Formsanté

Kırmızı pancarın faydaları nelerdir? Zararları ne? Nasıl tüketilir

Kırmızı pancar, ıspanakgiller ailesinden olan, yumru kökü çok lezzetli ve sağlığa son derece faydalı toprak altında yetişen bir kök sebze. Kalsiyum, a ve c vitaminleri, folik asit, manganez, potasyum ve lif yönünden zengin olan kırmızı pancar yüksek antioksidan etkisiyle bir çok hastalığa karşı destek sağlayabiliyor. Yapılan araştırmalar, sağlığa en yararlı besinlerden biri olan pancarın, A, B, C vitaminleri içerdiğini gösteriyor. Öte yandan yapraklarının da son derece faydalı olduğu belirtiliyor.  Peki, kırmızın pancarın faydaları ne? Zararları ne? Nasıl tüketilir? Birlikte bakalım…

KIRMIZI PANCAR FAYDALARI

kırmızı pancar

KIRMIZI PANCAR NASIL TÜKETİLİR?

Pazardan veya marketten aldığınız pancarların kabuğunu soyun. Halka halka dilimleyin. Fırın tepsisine kağıt serin ve üzerine pancarları yerleştirin. Kekik, kırmızı biber, tuz, karabiber serpip, az miktarda zeytinyağı gezdirin. 15 dakika sonra et veya balığınızın yanına yakışacak lezzetli garnitürünüz hazır.

“Pancara rengini veren betalain antioksidan, anti enflamatuar ve detoks özellikleri ile biliniyor ve pancar “betalain” olarak adlandırılan bu fitobesinin tek kaynağı. Ancak yüksek ısı bu değerli bileşenin zarar görmesine neden oluyor, bu nedenle 15 dakikadan fazla buharda pişirilmemesi ya da 1 saatten fazla fırınlanmaması gerekiyor. 

Uzmanlar, pancar suyunun yüksek miktarda ve seyreltilmeden içilmesini önermiyor. Bu içeceğin, havuç, elma gibi farklı meyve ve sebze sularıyla yarı yarıya seyreltilerek tüketilmesi gerektiğini belirtiyor.

KIRMIZI PANCARIN İYİ GELDİĞİ HASTALIKLAR

NOT: Ancak uzmanlar, şeker oranı yüksek bir sebze olduğundan pancar suyunun aşırı tüketilmemesi gerektiğine dikkat çekiyor.

KIRMIZI PANCAR NE KADAR TÜKETİLMELİ?

Çalışmalara göre çok yüksek besin değeri nedeniyle haftada iki gün, yarım veya bir bütün pancar ya da aynı aileden pazı, ıspanak, kinoa tüketimi öneriliyor. Bazı kişilerin pancar tüketimi sonrası 24-48 saat kadar süren idrar ve dışkıda koyu kırmızı renk değişimi görülebiliyor. Bu durumdakilerin demir metabolizma bozukluğu veya sık böbrek taşı düşürme sorunu olabilir, hekimlerine danışmadan fazla pancar tüketmemeleri tavsiye ediliyor.

KIRMIZI PANCAR KAÇ KALORİ?

100 gram kırmızı pancar sadece 43 kalori. Bu yağsız sebze 78 mg sodyum, 10 gram karbonhidrat, 2 gram da protein içeriyor.

NOT: Günde bir bardak pancar suyu içmek, 24 saat boyunca tansiyonu düzenliyor, sinirleri yatıştırıyor.

“Uzmanlar, pancar suyunun yüksek miktarda ve seyreltilmeden içilmesini önermiyor. Bu içeceğin, havuç, elma gibi farklı meyve ve sebze sularıyla yarı yarıya seyreltilerek tüketilmesi gerektiğini belirtİyor”

KIRMIZI PANCARDAN NELER YAPILABİLİR?

Antioksidan, anti enflamatuar ve arındırıcı özelliklere sahip pancar egzersiz sırasında dayanıklılığı artırması yönüyle de spor yapanlar için önemli bir besin. Ulus Tepe Majeur Restaurant’ın şefleri Formsante okurları için bu süper besini kullanarak nefis tatlar yarattı. İşte pancarla hazırlayabileceğiniz çorbadan içeceğe özel tarifler ve kırmızı pancar salatası…

KIRMIZI PANCAR ÇORBASI

Malzemeler (6 Kişilik)

Hazırlanışı

Tüm sebzeleri küp küp doğrayın. Soğan ve sarımsağı zeytinyağında pembeleşinceye kadar soteleyin. Küp küp doğradığınız sebzeleri sotelenmiş soğana ilave ederek 3 su bardağı su içerisinde haşlayın. Sebzeler yumuşadıktan sonra blenderdan geçirin. Kaynamaya devam eden çorbaya tuz, karabiber, zencefil ve zeytinyağı ilave edin. İnce kıyılmış dereotunu çorbanızın üzerine ekleyerek sıcak olarak servis edin.

CEVİZLİ KIRMIZI PANCAR MEZESİ

Malzemeler

Hazırlanışı

Pancarları haşlayın ve soğuduktan sonra rendeleyin. Rendelenmiş pancarın içerisine ceviz, mayonez ve diğer malzemeleri ilave ederek karıştırın. Servis tabağına aldıktan sonra ince kıyılmış maydanozu ekleyerek servise hazır hale getirebilirsiniz.

PANCAR SALATASI TARİFİ

Malzemeler (6 kişilik)

Yapılışı

Derin bir tencerede pancar suyu içerisinde kinoayı kaynatın. Kinoa suyunu çekip yumuşayana kadar pişirmeye devam edin. Piştikten sonra soğumaya bırakın. Maydanoz, dereotu ve taze soğanı ince ince doğrayın. Pancar turşularını küp şeklinde doğrayın. Soğumuş olan kinoayı ayrı bir kaba alarak üzerine doğranmış malzemeleri ve tane mısırı ilave edin. Zeytinyağı, tuz ve limon suyunu da ekleyip karıştırın. Salatanız servise hazır.

KIRMIZI PANCAR CİPSİ

Pancarların kabuğunu soyup, ince ince dilimleyin. Derin bir kasede zeytinyağı ve rendelenmiş sarımsak ile sevdiğiniz baharatları karıştırın. Eğer hazır karışım tercih edecekseniz, içeriğinde tuz bulunmayan baharatları kullanmaya özen gösterin. Pancarları bu karışımın içinde harmanlayıp, yağlı kağıda yerleştirin. Önceden 200 derecede ısıtılmış fırında her iki tarafını 10’ar dakika pişirin. Kırmızı pancar cipslerinizi yoğurt ve dilediğiniz baharatlarla hazırlayacağınız dip soslarla tüketebilirsiniz.

Exit mobile version