Formsanté

Kışa özel arınma programı

Sağlık, hem bedenin hem de ruhun tam bir iyilik halinde olması durumu. Dolayısıyla yeni yılda hem ruhunuzu hem de bedeninizi beslemek çok önemli. 

Sağlıklı ve ölçülü beslenme ile ilgili olarak yapılan araştırmalar, tükettikleri besinleri kaydeden kişilerin daha dikkatli ve sağlıklı beslendiklerini gösteriyor. Dyt. Dilara Koçak, yediklerini yazmanın kişinin beslenme alışkanlıklarını ve seçimlerini tekrar gözden geçirmesine destek olacağını belirterek, “Bu yıl kendinize vakit ayırmanızı ve sağlıklı bir gelecek için yazmaya başlamanızı öneriyorum” diyor. 

Günlük koşturma içinde yeteri kadar sebze ve meyve tüketmemek, besinlerin faydalı olan etkilerini uygun pişirme yöntemlerini kullanmadığımız için fonksiyonu düşük hale getirmek, öğün atlamak, yeterli su içmemek gibi birçok neden hep detoks yapma ihtiyacını doğuruyor. Eğer sabah uyanmakta zorlanıyorsanız, sürekli yorgun ve güçsüz hissediyorsanız, bitkinlik, yetersizlik, halsizlik şikayetleriniz varsa, anlamsız ödem yaşıyorsanız ve tüm bunların çözümüne tıbbi bir açıklama bulunamıyorsa, bu şikayetleriniz için detoks programı uygulamak, daha hareketli bir yaşama geçmek yeterli ve dengeli beslenmek en iyi ilaç olabiliyor.

3 Günlük Arınma Programı

1. GÜN: 

SABAH: 

• 3 yumurta beyazı ile sebzeli omlet 

• 3 adet ceviz 

• Bol yeşillik 

ÖĞLE: 

• Sınırsız mantar sote 

• 3-4 yemek kaşığı bulgur 

• Bol salata 

• 1 tatlı kaşığı zeytinyağı 

ARA: 

• 1 avuç fındık 

• 15 adet yaban mersini 

AKŞAM: 

• 200 g ızgara balık 

• 1 kase salata (az yağlı) 

• Haşlanmış sebzeler 

ARA: 

• Yeşil detoks suyu 

• 15 adet badem 

2. GÜN: 

SABAH: 

• 1 adet haşlanmış yumurta 

• 3 adet ceviz 

• 1 adet kivi 

• Bol yeşillik 

ÖĞLE: 

• Bol yeşillikli salata 

• 1/2 avokado 

• 3 yemek kaşığı kinoa 

• 1 tatlı kaşığı hardal 

ARA: 

• 1 bardak kefir 

• 1 adet muz 

• 1 yemek kaşığı yulaf 

• Tarçın 

AKŞAM: 

• 1 kase vicdan çorbası 

• Bol salata 

• 50 g keçi lor peyniri 

ARA: 

• Kırmızı detoks suyu 

• 15 adet fındık 

3. GÜN: 

SABAH: 

• 1 kutu probiyotik yoğurt 

• 2 yemek kaşığı nar 

• 2 yemek kaşığı yulaf 

• 5-6 adet badem 

ÖĞLE: 

• 300 g ıspanak 

• Bol salata 

• 2 yemek kaşığı mercimek haşlama 

• 50 g keçi lor peyniri 

ARA: 

• 3 adet kuru kayısı 

• 15 adet badem 

AKŞAM: 

• 200 g ızgara balık 

• 1 kase salata 

• Haşlanmış sebzeler 

ARA: 

• Yeşil detoks suyu 

• 3 adet ceviz 

Tarfiler:

VİCDAN ÇORBASI 

Malzemeler: 

• 2 adet kabak 

• 2 adet soğan 

• 2 adet domates 

• 2 yemek kaşığı bulgur 

• 2 diş sarımsak 

• 1 tatlı kaşığı zeytinyağı 

• 1 demet nane 

• 1 demet maydanoz 

• 1 demet dereotu 

• Kimyon, kuru nane, karabiber ve kırmızı pul biber 

Hazırlanışı: 

Kabak, soğan ve domatesi küp küp doğrayın. Sarımsakları bıçak yardımı ile hafifçe ezin. Nane, maydanoz ve dereotunu çok ince olmayacak şekilde doğrayabilir veya elle parçalayabilirsiniz. Tüm malzemeyi 1 tatlı kaşığı zeytinyağı ile hafifçe soteleyin. Üzerine 2-3 bardak su ilave edin ve sebzeler yumuşayıncaya dek pişirin. Dilerseniz karıştırıcı yardımı ile püre haline getirebilir veya taneli olarak da içebilirsiniz. 

YEŞİL DETOKS 

Malzemeler: 

• 1 adet salatalık 

• 1 avuç ıspanak 

• 1/2 adet yeşil elma 

• 1/2 limonun suyu 

• 1/2 demet maydanoz 

• 1 şişe doğal maden suyu/su, bol buz 

KIRMIZI DETOKS 

Malzemeler: 

• 1/2 adet kırmızı elma 

• 1 adet kırmızı biber 

• 1 adet ufak pancar 

• 2 adet salatalık 

• 1/2 demet maydanoz 

• 1/2 limonun suyu 

• 1 çay kaşığı toz zencefil 

• 1 şişe doğal maden suyu/su, bol buz

DİKKAT ETMENİZ GEREKEN NOKTALAR… 

• Her gün 2,5-3 lt su içilmeli, çaylar şekersiz ve açık olmalı, bu süre içinde kahve içilmemeli. 

• Şeker tüketilmemeli. 

• Salatalarda 1 tatlı kaşığı zeytinyağı yeterli olur. 

• Salatalık, domates, kereviz sapı, yeşillik gibi çiğ sebzeler istenildiği kadar tüketilebilir. 

• Ekmekler tam buğday veya çavdar olabilir. 

• Sebze ve bakliyat yemeklerinde 1 kg için 2 çorba kaşığı yağ kullanabilirsiniz. 

• Günler ve öğünler yer değiştirebilir. 

Formsante 2016 – Ocak sayısı
Elif Gürsoy

Exit mobile version