurumdan vazgeçerek fedakarlık yapmanın doğru olmadığını düşünüyorum. Bu yüzden benimle benzer zevklere sahip, aynı hayat biçiminden keyif alan biriyle birlikte olabiliyorum. Benim çalışma programıma saygı duymalı ve sörfe olan tutkumu anlayabilmeli. Herkes günün altı saati suda olmamı kabul edemez. Tatil benim için ancak windsurf yapabileceğim bir yerde antrenmanla geçiyor ve bunu anlamak kolay olmayabiliyor. Ne mutlu bana bu konuda çok iyi anlaştığım ve en az benim kadar sörfe aşık bir erkek arkadaşım var. Devamı diğer sayfada

haziran-2012-roportaj-resim-4Stres en büyük problemim
Yarışlarda yaşadığınız en büyük problem ne oluyor?
Yarışlardaki en büyük problemim stres kontrolü oluyor. Bir sporcu için en önemli şey psikoloji. Bugüne kadar Türkiye şampiyonalarında gösterdiğim başarıyı yurtdışında elde edemedim. Bunun nedeni Dünya Şampiyonası’nda yarışırken çok fazla heyecanlanıp, antrenmanlardaki performansımı yarışlara yansıtamamaktı. Bu yıl spor psikoloğuna gittim ve rahatlama yöntemleri konusunda kendimi geliştirdim. Umarım bu çalışmalar beni daha üst sıralara taşıyacak.

Hırslı bir yapınız olmalı…
Hırslıyımdır ama çok az konuda hırs yaparım. Hedef koyduğum, başarılı olacağım dediğim konuda kesinlikle pes etmem. Dünyada ilk üçe girmeyi kafaya koydum. Başarmadan vazgeçmeye niyetim yok. Bir şeyi yapmaya karar verdiğim zaman ondan çok zor vazgeçiyorum. Onu alıncaya kadar savaşımı sürdürüyorum. Çocukluğumdan beri de böyleydi. Asla hiçbir şeyi terk etmem ve istediğim noktaya gelmek için sonuna kadar savaşırım. Windsurf yapmak için de gerçekten hırslı olmak gerekiyor. Çok zorlu sularda ve şartlarda yarışıyoruz. Yarışa gitmemiz bile büyük bir mücadele. Çünkü biz yanımızda üç tane board, beş tane yelken taşıyoruz. Sadece bu yüzden bile güç isteyen bir spor.

Sponsorsuz yarışmak beni üzüyor
Sörf konusunda yaşadığınız en önemli zorluk nedir?

Sponsor bulmak çok zor ve her yıl aynı sorunu yaşıyorum. Bazı yıllar kendi imkanlarımla Türkiye’yi temsil ediyorum. Windsurf’te sponsorun sergilenmesi için reklam panosu özelliğinde bir yelken olmasına ve ben derecelerimle basında bir hayli yer almama rağmen bu yıl hala sponsor arayışı içindeyim. Niye firmalar Türk milli sporcularına bu kadar duyarsızlar anlayamıyorum. Umarım dünya sıralamasında beşinci sıradayken bu yılı sponsorsuz bitirmem. Bundan sonraki ayaklar ağustos ayında Alaçatı’da, kasım ayında da Vietnam’da olacak. Pegasus Türkiye Ligi haziran sonu Alaçatı’da başlayacak, Ayvalık, Datça ve İstanbul ayaklarından oluşacak. Yurt içi ve dışındaki tüm yarışları takip edebilmek ciddi bir bütçe gerektiriyor. Aslında sadece maddi anlamda değil, manevi anlamda da desteklenmemek beni üzüyor. Bu kadar büyük bir emeğim var ve hiçbir Türk firması bunu görüp kazanılacak başarının bir parçası olmak istemiyor.

Nilgün YILDIZ
Fotoğraflar: Cengiz DİKBAŞ
Saç: Bahçecik Kuaför’den Cengiz ERDOĞAN
Makyaj: Dior Senior Make Up Artist Levent SÖNMEZ
Kıyafetler: Quicksilver, Billabong, SPX, Penti

Formsanté Dergisi Haziran 2012 Sayısı

Exit mobile version