Formsanté

Mükemmel cilt için edinilmesi gereken 9 alışkanlık

iStock 000015755109 Full

Pürüzsüz cilde veya ışıl ışıl parlayan saçlara sahip kadınların sırrı, doğru bakımları uygulamaları ve bunları alışkanlık haline getirmeleri. Sağlıklı bir yaşam için edindiğiniz alışkanlıklara şimdi yenilerini cildiniz için ekleme zamanı. Peki, mükemmel bir cilt için edinilmesi gereken 9 alışkanlık nedir? Sağlıklı bir cilt için evde neler yapılabilir? Gözaltı torbalarına karşı neler yapılabilir? Saçlar nasıl yıkanmalı? Yanıtı Formsanté arşivinden (2015):

Diş fırçalamak ağız ve diş sağlığınız için çok önemli, bunu biliyorsunuz. Dişlerinizi fırçalamadığınız zaman ağzınızda nasıl bakteriler oluşur ve bunlar zamanla çürüğe dönüşür bir düşünün. Şimdi aynı senaryoyu cildiniz ve saçlarınız için de uyarlayın. Doğru bakımları yapmadığınız her gün cildinize zarar verdiğiniz anlamına geliyor. Özel Elit Polikliniği Dermatoloji Uzmanı Dr. Şerafettin Saraçoğlu, mükemmel bir cilt için edinmeniz gereken 9 alışkanlığı yazdı. Dr. Saraçoğlu’nun tavsiyeleriyle cildinizde sivilce, leke, kırışıklık gibi problemlerden, saçlarınızda cansız, mat görünümden kurtulabilirsiniz.

SAĞLIKLI, MÜKEMMEL CİLT İÇİN 9 ÖNERİ

Cilde akşam bakımı yapmadan uyumanın deri için kötü olduğu inanışı oldukça yaygın. Bu inanış gerçekten doğru. Gün içinde derinin salgıladığı yağ, ter ve diğer atıklar cilt üzerinde yaşayan diğer canlılar tarafından işleniyor ve farklı atıklar deri yüzeyinde birikiyor. Buna ek olarak çevresel etkenlerle deri yüzeyinde biriken toksinler ve kirleri eklediğimizde derinin üzerinde oldukça kirli bir katman biriktiğini tahmin edebiliriz. Ayrıca yapılan araştırmalar derimizdeki hücresel fonksiyonlar ve yapısal onarımın uyku sırasında arttığını gösteriyor. Bu nedenle derinin gerek atıklardan ve kirden arındırılması, gerekse hücresel canlılığı arttıracak olan yeniden canlandırıcı ve antioksidan maddeler içeren serum ve kremlerle beslenmesi derimizdeki bu yenilenme sürecini olumlu yönde etkiliyor. 

Derideki bu yenilenme için gerekli olan A vitamini, C vitamini, resveratrol, E vitamini gibi ana maddelerden bazıları güneşe karşı duyarlılık yaratabiliyor. Özellikle A vitamini ve resveratrol gece saatlerinde sürülmeli. Hassas ciltli olanlar parfümsüz, alkol ve paraben içermeyen alerji riski düşük ürünleri tercih etmeli. Bunun yanında cilt bakımında komedon ve akne yapmayan yağ oranı düşük ürünler kullanılmalı. 

SAÇLARI YIKARKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Saçlar kişinin kimliği gibidir; saç kesimi, rengi, uzunluğu gibi faktörleri yan yana koyduğunuzda sizin kim olduğunuzu dünyaya gösterir. İyi bir saç bakımı bu etkenlerin en önemlisi.

Saçları yıkarken dikkat edilmesi gereken kurallar:

• Yağlı saçlar daha sık yıkanmalı. Saçlı deri çok yağlı ise günde bir kez temizlenmeli. Fakat yağlılığı azaltmak için ilaç kullananlar günaşırı yıkanabilir.

• Şampuanı saçlı deriye uygulayın. Saçtan önce saçlı deri temizlenmeli. Bu nedenle şampuanı hafifçe ıslatılmış saçlı deriye hafif masajla uygulayın ve durularken saçın da temizlenmesini sağlayın.

• Uzun saçlı olanlar saç kremi, kondisyoneri her saç yıkamada kullanmalı. Bu sayede yıpranmış saçların daha parlak ve sağlıklı görünmesini sağlayabilirsiniz.

• Konsantre saç kremlerini saça uygulayın. Saç kremleri saçın daha dolgun ve parlak görünmesine yardımcı oluyor. Fakat bunlar yağlı ürünlerdir ve bu nedenle saçlı deriden çok saça uygulanarak saçlı derinin yağlanmasını engellemiş olursunuz.

• Saçınızı havuza veya denize girerken koruyun. Özellikle klorlu havuz suyu saçı çok yıpratıyor. Mat, kırılgan bir yapıya neden oluyor. Bu nedenle havuza girmeden önce saçı hafifçe ıslatıp saç kremi ile nemlendirip bone takarak saçın ve saçlı derinin klorlu suyla etkileşimini azaltmak gerekiyor. Havuz sonrası saçı temiz su ile durulayıp sonrasında yüzücüler için özel formüle edilmiş şampuanlar ile saçınızı yıkamanız uygun.

• Boyalı saçlarda güneşin etkisine bağlı renk açılmalarını engellemek için saçı güneş koruyuculu saç kremleri ve şapka takarak koruyabilirsiniz.

• Saçlarda kırılmalar oluşmaması için saç şekillendiricinizi silikon bazlı ürünlerden tercih edin. Silikon saçtaki keratin 

Yaz aylarında oluşan sivilcelenmelere karşı doğru ürün kullanın 

Yaz aylarında akneler genelde güneşin etkisi ile azalabiliyor. Fakat, bazen de aksine artıyorlar. Kullanılan güneş koruyucu ürünlerin formunun yağlı olması halinde derideki gözenekler tıkanıyor ve siyah beyaz noktacıklar (komedonlar) oluşuyor. İltihaplanmaları halinde yaygın sivilcelenme görülebiliyor. Bunun yanında nemli sıcak ortamlarda beliren kaşıntı ile seyreden akne, tropika olarak isimlendiriliyor. Bu akne türü için güneşten korunmak tek başına yeterli olmuyor. Mutlaka ilaç tedavisi gerektiriyor. Bu nedenle sivilcelerin oluşmaması için özellikle yağ oranı düşük veya jel formunda hazırlanan güneş koruyucu ürünler tercih edilmeli ve mümkün olduğunca fiziksel olarak güneşten korunmalı. Günlük düzenli cilt hijyenik bakımına da özen gösterilmeli.

GÖZ ALTI TORBALARINDAN NASIL KURTULABİLİRİM?

Göz altı torbalanması, aslında göz kapağı altındaki yağ pedinin belirginleşmesi ile oluşuyor. Deri yaşlandıkça elastikiyetini kaybediyor ve inceliyor. Deri altındaki yağ pedleri daha belirgin oluyor. Bu sorunun en ideal tedavisi, göz kapağı cerrahisi ile alt göz kapağı içinden yapılan küçük bir operasyonla yağ pedinin alınması ve derinin gevşekliğini gidermek ve ton farklılıklarını azaltmak için lazer peeling yaparak düzeltmek. Bu tedavilerin dışında yapılacak uygulamalar sadece süreyi uzatıyor. 

Yine de yapılacak bazı basit bakımlar ve estetik tedaviler göz altı torbalanmasının daha az belirgin olmasına yardımcı olabiliyor;

• Alkol alımını azaltmak veya hiç içmemek

• Yeterli bir süre uyumak

• Günlük en az iki litre su içmek

• Göz çevresine soğuk kompres uygulayarak dolaşımı düzeltmek

• Göz çevresine gözle uyumlu antioksidan içerikli bakım ürünleri kullanmak

• Güneş koruyuculu göz çevresi kremi kullanmak

• Cerrahi düşünülmeyecek kadar küçük fıtıklaşmalarda göz altı ışık dolgusu yaptırmak.

Deran Çetinsaraç
Formsanté – 2015 Ağustos sayısı

 

Exit mobile version