Formsanté

Sağlık mı, yemek mi?

25082014 besrap01

Margarin altın çağını yaşadığından beri yenilebilir yağlar daha sağlıklı hale gelerek, trans yağdan arındırıldı.

Ancak sürülebilen tereyağları kalori bakımından düşük olsa da genellikle sıvı yağ karışımları, yapay renklendirici ve tatlandırıcı içeriyor. Bu nedenle tostunuzu zeytinyağı sürerek pişirmek yararlı yağ tüketmeniz anlamına geliyor. Ayrıca kalp dostu tek bileşenli yağlardan daha fazla lezzet almanız için fazladan tuza ihtiyacınız da olmuyor.

25082014 besrap02

 

 

25082014 besrap03Lifli yaşama merhaba deyin!

Beslenme konusunda bir yandan yeni arayışlar, diğer yandan da eskiye dönüş var. Geçen kış moda kıvırcık lahanaydı, Brüksel lahanası ise eski popülerliğine döndü. Peki sıradaki lif olabilir mi? Birçok kişi gün içerisinde yenmesi önerilen ortalama 25-38 gram lifin sadece yarısını tüketiyor. Oysa araştırmalar lifli gıda tüketmenin diyabet, kolon kanseri, alerji ve astım riskini düşürdüğünü ortaya koyuyor. Lifli beslenme ayrıca bağırsaklardaki iltihapları temizliyor, yararlı bakterileri besliyor. Bu nedenle yulaf ezmesine biraz ara verin ve lifli gıdalara yönelin…

25082014 besrap04

 

 

 

 

25082014 besrap05Ayın güzeli

Mürdüm eriği 

Mürdüm eriğinin hem içi hem de kabuğu sağlığınız için yararlı. Karaciğer, böbrek ve sindirim sorunlarını gidermeye yardımcı olan bu meyve, kadınların adet periyotlarını da düzenliyor. B vitamini, magnezyum ve potasyumdan zengin mürdüm eriği, taze ya da kurutularak yenmesinin dışında komposto, reçel, pekmez ve marmelat şeklinde de tüketilebiliyor. Kuru eriğin besin değerleri tazesine oranla daha fazla. Vitamin ve mineral deposu olan kuru erik vücuttan toksinlerin atılmasına da yardımcı oluyor.

 

 

25082014 besrap06

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Formsanté Dergisi Temmuz 2014 sayısı

 

Exit mobile version