Koronavirüs salgınında en yüksek rakamlara ulaştığımız bu günlerde, koronavirüsün varyantı ve mustasyonları merak ediliyor. Peki, Covid-19 ve mutasyonları arasındaki farklar neler? Varyant virüsün farkları neler? Medical Park Gebze Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Bedi Nafile varyant virüsün farkları ve detaylarını anlatıyor…
VARYANT NEDİR?
Covid-19’un yayılması ve mutasyona uğraması sonucunda farklı versiyonlarının meydana gelmesine varyant denir.
TÜRKİYE’DEKİ EN YAYGIN VARYANTLAR
İNGİLTERE VARYANTI
Halihazırda ülkemizin büyük bölümünde en yaygın tür. 50’den fazla ülkeye yayılan bu varyant, kaygı verici değişimler geçiriyor. Ülkemizdeki en yaygın tür haline geldi.
GÜNEY AFRİKA VARYANTI
Bu tür İngiltere dâhil en az 20 ülkede görülmektedir.
BREZİLYA VARYANTI
İlk olarak Japonya’dan Brezilya’nın kuzeyine seyahat eden bir kişide görülen ‘P1’ olarak adlandırılan bu varyantın daha bulaşıcı olduğu düşünülmektedir.
BAZEN MUTASYONLARDAN SONRA VİRÜS ZAYIFLAYABİLİR
SARSCoV-2 virüsü gibi RNA virüslerinin yeni mutantlarının çıkmasının olağan bir durum olduğunu ifade eden Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Uzm. Dr. Bedi Nafile, virüslerin de yaşayabilmek için mutasyon geçirdiğini ve değiştiğini ifade etti. “Virüslerin mutasyona uğraması her zaman kötü sonuçlar meydana getirmeyebilir, bazen mutasyon sonrası virüs zayıflar ve bulaş oranını kaybeder” dedi.
COVID-19 VE MUTASYONLARI ARASINDAKİ FARKLAR
Varyant ve mutasyonlardan korunmak için tavsiyelerde bulunan Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Uzm. Dr. Bedi Nafile, Covid-19 ve mutasyonları arasındaki farkları ise şöyle anlattı;
- İnsanlarda daha hızlı yayılma yeteneği gösterebilir, bu nedenle maske, mesafe ve hijyen kurallarına tam uyum şarttır.
- Daha hafif veya daha şiddetli hastalığa neden olabilir, ancak bu bulguyu doğrulamak için daha fazla çalışma gereklidir.
- Spesifik viral tanı testleri ile tespit edilemeyebilir ancak hali hazırda uygulanan ‘ters transkripsiyon polimeraz zincir reaksiyonu (RT-PCR)’ tabanlı testlerin çoğu virüsü saptamak için birden fazla hedefe sahiptir. Böylelikle mutasyon hedeflerden birini etkilese bile diğer RT-PCR hedefleri çalışmaya devam edecektir.
- Monoklonal antikorlar gibi terapötik ajanlara karşı azalmış duyarlılık olabilir.
- Doğal veya aşı kaynaklı bağışıklıktan kurtulma yeteneği gösterebilir, ancak SARS-CoV-2 ile hem aşılama hem de doğal enfeksiyon, spike proteinin birkaç parçasını hedef alan “poliklonal” bir yanıt üretir. Bu nedenle virüsün, aşıların veya doğal enfeksiyonun neden olduğu bağışıklıktan kurtulmak için büyük olasılıkla spike proteininde birden fazla mutasyon biriktirmesi gerekecektir.
İLGİLİ İÇERİKLER
- Covid-19’da mutasyonlu virüs belirtileri nelerdir? İşte yeni belirtiler…
- Pandeminin 365 günü: Uzmanlar koronavirüs için neler söylüyor? Varyantlar neler gösteriyor?
- Koronavirüs şeker hastalarını nasıl etkiler?
- Karantina evinde dikkat edilmesi gereken 10 kural
- Covid sonrası vücut direncini arttıran 10 besin