Formsanté

Şimdi balık zamanı!

Nihayet balık sezonu açıldı. Palamuttan lüfere, barbundan istavrite, bol bol balık yiyeceğiz. Biz de bu balık bolluğunda, size sağlıklı balık tarifleri verelim istedik. Kolaylıkla hazırlayabileceğiniz, birbirinden nefis bu tarifleri ve balıklarla ilgili önemli tüyoları, Cihangir’deki ünlü Doğa Balık’ın şefi ve sahibi İbrahim Soğukdağ’dan aldık. Afiyet, şeker olsun!..

PALAMUT PİLAKİ
Malzemeler (2 kişi için)
700 gram civarı bir adet palamut, yarım çay kaşığı kekik, yarım çay kaşığı nane , 4 tane çekilmemiş karabiber, 1 adet orta boy defne yaprağı, orta boy bir kuru soğan, 2 sap taze soğan, 3 diş sarımsak, 1 fincan sızma zeytinyağı, yarım çay kaşığı tuz
Hazırlanışı
Palamutu temizledikten sonra sıfır kılçık fileto yapın ve dört parçaya bölün. Süzgece koyarak suyunun süzülmesini sağlayın.
Toprak güvecin içine zeytinyağını, piyazlık doğradığınız (yarım daire şeklinde) soğanı, doğranmış sarımsak ve taze soğanı ve diğer tüm malzemeleri (balık hariç) koyun. Üzerine 1 çay bardağı suyu da ekleyip 10 dakika kadar orta ateşte öldürün.
Bu sürenin sonunda palamutları karışımın bulunduğu toprak kaba dizin. Üzerine bir halka limon koyup kabın kapağını kapatarak orta ateşte pişmeye bırakın. 12 dakika kadar pişirdikten sonra üzerine birkaç dal maydanoz atarak servise hazır hale getirebilirsiniz.

Palamutun en lezzetli ve en bol olduğu dönem 15 Eylül ile 30 Kasım arası. Yani tam palamut zamanı. Bol bol afiyetle yiyin!

TEREYAĞLI KÂĞITTA BARBUN
Malzemeler
2 adet barbun balığı, 1 çay kaşığı tereyağı, bir tutam tuz, defne yaprağı, yağlı kâğıt (pişirme kağıdı)
Hazırlanışı
Yağlı kâğıdı bir-iki damla sızma zeytinyağı ile nemlendirin. Temizlenen ve yıkanan 2 adet barbunu pişirme kâğıdının üzerine koyun. Sadece nohut büyüklüğünde birer parça tereyağı, mercimek büyüklüğünde birer parça defne yaprağını barbunun üzerine koyarak çok az tuz serpin. Barbunun kendine has nefis aromasını bozmamak için başka bir şey ilave etmeye gerek yok.
Kâğıdı katlayarak kapatın. Hafifçe suyla nemlendirin. 5'er dakika her iki tarafını da çevirerek toplan 10 dakika ızgara üzerinde pişirin.

Balığın tazeliğini en iyi gözünden anlarsınız. Eğer gözü parlak ve canlıysa balık da taze demektir!
Ayrıca balığın sırtının kalın olması gerekir. Sırtı kalın balık, yenecek kıvama geldiğini gösterir.

Exit mobile version