Formsanté

Spa’ya kaçmanın tam zamanı

ocak-2013-gezi-resim-1

 Soğuk havalarda içimizi ısıtmak, vücudumuzu toksinlerden arındırıp nemlendirmek gibisi var mı? Haydi o zaman en rahat giysilerimizi bavula doldurup Spa tatiline çıkıyoruz.

Kış tatillerinden sadece dinlenmiş ve biraz da kilo almış olarak döndüğümüz zamanlar çok geride kaldı. Şimdi trend, tatilden daha güzel ve formda dönmek. Neyse ki Türkiye Spa otelleri, termal ve kaplıcaları ile diğer ülkeleri kıskandıracak bir zenginliğe sahip. İşte bu yüzden fazla uzaklarda aramadan ruhunuzu kolayca dinlendirebilirsiniz…

Spa tatili için masaj sözlüğü!
Latince “Salus Per Aquam” kelimelerinin kısaltması olan Spa, “Sudan Gelen Sağlık” anlamına geliyor ve Romalılardan günümüze kadar uygulanıyor. Sağlıklı olmayı, stresten uzak yaşamayı, beden ve zihni mümkün olduğunca dinlendirmeyi ve güzelleşmeyi esas alan Spa kültüründe birbirinden farklı masaj türleri ve teknikleri kullanıyor. Tatilinizde seçiminizi daha kolay yapabilmeniz için en fazla tercih edilenleri sizler için mercek altına aldık.

Sıcak Taş Terapisi
Kökeni eski Şamanlar’a dayanıyor. Sıcak volkanik taşlar vücuttaki enerji noktalarına diziliyor ve tüm vücut masajıyla destekleniyor.
Faydası: Derin rahatlık sağlıyor, enerjiyi dengeliyor.

Geleneksel Bali Masajı
Bali Masajı, noktasal baskı ve avuç içi basınç teknikleri kullanılarak uygulanıyor.
Faydası: Vücudun oksijen, kan ve enerji akışını dengeliyor. Derin rahatlık ve zindelik veriyor.

ocak-2013-gezi-resim-2İsveç Masajı
Sporcu masajına yönelik yapılan bu masaj uyarıcı teknikler içeriyor. Hafif ya da orta baskı ile uygulanıyor.
Faydası: Kan sirkülasyonunu artırıyor, kas ağrıları ile gerginliği azaltıyor ve enerji veriyor.

Anti Selülit Masajı
Özel tekniği ile selülitli bölgelerdeki fazla yağları yok etmeye yönelik yapılıyor.
Faydası: Sorunlu bölgelerdeki kan dolaşımını hızlandırarak fazlalıkları gideriyor, tene pürüzsüz bir görünüm kazandırıyor.

Çikolata Masajı
Ginseng ve E vitamini içeren özel “Hot Chocolate” yağı ile uygulanıyor.
Faydası: Kakaonun yaşlanmayı geciktirici etkisi ile cildi yeniliyor ve yumuşatıyor.

Devamı diğer sayfada

Thai Masajı
Yoga esnetme hareketlerinin kombinasyonu sert futon minder üzerinde özel tek kişilik odada uygulanıyor.
Faydası: Kan dolaşımını hızlandırıyor, vücudu, kasları esnetiyor, eklemleri güçlendiriyor, stres ve endişeden arındırıyor, enerji veriyor.

Shiatsu Terapisi
Shiatsu Japonca’dan tercüme edilmiş Shi (parmak), Atsu (baskı) anlamına gelen iki kelimenin birleşiminden oluşuyor. Vücudun akupressur noktaları üzerinde çalışarak vücuttaki chi enerjisinin akımını arttırıyor, tüm organları güçlendiriyor.
Faydası: Beden ve zihni sakinleştiriyor. Stresi azaltıyor, yorgunluk hissini gideriyor, sindirim sistemini düzenliyor, konsantrasyonu güçlendiriyor.

Aroma Terapisi Masajı
Seçmiş olduğunuz aromatik esanslar ile yapılan, zihni, ruhu ve bedeni dinlendiren, hafif baskılı, noktasal teknikleri de kullanan tüm vücut masajı olarak uygulanıyor.
Faydası: Beden ile ruh arasında uyum ve denge sağlıyor, kasları gevşetiyor.

Spa’da nelere dikkat etmelisiniz?
Spa tatilinizden yüksek oranda verim almak istiyorsanız bazı küçük püf noktalarına dikkat etmelisiniz. Richmond Nua Wellness Spa’nın uzmanlarına sizler için Spa’nın altın kurallarını sorduk.

Bedensel ve zihinsel rahatlamayı tam olarak sağlamak için Spa’ya gitmeden önce bazı hazırlıklar yapmak gerekiyor mu?
Bedensel rahatlık için önceden hafif yiyecekler tercih edilmeli, bitki çayları ve bol su içilmeli. Sindirim sistemi ne kadar rahat olursa Spa’dan elde edeceğiniz dinlenme oranı da o kadar yüksek olacaktır, hem de yüksek ısı-nemli buhar odaları ile jakuzilerin kullanımında ve masaj bakımlar esnasında daha rahat olunuyor. Zihinsel olarak rahatlamak için günlük işler ve sorumluluklar Spa’da unutulmalı. Cep telefonlarından, e-postalardan uzak kalarak Spa’daki zamanınızı tamamen kendinize ayırarak tam bir rahatlama yaşamalısınız. Bu yüzden Spa’ya gelmeden önce mümkünse yarım kalan tüm işler, yazışmalar ve konuşmalar tamamlanmalı.

Sauna ve buhar odalarını kullanmadan önce nelere dikkat edilmeli?
Vücudu sauna ve buhar odalarındaki sıcaklığa yavaş yavaş alıştırmak için öncelikli olarak daha düşük ısılı jakuziler ve Laconium, Herbal Steam Bath gibi kabinler kullanılmalı. Tabii, yüksek tansiyon, kalp damar rahatsızlıklarında ve hamilelik durumunda sauna ile buhar odaları kullanımı önerilmiyor.

ocak-2013-gezi-resim-3Masaj ve terapi seçimi nasıl yapılmalı?
Masaj ve bakım seçimleri vücudunuzun ihtiyaçlarına göre belirlenmelisiniz. Kendinizi biraz dinlenerek rahatlamaya ihtiyaç duyan bölgelerinizi belirleyerek Spa görevlilerinin de yönlendirmeleri ile en uygun bakımı ve masajı seçebilirsiniz. Kaslarınız çok gerginse ve düzenli masaja alışık değilse daha yumuşak baskılı masajlar öneriliyor. Alışık olmayan kaslar üzerine bir anda uygulanan sert baskı masajlar kas tutulmalarına yol açabiliyor.

Spa tatili süresince beslenmeye ve dinlenmeye nasıl özel gösterilmeli?
Mümkün olduğunca mevsimsel taze sebze ve meyveler ile salatalar tüketilmeli. Alkol, gazlı içecekler, kahve ve çaydan uzak durulmalı, bol bol su içilmeli. Spa’da geçirilen sürede dinlenme odalarında dinlenilmeli, vücut yorgunsa akşam erken saatte uyunmalı.

Ruken Akbay GÜRTAŞ

Formsanté Dergisi Ocak 2013 Sayısı

Exit mobile version