Formsanté

Koronavirüs belirtileri neler? İshal Koronavirüs belirtilerinde var mı?

Hem Türkiye hem dünyanın gündeminde Corona Virüs (Koronavirüs) var. Koronavirüs vakalarında en çok karşılaşılan belirtiler ateş, öksürük ve nefes darlığı oldu. Şiddetli vakalarda zatürre, ağır solunum yetmezliği ve ölüm gelişebiliyor. Bazı hastalarda tat ve koku kaybı yaşandığı belirtiliyor. Peki, Koronavirüsün (Corona Virüs) gün gün belirtileri aşamaları neler? Koronavirüs belirtileri içinde ishal var mı? Yeni Koronavirüs belirtileri neler? İşte Sağlık Bakanlığı’nın resmi sitesindeki Koronavirüs belirtileri…

KORONAVİRÜS BELİRTİLERİ NELERDİR?

Sağlık Bakanlığı internet sitesinde koronavirüs belirtileri için şu yanıtı veriyor: “COVID-19’un en yaygın semptomları ateş, yorgunluk ve kuru öksürüktür. Bazı hastalarda ağrı ve sızı, burun tıkanıklığı, burun akıntısı, boğaz ağrısı veya ishal olabilir. Bu semptomlar genellikle hafiftir ve yavaş yavaş başlar. Bazı insanlar enfekte olur, ancak herhangi bir semptom görülmez ve kendilerini kötü hissetmezler. Çoğu insan (yaklaşık% 80) özel tedaviye ihtiyaç duymadan iyileşir.

KİMLER KORONAVİRÜS’TEN DAHA ÇOK ETKİLENİYOR?

COVID-19 virüsünü alan her 6 kişiden yaklaşık 1’i ağır hastalanmakta ve nefes almakta güçlük çekmektedir. Yaşlı insanlar ve yüksek tansiyon, kalp problemleri, diyabet gibi altta yatan tıbbi sorunları olanların ciddi hastalık geliştirme olasılığı daha yüksektir. Hastalığa yakalanan insanların yaklaşık % 2’si ölmüştür. Ateş, öksürük ve nefes almada zorluk çeken insanlar mutlaka tıbbi yardım almalıdır”

 OLASI KORONAVİRÜS VAKASI

 Peki, olası koronavirüs vakası için belirtiler neler? Sağlık Bakanlığının Covid-19 (Koronavirüs) rehberinde vaka tanımı bölümünde olası vakalar için şu bilgiler veriliyor:

 OLASI VAKA

 VEYA

 VEYA

 *SARI (Severe Acute Respiratory Infections-Ağır Akut Solunum Yolu Enfeksiyonları) son 14 gün içinde gelişen akut solunum yolu enfeksiyonu olan bir hastada, ateş, öksürük ve dispne, takipne, hipoksemi, hipotansiyon, akciğer görüntülemesinde yaygın radyolojik bulgu ve bilinç değişikliği nedeniyle hastaneye yatış gerekliliği

 VEYA

 KESİN VAKA

Olası vaka tanımına uyan olgulardan moleküler yöntemlerle SARS-CoV-2 saptanan olgular

CDC’E GÖRE KORONAVİRÜS BELİRTİLERİ

Amerika Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezi (CDC), 3 yeni koronavirüs belirtisi daha açıklamıştı! Peki, CDC’e göre yeni koronavirüs belirtileri neler? İşte o liste:

GÜN GÜN KORONAVİRÜS BELİRTİLERİ

Hacettepe Üniversitesi Koronavirüsün gün gün belirtilerini anlatıyor.  Koronavirüsün gün gün, aşama aşama belirtileri ve belirti takvimi şöyle:

1-3 Gün

4. Gün

5. Gün

6. Gün

7.Gün

8. Gün

9. Gün

ÇİNLİ UZMANLARDAN YENİ SEMPTOMLAR

Çinli uzmanlar da yakın zamanda 204 enfekte hasta üzerinde yapılan bir araştırmanın sonucu açıklamıştı. Uzmanlar bu araştırmaya göre Covid-19’a yakalanan hastaların yüzde 48.5 solunum yolu şikayetleriyle eş zamanlı olarak sindirim sistemi sorunlarından şikayetçi olduğunu söylüyor. Sadece ishal rahatsızlığı olana vakalarda ateş, öksürük bulgusuna rastlanmamış. 

TAT VE KOKU KAYBI KORONAVİRÜS BELİRTİSİ OLABİLİR

BBCTürkçe’nin aktardığı habere göre ise King’s College London’dan araştırmacılar koronavirüse yakalandığından şüphelenilen 400.000 kişinin bir uygulamaya girdikleri belirtileri inceledi. Tat ve koku alamama da bu belirtiler arasına girdi. Hastalığın belirtilerinin takibi için geliştirilen uygulamaya girilen semptomlar şu şekilde:

Uzmanlar, koku ve tat kaybının soğuk algınlığında da görülebileceği için koronavirüsün en büyük belirtilerinin ateş ve öksürük olmaya devam ettiğini söylüyor.

AYAKLARDA MOR VEYA MAVİ RENK

ABD’li doktorlara göre ise koronavirüs vakalarında mor veya mavi renge dönüşen ayak parmakları görülebiliyor. Peki, bu durumun nedeni ne?

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan bu gibi bulguların koronavirüs sürecinin ilk başlarında dikkat çekmediğini, vaka sayısı arttıkça bu tip bulguların da ortaya çıkmaya başladığını söylüyor.

Bu durumun nedeni koronavirüsün damar içi tıkanıklığa yol açması. Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, ”Virüs damar içi pıhtılaşmaya yol açıyor. Kalpte de bazı problemlerin ortaya çıkmasının; akciğerde bazen ağır tabloların ortaya çıkmasının nedeni de bu. Virüsün koku sinirini takip ederek beyine ulaşması, orada beyin dokusunda, beyin intihabı yaptığını Türkiye’de de gördük. Sara hastalığı nöbetlerine benzer nöbetler yaptığı, tat alma, koku alma duyusundaki bozukluklar yavaş yavaş ortaya çıktı. Kollarda, bacaklarda olduğu zaman bu pıhtı en uç noktaya gidip atar damarı tıkıyor. Tıkayınca o bölge kanlanmıyor. Önce bir üşüme o bölgede, his kaybı, soğukluk ortaya çıkıyor. Bir süre içinde orası artık oksijenlenmediği için mavi, mor renk değişikliği ortaya çıkıyor” diyor.

İLGİLİ İÇERİKLER

Exit mobile version