Formsanté

Paratiroid nakli nedir? Kimlere yapılır? Başarı oranı nedir?

Paratiroid nedir? Paratiroid nakli nedir? Paratiroid nakli kimlere yapılır? Paratiroid naklinde başarı oranı nedir? gibi merak edilen soruların yanıtını Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Genel Cerrahi uzmanı Prof. Dr. Erhan Ayşan verdi.

PARATİROİD NEDİR?

Paratiroid bezleri, boynun ön bölümünde, tiroit (guatr) bezinin her iki yanında bulunan, insan vücudunun en küçük organlarıdır.

Boyutları irice bir pirinç tanesi kadar olup, genellikle dört adettir. Paratiroid bezleri kanda kalsiyum düzeyinin normal sınırlar içinde kalmasını sağlayan tek organdır. Eğer paratiroid bezleri fonksiyon görmezse (hipoparatiroidi) kanda kalsiyum miktarı düşer. Bezler fazla fonksiyon görürse (hiperparatiroidi) bu kez de kanda kalsiyum miktarı artar.

Her iki durum da ciddi şikayetlere ve başta kalp, böbrek, damarlar olmak üzere birçok organda fonksiyon bozukluklarına neden olur.

PARATİROİD NAKLİ NEDİR?

Paratiroid nakli, bir organ nakli işlemidir. Ancak paratiroid bezlerinin boyutları küçük olduğu için, nakil işlemi kendine özgü bazı farklılıklar içerir.

Paratiroid naklinde iki temel teknik vardır:

PARATİROİD BEZLERİNİZ SAĞLIKLI ÇALIŞIYOR MU?

PARATİROİD NAKLİ KİMLERE YAPILIR?

Paratiroid nakli sadece “kalıcı hipoparatiroidi” tanısı alan kişilere yapılır.

PARATİROİD NAKLİ BAŞARI ORANI NEDİR?

Her organ naklinin başarısı birçok faktöre bağlı olarak değişir. Dünyada hiç bir organ naklinde yüzde yüz başarı oranı yoktur. Aynı kurallar paratiroit nakli için de geçerlidir.

Vericinin (donör) ve alıcının yaşları, nakledilen hücrelerin yüzey antijenlerinin miktar ve çeşitliliği, alıcının savunma sisteminin gücü, hücrelerin fonksiyonel kapasitesi, laboratuvar tekniklerinin doğru uygulanması gibi birçok faktör nakil başarısını etkiler.

Böbrek, karaciğer vb. gibi diğer organ nakillerinde, nakil başarılı olmazsa, nakledilen organın vücuttan çıkartılması gerekir. Bu yeni bir cerrahi girişim demektir. Paratiroit naklinde böyle bir durum söz konusu değildir. Nakil başarısız olmuşsa, nakledilen hücrelerin, alıcı vücudunun savunma sistemi tarafından yok edildiği anlamına geleceği için, herhangi bir cerrahi girişim gerekmez. Herhangi bir yan etki de oluşmaz.

Exit mobile version