Formsanté

Koronavirüs’te varyant nedir? İşte Türkiye’deki en yaygın varyantlar!

Koronavirüs salgınında en yüksek rakamlara ulaştığımız bu günlerde, koronavirüsün varyantı ve mustasyonları merak ediliyor. Peki, Covid-19 ve mutasyonları arasındaki farklar neler? Varyant virüsün farkları neler? Medical Park Gebze Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Bedi Nafile varyant virüsün farkları ve detaylarını anlatıyor…

VARYANT NEDİR?

Covid-19’un yayılması ve mutasyona uğraması sonucunda farklı versiyonlarının meydana gelmesine varyant denir.

TÜRKİYE’DEKİ EN YAYGIN VARYANTLAR

İNGİLTERE VARYANTI

Halihazırda ülkemizin büyük bölümünde en yaygın tür. 50’den fazla ülkeye yayılan bu varyant, kaygı verici değişimler geçiriyor. Ülkemizdeki en yaygın tür haline geldi.

GÜNEY AFRİKA VARYANTI

Bu tür İngiltere dâhil en az 20 ülkede görülmektedir.

BREZİLYA VARYANTI

İlk olarak Japonya’dan Brezilya’nın kuzeyine seyahat eden bir kişide görülen ‘P1’ olarak adlandırılan bu varyantın daha bulaşıcı olduğu düşünülmektedir.

BAZEN MUTASYONLARDAN SONRA VİRÜS ZAYIFLAYABİLİR

SARSCoV-2 virüsü gibi RNA virüslerinin yeni mutantlarının çıkmasının olağan bir durum olduğunu ifade eden Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Uzm. Dr. Bedi Nafile, virüslerin de yaşayabilmek için mutasyon geçirdiğini ve değiştiğini ifade etti. “Virüslerin mutasyona uğraması her zaman kötü sonuçlar meydana getirmeyebilir, bazen mutasyon sonrası virüs zayıflar ve bulaş oranını kaybeder” dedi.

varyant virüsün farkları

COVID-19 VE MUTASYONLARI ARASINDAKİ FARKLAR

Varyant ve mutasyonlardan korunmak için tavsiyelerde bulunan Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Uzm. Dr. Bedi Nafile, Covid-19 ve mutasyonları arasındaki farkları ise şöyle anlattı;

İLGİLİ İÇERİKLER

Exit mobile version