Formsanté

Sadeliğin, uyumun ve asaletin rengi: Bej

clara-seren-amran20130731-1

Güzel ve ıssız bir plaj. İncecik kumlu tertemiz bir sahil. Düşünmesi bile insanı sakinleştiriyor, gülümsetip iyi hissettiriyor. O kumsalı düşünürken aklınıza gelen renk nedir diye sorsam eminim hemen hepinizin yanıtı bej olur. Doğanın sakinleştirici rengi bej…

Doğal renklerin en açık tonlarından olan bej, toprak kahverengisi ile saf beyazın karışımından oluşur. Bu ikisi birleşerek tabiatın tarafsız renklerinden birini ortaya çıkarırlar. Kökeni, Fransızca’da “doğal yün” anlamına gelen “bege” kelimesi. Koyun yününün kırpıldığı anındaki rengi adlandırır. İlk olarak 19’uncu yüzyılda Fransızlar tarafından oluşturulan bu kelime, daha sonra İngilizce’ye girmiş, sonra da Türkçemiz dahil birçok başka dilde yer almıştır.

Sadeliği, asaleti, doğallığı temsil eder. Doğayla kucaklaşırken sadeliği, zarafeti bir tarz olarak benimseyen kişilerin öncelikli tercihi. Kirlerinden, fazlalıklarından arındırılmış fakat hala doğallığını koruyan nesneleri anımsatır bize. Saflığın, uyumun rengidir bej. Gözleri dinlendirir, insan ruhunu sakinleştirir. Cömerttir bej, kendine güvenir ve ikinci planda olmayı hiç yadırgamaz. Başka bir renk ile kullanıldığında hemen her zaman o rengin ön plana çıkmasına zemin hazırlar. Kişisel bilgisayarlar 1980’lerde hayatımıza girdiğinde kasaları bej rengindeydi. Amaç, direkt olarak ekranı ön plana çıkartmak, bilgisayar kullanılmadığı zaman da evdeki diğer eşyalar ile herhangi bir tezat oluşturmamaktı. 1984 yılında lanse edilen Macintosh’un bej olarak sunulması, Steve Jobs’un gayet sade bir kutu içinde “çılgınca muhteşem” bir makineyi vurgulama arzusunda yatmaktaydı. Ona göre bej, kasayı arka plana itip teknik özelliklere dikkat çekmeye olanak sağlayan en yatkın renkti.

clara-seren-amran20130731-2

Fındık, badem, fıstık gibi kuruyemişlerin özleri bejdir ve bunlar kararında yenildiğinde ideal atıştırmalık. Bir başka değerli bej besin de susam. Kaynama noktası çok yüksek olduğu için yüksek sıcaklıklarda bile pişirildiğinde doğal yapısını kaybetmez. Çok iyi bir antioksidan. Kalsiyum, magnezyum, çinko, bakır, B6 ve E vitaminleri ile Omega 6 içerir. Kolesterolün düşmesine yardımcı olur, kabızlığa karşı etkili. Tabiatın en muhteşem armağanları arasında ön sıralarda yer alan zencefil doğal olarak bejdir. Kökeni Asya ülkeleri olan zencefilin “gari” adındaki turşusu Japon mutfağının en tanınmış temsilcilerinden Sushi’nin bir numaralı eşlikçisidir. Değişik çeşitlerin arasında damağı temizleyip tatların birbirine karışmasını önler.

Başka renklere kolayca uyum sağladığı için bej duvar boyalarında, perdelerde ve koltuk, kanepe gibi mobilyalarda çok sık kullanılır. Huzur vericidir ama dekorasyonda fazla kullanıldığı zaman monoton olur. Canlı tonlarda örtüler, yastıklar, desenli tüller ve halılarla bu monotonluk kolayca kırılabilir. Bej ortamda, çiçekler, bitkiler daha da canlılık kazanır ve kazandırır. Seyahat etmeyi ve gittiğiniz yerlerde farklı objeler satın alıp onları evinizde sergilemeyi severseniz, bej ağırlıklı perde ve duvarlar size ideal bir dekoratif platform sağlar.

clara-seren-amran20130731-3Doğal ve sade olduğu için yemeklerde bej rengi çok aldatıcıdır. Bu özellikleriyle bize güven vererek yanıltabilir; boş kalorilerle yüklü, hatta zararlı besinleri yememize neden olabilir. Rafine edilmiş bisküvi, makarna, un, ekmek gibi liflerinden ve tabii vitaminlerinden arındırılmış, sadece karbonhidrat içeren birçok besinin satın alındığında ya da hazırlandığında rengi bejdir. Bunlardan uzak durmanızı ve her gün bir gökkuşağındaki renklerin her birini doğal olarak taşıyan besinleri yemenizi öneririm!

Her sabah ya da en azından haftada dört defa, kahvaltıdan önce bir bardak sıcak suya bir dilim limon ve bir dilim zencefili ekleyip içmek çok iyi gelir. Aynı zamanda demlenmiş zencefili sıcak veya ılıkken gün boyunca sadece detoks etkisi için iyi bir tonik olarak kullanabilirsiniz.

ZENCEFİL
* Hazmı kolaylaştırma ve hazmı düzenleme özelliklerinin yanı sıra birçok sebepten kaynaklanan (hamilelik, yol tutması ve kemoterapi) mide bulantısını, baş dönmesini ve kusmayı önler.
* Ağrı kesici, antihistaminik ve iltihap sökücü özelliklere sahip.
* Vücudu ısıtıcı etkiye sahip olduğundan terlemeye yardımcı olur (Akşamdan kalma olduğunuzda toparlanmak için iyidir).
* Rahat ve deliksiz bir uyku uyumanıza destek olur.
* İshali keser.
* Soğuk algınlıklarına karşı etkin direniş sağlar.

Eğer bir enerji içeceği arıyorsanız, zencefil çayı için. Zencefil çayı, daha başka birçok yararının yanı sıra, muhteşem canlandırıcıdır. Enerji verici etkileri olan, sağlığa son derece yararlı bir doğal çay.

NOHUT
Bej renkli bir başka özel besin de nohut. Mükemmel bir bitkisel protein kaynağı olmasının yanı sıra, kalsiyum, magnezyum, demir, fosfor, potasyum, çinko, manganez, beta-karoten ve yüksek oranda folik asit de içeren nohut ayrıca böbreklerin çalışmasına yardımcı olur ve sindirim sistemini temizler.

Şimdi de bu iki besinle Clarita’s Way usulünde kolayca hazırlayabileceğiniz iki ayrı tarif…

clara-seren-amran20130731-4HUMUS
Malzemeler
* 2 bardak haşlanmış nohut
* 2 çorba kaşığı tahin
* 2 diş ezilmiş sarımsak
* 1/3 bardak limon suyu
* Damak tadınıza göre tuz ve karabiber

Hazırlanışı
Yumuşak, krema kıvamında bir ezme haline gelene kadar blender’da bütün malzemeleri iyice karıştırın. Eğer kıvam yoğunsa ve iyi karışmıyorsa, yavaş yavaş biraz ılık su ilave edin. Tadına bakın ve gerekli ilaveleri yapın; kırmızı biber, maydanoz, biraz zeytinyağı ve bütün nohut parçaları ile süsleyin.

clara-seren-amran20130731-5ZENCEFİL ÇAYI
Malzemeler
* 40 g taze zencefil kökü
* 2 limonun suyu
* 4 çorba kaşığı saf bal
* 4 bardak kaynamış içme suyu
* 2 ekstra limon (Çay hazırlandıktan sonra üzerini süslemek için)

Hazırlanışı
Zencefilin kabuğunu soyup nemli iç kısmını rendeleyin. Cam bir kaseye veya bir sos tavasına kaynamış suyu koyun, rendelenmiş zencefilleri ve limon suyunu ekleyin. Güzelce karıştırın. Üzerini kapatıp 10-15 dakika demlenmesini bekleyin. Bez veya normal bir süzgeç yardımıyla süzün. Balı ekleyin, iyice karıştırın. Damak tadınıza göre ekşi veya tatlı olmasını istiyorsanız ekstra limon suyu veya bal katın. İki limonu ince dilimler halinde ilave edin.

Kendinizi bitkin ve yorgun mu hissediyorsunuz? Boğazınız mı ağrıyor? Üşüttünüz mü? Ya da sadece etrafınızda herkes hasta ve siz de hasta olmaktan korunmak mı istiyorsunuz? Fazla çalışıyorsunuz ve özellikle son zamanlarda, daha da mı yoğun ve yorgunsunuz? Hemen kendinize bir bardak Clarita’s Way’in nefis, içinizi ısıtıcı ve son derece canlandırıcı zencefil çayından hazırlayın ve afiyetle için.

İpucu
‰ Bu nefis ve son derece iç ısıtıcı doğal çay her evde her mevsimde mutlaka bulunmalı.
‰ Bir cam şişeye koyup buzdolabında üç-beş gün muhafaza edebilirsiniz.

Bana her zaman Twitter’dan @claritasway adresinden ulaşabilirsiniz.

Formsanté Dergisi Temmuz 2013 Sayısı

Exit mobile version