Formsanté

Mide ekşimesi nedir, neden olur? Mide ekşimesine iyi gelen yiyecekler

Mide ekşimesi hemen hemen herkesin günlük hayatta yaşadığı can sıkıcı problemlerden biridir. Yenilen yemek sonrası midede ekşime ve yanma hissi çoğu zaman kişiyi yemekten soğutabiliyor. Peki, mide ekşimesi nedir? Mide ekşimesi neden olur? Mide ekşimesini tetikleyen faktörler nelerdir? Mide ekşimesine ne iyi gelir? Diyetisyen ve Yaşam Koçu Tuğba Yaprak mide ekşimesi ile ilgili bilgiler verdi.

MİDE EKŞİMESİ NEDİR?

Mide yanması/ekşimesi, mide de ve yemek borusunda hissedilen Gastrointestinal hastalıklardan veya yanlış beslenme alışkanlıklarından kaynaklanan bir semptomdur. Bu yanma hissini tetikleyen birçok sindirim sistemi hastalığı olabilir.Bunlar başlıca; Ülser, Gastroözofajel reflü, Gastrit, Mide kanseri, Besin intoleransı vb’dir. Bazı ilaçların kullanımından kaynaklı olarak mide yanması da gözlemlenen semptomlar arasındadır. Bu hastalıklar dışında yanma/ekşime hissi tüketilen besinlerden ve mide hassasiyetinden de kaynaklanabilmektedir. Haftada 3’den fazla yanma/ekşime hissi oluştuğunda bir hekime başvurulmalıdır.

MİDE EKŞİMESİ NEDEN OLUR?

Yemek yendikten sonraki hissedilen mide ekşimesinin en temel sebepleri, sağlıksız bir beslenme düzeni, tıkanırcasına yemek yeme, yemek yedikten hemen sonra uyuma/uzanma (öğün sonrasında en az 3 saat beklenilmelidir), aç karnına sigara tüketimi, günlük alınması gerekenden fazla alkol tüketimi (Kadın/gün ≤ 15 gr ; Erkek/gün≤ 30 gr alkol içeren içecekler), düzensiz bir uyku ve aşırı stres durumu gelmektedir. Tüketilen besinlerin sonrasında oluşan yanma hissinin, diyet tedavisi ve beslenme davranışı değişikliği ile önüne geçilebilmektedir.

MİDE EKŞİMESİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER NELERDİR?

MİDE EKŞİMESİNE NE İYİ GELİR?

Sağlıklı besinler içeren bir diyet uygulayarak, az fakat sık yemek yiyerek, lif içeriği yüksek ve probiyotik özelliği olan besinler tüketerek beslenme davranış değişikliği yapabilirsiniz. Besin tüketiminden sonra yanma hissi oluştuğunda, hangi besini tükettikten sonra oluştuğuna dikkat edilmelidir. Bu durum besin intolaransının sebebi olabilmektedir.

MİDE EKŞİMESİNE İYİ GELEN YİYECEKLER

İLGİLİ İÇERİKLER

Exit mobile version