Formsanté

Lenfödem nedir, neden olur? Çeşitleri, belirtileri ve tedavisi

Vücudumuzdaki dokularda toplanan sıvıyı drene eden ve bağışıklığı sağlayan hücreleri gereksinim duyulan bölgelere taşıyan lenf (beyaz kan) damarlarının tıkanmasına, ‘lenfatik tıkanıklık’ adı veriliyor. Peki, Lenfödem nedenleri nelerdir? Sekonder lenfödem ve primer lefödem belirtileri nelerdir? Tanısı nasıl konulur? Prof. Dr. Semih Barlas, lenf kanallarından geçişin duraklaması sonucu ortaya çıkan şişlik yani  ‘lenfödem’ olarak bilinen sorunu ve tedavi yöntemlerini anlattı.

LENFATİK SİSTEM NEDİR?

Lenfatik sistem, proteinden zengin lenf sıvısının vücudumuzda dolaşımını sağlar. Bakterileri, virüsleri ve atılım ürünlerini toplar. Lenfatik sistem bu sıvıyı ve zararlı maddeleri, lenfatik damarlar yoluyla, belli bölge/kavşaklarda yerleşik lenf düğümlerine taşır. Atılım ürünleri, ‘lenfosit’ adı verilen ve lenf düğümleri içinde yaşayıp enfeksiyonla savaşma görevini üstlenen hücreler tarafından filtreden geçirilip vücuttan atılırlar.

LENFÖDEM NEDENLERİ

Lenfödem, lenf damarlarının kol veya bacaktaki drenaj işini yeterince yapamadıklarında oluşur. Lenfödem, sistemin kendisinden kaynaklı (primer) veya başka bir hastalık/duruma bağlı (sekonder) olarak karşımıza çıkabilir. Sekonder lenfödem, çok daha sık karşılaşılan bir durumdur.

SEKONDER LENFÖDEM NEDENLERİ

PRİMER LENFÖDEM NEDENLERİ

Primer lenfödem, nadir ve kalıtsal bir durum olup, vücudumuzdaki lenf damarlarının oluşum kusurudur.

LENFÖDEM BELİRTİLERİ

RİSK FAKTÖRLERİ

DOĞURABİLECEĞİ SORUNLAR

Lenfödem, kolda veya bacakta ciddi komplikasyonlara yol açabilir.

ÖNLEMLER

TANI NASIL KONULUR?

Doktorunuz önce sizi muayene edecek ve sağlık geçmişiniz ile ilgili sorular soracaktır. Ardından aşağıda yazılı testlerden bir veya birkaçının yapılmasını isteyecektir:

Muayenenizi gerçekleştirecek kalp damar cerrahı, sorunun lenfödem mi yoksa cilt altı yağ dokusunun aşırı artışı ile karakterize ‘lipödem’ mi olduğunun ayırıcı tanısını yapacaktır. Hepsinden önemlisi, şişlik bacakta kendini göstermiş ise, esas sorunun lenfatik sistemden ziyade, bacaklarda ‘varislerle’ kendini gösteren ‘venöz yetmezlik’ mi olduğunu anlayacaktır.

TEDAVİ

Venöz yetmezlik ve lipödemin aksine lenfödemin kesin tedavisi yoktur.Tedavi, şişlik ve ağrının kontroluna odaklanır. Tedaviler arasında:

Hangi tedavi yöntemi uygulanırsa uygulansın, sonuçta kademeli basınçlı çorap veya kolluk tedavisi mutlaka önerilmelidir. Aksi halde lenfödemin tekrar edeceği unutulmamalıdır.

İLGİLİ İÇERİKLER

Exit mobile version