Formsanté

5 soruda kinoa! Nedir, nasıl yapılır, faydaları, besin değerleri ve tarifleri

İçerdiği protein ve amino asitler açısından beslenmeye büyük fayda sağlayan kinoa, Amerika’dan sonra artık Türkiye’de de tercih ediliyor. İster yemeklerinizin yanında ister salatanızda tüketebileceğiniz kinoanın geniş bir tarif yelpazesi var. Son yıllarda yüksek besin değerleriyle ün salan kinoayı daha yakından tanıyın!

kinoa

KİNOA NEREDEN GELİYOR?

Kinoanın her ne kadar tahıl grubuna ait olduğu düşünülse de aslında Chenopodiaceae familyasından, pancar ve ıspanağa daha yakın bir bitki. Bolivya, Peru, Ekvador ve ?Kolombiya’nın And Dağları’ndan elde edilen kinoanın yetiştirilmeye başlanması ise 7000 yıl öncesine dayanıyor.

KİNOA BESİN DEĞERLERİ

100 g kinoada bulunan besin değerleri şunlardır: 

KİMLER KİNOA YİYEBİLİR?

Düzenli egzersiz yapan, kilo kontrolü sağlamaya çalışan herkes tüketebilir. Aynı zamanda glütensiz olmasıyla çölyaklılar tarafından da tercih edilebiliyor. Yüksek protein değeriyle vejetaryenler için de iyi bir seçenek.

KİNOA’NIN FAYDALARI

Sıfır kolesterol ile birçok hastalığın oluşmasında kalkan görevi görüyor. Yüksek tansiyona iyi geldiği gibi yaşlanma sürecini de uzatıyor. Cildi yıpranmaya karşı koruyor. Kansere yakalanma riskini azaltarak, kalp sağlığı için olumlu etkiler gösteriyor.

kinoa

KİNOA NASIL TÜKETİLİR?

Kinoayı pişirmeye başlamadan önce mutlaka 20-30 dakika boyunca ılık suda bekletip, yıkayıp süzmek gerekiyor. Suda bekletmek için yeterli vaktiniz yoksa el yardımıyla iyice yıkayın. Her bir ölçü kinoa için iki ölçü su kullanılması gerekiyor. Kaynamaya başladıktan sonra ateşi kısın. Kısık ateşte 15 dakika daha pişirip ardından servis için soğumaya bırakabilirsiniz.

KİNOALI TARİFLER

KİNOA KÖFTESİ

Malzemeler

Hazırlanışı

Kionayı bir tencerede 15 dakika haşlayıp süzün.

Diğer tarafta yeşil soğan, maydanozu doğrayıp, havucu rendeleyin.

Kinoa biraz ılınınca bir kapta sebze ve diğer tüm malzemeleri karıştırın.

Tavaya zeytinyağını dökün ve karışıma köfte şeklini vererek önlü arkalı pişirin.

TOFULU KİNOA

Malzemeler

Hazırlanışı

Kinoanın üzerine su ekleyerek kısık ateşte 10-15 dakika, yumuşayıncaya kadar haşlayın.

Altını kapatıp tencerenin üzerine havlu koyarak demlendirin. Bir kapta limon suyu, zeytinyağı, sarımsak, tuz ve karabiberi karıştırın.

Kinoanın üzerine dökün. Tofu, sarı, biber, domates, salatalık, tavuk, maydanoz ve naneyi de ekleyip karıştırın.

Formsante 2016 – Şubat sayısı
Elif Gürsoy

Exit mobile version