Formsanté

Öğle yemekleriniz için pratik ve sağlıklı sefer tası alternatifleri

Normalleşme süreciyle birlikte yeniden iş yerlerine dönen binlerce çalışanın aklında “Bu öğlen ne yiyeceğiz?” sorusu dönüp duruyor. Biz de bu duruma kayıtsız kalamadık ve evde kolaylıkla hazırlayıp, sefer tası ya da saklama kaplarıyla iş yerinize götürebileceğiniz tarifleri sizler için bir araya getirdik.

MENÜNÜZDE NELER OLSUN?

Koronavirüs pandemisi, her alanda olduğu gibi beslenme alışkanlıklarında da değişikliklere yol açtı. Başlarda evden çalışan ancak normalleşme süreciyle birlikte yeniden ofis ortamına dönenler, geçmiş alışkanlıklarını bir tarafa bırakarak yemeklerini evden getirmeye başladı. Çünkü bu süreçte hijyen ve sağlıklı beslenme kavramları daha da ön plana çıktı. İstanbul Bilgi Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Dilistan Shipman, pandeminin Türk toplumuna sağlıklı ve sağlığa uygun gıda tüketme arzusunu öğrettiğini belirterek, öğle yemeklerinde tercih edilecek menülerle ilgili şu önerilerde bulunuyor: “Salatalara, C vitamini içeren meyveler ilave edilmeli. Fazla yağlı ve tuzlu yiyecekler tüketilmemeli. Bağışıklık sistemi için probiyotik kullanımına da özen gösterilmeli. Probiyotik açısından zengin gıdalar yani yoğurt, kefir ve turşu tüketilmeli. Yağsız et ve bitki bazlı (nohut, fasulye, mercimek ve bezelye gibi) protein alımının, sağlıklı bir bağışıklık sistemini destekleyen dokuların oluşturulmasına ve onarılmasına yardımcı olduğu unutulmamalı. Enfeksiyon dönemindeki bir diğer önemli konu da vücudumuzun günlük sıvı ihtiyacı. Bunun için çorbalar, et suyu, tavuk suyu ile sebze ve et yemekleri de aşırıya kaçmadan tüketilmeli.”

AVOKADOLU DÜRÜM

avokadolu dürün sefer tası

Malzemeler

Hazırlanışı

Avokadoyu çatalla ezerek, sürülecek kıvama getirin. Bir bıçak ya da spatula yardımıyla tortilla ekmeğinin üzerine yayın. Dürüm yaparken taşmaması için ince bir katman halinde olmasına dikkat edin. Üzerine hindi füme dilimlerini düzgünce yerleştirin. Çeri domatesleri ikiye bölün. Yeşillikleri koyduktan sonra domatesler ile baharatları da ilave edin. Tortilla ekmeğinizi sıkıca sarın. Dürümünüzü yağlı kağıtla paketledikten sonra ikiye bölün. Bu şekilde hem saklama kabına yerleştirmeniz hem de yemeniz daha kolay olacak.

PESTO SOSLU SANDVİÇ

Malzemeler

Pesto sos için:

Hazırlanışı

Pesto sos malzemelerini blender’da karıştırıp, püre haline getirin. Elde ettiğiniz karışımı kuru bir cam kavanoza aktarıp, buzdolabında saklayın. Biberleri halka halka doğrayın. Domatesleri dilimleyin. Ekmeğin her iki tarafına da pesto sos sürün. Diğer malzemeleri içine yerleştirip, kalan sosu da üzerinde gezdirin.

PEYNİRLİ MAKARNA

sefer tası

Malzemeler

Hazırlanışı

Al dente pişirdiğiniz makarnayı soğumaya bırakın. Domatesi ve salatalığı küçük küçük dilimleyin. Peyniri dilerseniz çatalla ezin, dilerseniz küp şeklinde kesin. Makarna soğuduktan sonra tüm malzemeleri içine ekleyip karıştırın. Arzunuza göre zeytinyağı, limon suyu, nar ekşisi veya farklı baharatlarla tatlandırın.

TON BALIKLI FASULYE SALATASI

ton balıklı fasulye salatası sefer tası

Malzemeler

Hazırlanışı

Fasulyeyi haşlayıp, soğumaya bırakın. Domatesleri dörde bölün. Soğuyan fasulyenin üzerine domatesler ile suyu ve yağı süzülmüş ton balığını ilave edin. Hardal, sirke, zeytinyağı ve dilediğiniz baharatları bir kasede karıştırarak sos haline getirin. Salatanızı ister evde, ister yemeden önce ofiste soslayın. Arzu ederseniz salatanıza bir yemek kaşığı ince doğranmış kırmızı soğan da ilave edebilirsiniz.

Hazırlayan: Ayşegül Uyanık Örnekal

İLGİLİ İÇERİKLER

Exit mobile version