Formsanté

Rahim iltihabı neden olur, belirtileri nelerdir? Nasıl tedavi edilir?

Rahim iltihabı, birçok bakteri türünden kaynaklanabilir. Peki, rahim iltihabının belirtileri nelerdir? Rahim iltihabı tedavisi nasıl olur? Tedavi edilmezse hangi sorunlarla karşılaşılabilir? Rahim iltihabının neden olduğunu açıklayan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Meral Sönmezer, rahim iltihabı risk faktörlerini ve belirtilerini sıraladı.

RAHİM İLTİHABI NEDEN OLUR?

Dişi üreme organlarının enfeksiyonu olarak tanımlanan rahim iltihabı, en sık olarak cinsel yolla bulaşan bakterilerin vajinadan rahme, fallop tüplerine veya yumurtalıklara yayılmasıyla ortaya çıkar. Rahim zarının iltihaplanması durumuna ise endometrit ismi verilmektedir.

Rahim iltihabı, birçok bakteri türünden kaynaklanabilir ancak gonore veya klamidya enfeksiyonları en yaygın olanlarıdır. Genellikle korunmasız cinsel ilişki sırasında edinilen bakteriler, bazı durumlarda rahim ağzını oluşturan normal bariyerin bozulmasıyla birlikte üreme sistemine girebilmekte ve rahim iltihabına yol açabilmektedir. Doğum, düşük veya kürtaj sonrası, adet dönemi rahim iltihabının daha sık görüldüğü durumlardan bazılarıdır.

Rahim iltihabı risk faktörleri; düşük, sezaryen veya zorlu bir doğum süreci, rahim içi spiral kullanımı, cinsel hayata erken başlamak, korunmasız cinsel ilişki, birden fazla cinsel partnere sahip olmak ve rahim içine yapılan tıbbi işlemler rahim iltihabı bakımından risk faktörü oluşturmaktadır.

RAHİM İLTİHABININ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Rahim iltihabında bazen hiç semptom görülmezken, genellikle çok hafif semptomlarla kendini gösterir. Rahim iltihabı belirtileri genellikle şu şekildedir;

RAHİM İLTİHABI TEDAVİSİ

Öncelikle rahim iltihabı teşhisi için, kadın doğum uzmanının yapacağı muayene ile birlikte; smear testi, kolposkopi, kan ve idrar testleri, ultrason gibi bazı tetkikler gerekmektedir.

Rahim iltihabı veya rahim zarının iltihaplanmasında genel olarak ilaç ve antibiyotik tedavisi uygulanmaktadır. Hastanın durumuna bağlı olarak rahim iltihabının tedavisinde birden fazla ilaç kullanılabilir. Çoğunlukla 14 günlük bir süreç olan antibiyotik tedavisi, hasta bu süreçte kendini iyi hissetse bile yarım bırakılmamalıdır ve mutlaka tamamlanmalıdır. Bazı durumlarda hastanın partnerinin de tedavi edilmesi gerekmektedir. Rahim iltihabı tedavisi sonuçlanana kadar cinsel ilişkiden uzak durulmalıdır.

RAHİM İLTİHABI TEDAVİ EDİLMEZSE NE GİBİ SORUNLARLA KARŞILAŞILIR?

Rahim iltihabının tedavi edilmediği durumlarda bazı komplikasyonlar oluşarak; üreme organları zarar görür ve kısırlık riski artar, dış gebelik riski artar, kronik pelvik ağrı görülür, yumurtalık apsesi oluşur ve septisemi yani kan dolaşım enfeksiyonuna neden olabilir.

İLGİLİ İÇERİKLER

Exit mobile version