Formsanté

Kemik erimesi (Osteoporoz) nedir? Belirtileri neler? Tedavisi nasıl yapılır?

Kemik erimesinden korunmak için neler yapılabilir? İşte uzman görüşü

Kemik erimesi özellikle belli yaşların üzerinde korkulu rüya olabiliyor. Bu makalede çokça merak edilen kemik erimesi (Osteoporoz) nedir? Kemik erimesi belirtileri neler? Tedavisi nasıl yapılır? Kemik erimesinden korunma yolları neler? Kemik erimesine karşı ne iyi gelir? Kemik erimesi tedavi edilmezse ne olur? sorularına yanıt aradık ve bir uzmana danıştık. İşte kemik erimesiyle ilgili merak edilen soruların yanıtları:

KEMİK ERİMESİ NEDİR?

Peki, kemik erimesi nedir? Osteoporoz halk arasında bilinen adıyla kemik erimesi, vücuttaki kemiklerin sertliklerinin azalması sonucunda zayıf ve kırılabilir hale gelmeleri ile ortaya çıkmakta olup en sık karşılaşılan kemik hastalığıdır. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Ahmet İnanır konu hakkında önemli bilgiler verdi.     

KEMİK ERİMESİ NE ZAMAN BAŞLAR?

Vücuttaki bütün kemiklerde görülebilen Osteoporoz, en fazla omurga, kalça ve el bileğini etkiler. Çoğunlukla kırık oluşmadıkça sessiz seyreder. Kemik kırılganlığının artışına bağlı omurga, kalça, el bileği kırıkları meydana gelebilir. Genelde 45 yaşında üzerinde görülmeye başlayan Osteoporoz, kemik yapısı içinde kalsiyum azalmasına bağlı olarak kemiğin kırılma olasılığını artıran bir hastalıktır.

KEMİK ERİMESİNİN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Peki, kemik erimesinin belirtileri nelerdir? İnanır bu konuda şu bilgileri veriyor:

KEMİK ERİMESİ NEDEN KADINLARDA DAHA FAZLA GÖRÜLÜYOR?

Türkiye Osteoporoz Derneği verilerine göre; 50 yaşın üzerinde (üç kadından birinde  ve 5 erkekten birinde)  görülebilmektedir. Osteoporoz, zayıf, ince ve narin yapılı kadınlarda daha fazla görülüyor. Kadınlarda menopoza girmek, osteoporoz için önemli bir risk faktörü durumundadır . Kadınlarda menopoz öncesi kemik erimesine az rastlanmaktadır. Menopoz sonrası kemik erimesi ve kırıklar sıklıkla görülebilmektedir. Bunun en önemli nedeni menopoz dönemine giren kadınların kadınlık hormonlarında azalma görülmesidir.

OSTEOPOROZ NEDEN ERKEKLERDE DAHA NADİR GÖRÜLÜR?

Erkeklerin kadınlara göre daha kısa ömürlü olması, iskelet gelişimi sırasındaki erkeklerdeki yüksek kemik kütlesi oranına sahip olması, erkeklik hormonu olarak da bilinen “testosteron”un kemikler üzerindeki koruyucu etkisinin varlığı, kemik yıkımını hızlandıran menopoz  gibi bir durumun erkeklerde olmaması sayılabilir.

OSTEOPOROZ RİSK FAKTÖRLERİ NELERDİR?

İleri yaş döneminde olmak, genetik yatkınlık, yetersiz güneşlenme, yetersiz kalsiyum, fosfor ve D vitamini alımı, kadın cinsiyet, menopoz sonrası dönemde olmak, Tiroid ve cinsiyet hormonlarına dair bozukluklar, adrenal bez hastalıkları, sürekli steroid içerikli ilaç kullanımı, sigara – alkol – kahve tüketimi, hareketsiz yaşam tarzı sürmek.

TANISI NASIL KONULUR?

Osteoporoz tanısı DEXA adı verilen yöntem sayesinde elde edilen verilere ve kırık var olup olmamasına göre konulmaktadır.

OSTEOPOROZ TEDAVİSİ NASILDIR?

KEMİK ERİMESİNDEN KORUNMANIN YOLLARI NELERDİR?

BU İÇERİKLER DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

 

 

Exit mobile version