Formsanté

Oruçluyken kan şekeri kaç olmalı? Diyabetliler oruç tutabilir mi?

Bolluk ve bereketin simgesi, birliği, beraberliği, paylaşmayı ve dayanışmayı sağlayan Ramazan ayı başladı. İftar sofraları ailemizin, sevdiklerimizin bir araya gelmesine vesile olduğu için adeta bir ziyafete dönüşür fakat bu durum diyabetliler için komplikasyon riskini arttırabilir. Tıpkı diğer aylarda olduğu gibi, ramazanda da yeterli ve dengeli beslenmek, oluşabilecek komplikasyonlardan korunmak için önemlidir. Peki, diyabetliler oruç tutabilir mi? Oruçluyken kan şekeri kaç olmalı? Ramazan’da kan şekeri düşmemesi için ne yapılmalı? Diyetisyen Ceren İşeri anlatıyor…

DİYABETLİLER ORUÇ TUTABİLİR Mİ?

Diyabet, hipertansiyon gibi kronik hastalığı olan kişiler için standart önerilerden bahsetmek ne yazık ki mümkün değil. Öneri ve tavsiyelerin kişiye, hastalığın durumuna, tedavi modeline, bireyin deneyimlerine göre belirlenmesi gerekiyor. Oruç tutmak isteyen diyabetli bireyin, önce takip eden doktoru ile konuşması, oruç tutmanın risklerini öğrenmesi ve kararını buna göre vermesi önemli.

Uzun süreli açlık ve/veya tedavi düzeninin değişmesi, hipoglisemi (düşük kan şekeri), hiperglisemi (yüksek kan şekeri), uzun süre sıvı tüketmemeye bağlı gelişebilecek dehidrasyon ve inme için potansiyel riskler oluşturabiliyor.

Tip1 diyabetliler, kötü kontrollü kan şekerine sahip tip 2 diyabetliler, yakın zamanda ciddi hipoglisemi veya diyabetik ketoasidoz geçirmiş olan kişiler, tekrarlayan hipoglisemileri olanlar, hipoglisemileri fark etmeyen bireyler, böbrek yetmezliği veya damar hasarı olanlar, yaşlılar, diyabetli gebeler ve akut hastalık geçirmekte olanlar birinci derece risk grubu olarak kabul ediliyor ve bu kişilerde oruç tutmak yüksek komplikasyon riski oluşturabiliyor.

EĞER KOMPLİKASYON RİSKİNİZ YÜKSEKSE;

Eğer iyi kontrollü tip 2 diyabetiniz varsa veya diyabetinizi ilaç veya yaşam tarzı değişikliği ile yönetebiliyorsanız, oruç tutmak daha az riskli olabilir. Ama yine de öncelikle doktorunuza danışmalı, tedavinizde gerekli olabilecek değişiklikler, ilaç/insülinlerle ilgili bilgi sahibi olmalısınız.

ORUÇ TUTMAYA KARAR VERDİYSENİZ:

Doktorunuzdan, diyabet hemşirenizden ve diyetisyeninizden mutlaka konuyla ilgili eğitim almalısınız.

Eğer oruç tutacaksanız:

Ramazanla ilgili yapılacak eğitimler, özellikle en korktuğumuz ve en sık karşılaştığımız akut komplikasyonlardan biri olan hipogliseminin sıklığını azaltır. Eğer semptom varsa kan şekeriniz kontrole etmek ve orucu sonlandırmak son derece önemlidir.

ORUÇLU İKEN KAN ŞEKERİ KAÇ OLMALI?

Diyabetliler için hedef kan şekeri değerlerinin açlık için 80-130 mg/dl, tokluk için ise <160 mg/dl olduğunu söyleyebiliriz. Ancak bu değerlerin, kişinin yaşı, diyabet yaşı, hipoglisemi riski, diyabete bağlı komplikasyonların varlığı, eşlik eden başka hastalıkların varlığı gibi sebeplere bağlı bireyselleştirilmesi gerekebilir. Ramazan aylarınrında oruç tutanların kan şekeri 70mg/dl’nin altına düştüğünde veya 300 mg/dl’nin üzerine çıktığında, orucunu sonlandırması gerekir.

oruçluyken kan şekeri

RAMAZAN’DA KAN ŞEKERİ DÜŞMEMESİ İÇİN NE YAPMALI?

 

Sonuç olarak, diyabetli bireyler için genel öneri uzun süre aç kalmamaktır. Oruç tutmak isteyen diyabetli bireyin mutlaka önce doktoruna danışması gerekir. Oruç tutmasının uygun olduğu durumlarda ise diyabet bakım ekibinden eğitim alması, karşılaşabileceği riskleri azaltmak açısından önemlidir.

Exit mobile version