Formsanté

Uzun süre tok tutan tarifler; Bu tarifler tokluk hissini artırıyor!

bu-tarifler-tokluk-hissini-artiriyor

Değişen mevsim koşullarına ayak uydurmaya beslenmeden başlayalım! Sürekli yeme isteğini körükleyecek besinlerden uzak durup, uzun süreli tok tutanlara odaklanalım!

UZUN SÜRE TOK TUTAN TARİFLER

FIRINDA KABAK

Malzemeler

Hazırlanışı

Kabakları güzelce yıkayın ve kurulayın. Ardından 3-4 cm kalınlığında yuvarlak halde kesin. Kabakları kekik, nane, pul biber, tuz ve zeytinyağı ile karıştırıp
200 derece fırında pişirin. Yoğurt ve ezilmiş sarımsağı iyice karıştırın. Hafif kızarmış ve yumuşamış kabakları fırından çıkarıp tabağa alın. Kabakların üzerine sarımsaklı yoğurt gezdirin ve servis edin.

KARNABAHAR PİLAVI

Malzemeler

Hazırlanışı

Karnabaharı yıkayıp köklerinden ayırın. Tane tane olana dek rondoda çekin. Zeytinyağını bir tencerede ısıtın ve önce ince küp doğranmış havuçları kavurun. Havuçlar yumuşamaya başladığında ince küp kapya biberleri de ekleyin ve kavurmaya devam edin. Havuç ve biber yumuşadığında çekilen karnabaharı ilave edin ve tuz ile baharatlarla beraber karıştırın. Kapağı kapatın ve yumuşayana dek pişirin, piştiğinde isteğe göre üzerine maydanoz serpip servis edebilirsiniz.

MANTAR DOLMASI


Malzemeler

Hazırlanışı

Mantarların saplarını kesin ve iç kısımlarını temizleyin. Yağlı kağıt serili bir fırın tepsisine boş kısımları üstte kalacak şekilde aralıklı olarak dizin. Üstünden zeytinyağı ile yağlayın. Kırmızı soğan ve sarımsakları küçük parçalar halinde yemeklik şekilde doğrayın. Ortadan ikiye kestiğiniz renkli dolmalık biberlerin çekirdeklerini çıkarıp küçük küpler halinde kesin. Patlıcanın kabuğunu alacalı olarak soyduktan sonra uzunlamasına sekiz eşit parçaya bölün. Ardından küçük küpler halinde kesin. Domatesi kabuğunu soymadan küçük küpler halinde doğrayın. Maydanozu ve bir kenara ayırdığınız mantar saplarını incecik kıyın. Kalan zeytinyağını bir tavada kızdırın. Soğan ve sarımsakları renk alana kadar soteleyin. Aralarda karıştırıp, sotelenmesini sağlayarak sırasıyla; patlıcan, mantar, renkli biber ve domates küplerini katın. Suyunu çekene kadar sotelenen iç harca ince kıyılmış maydanoz, limon suyu, tuz ve karabiber ekleyin. Tüm malzemeyi karıştırdıktan sonra iç harcı ocaktan alın. Fırın tepsisine aldığınız mantarların iç kısımlarını hazırladığınız renkli, sağlıklı ve dumanı üzerinde harç ile tepeleme olarak doldurun. Eğer “vegan” değilseniz sebze dolmalarının üzerine birer dilim kaşar yerleştirin ve kendinizi şımartın. Önceden ısıtılmış 250 derece fırında 10 dakika kadar pişirdikten sonra bekletmeden servis edin.

KİNOA VE TON BALIKLI SALATA


Malzemeler

Hazırlanışı

Kinoayı bir tencereye aldıktan sonra üzerini geçecek kadar su ekleyip bekletin. Tamamen şiştiğinde bir süzgeçten geçirin. Bol suda duruladıktan sonra suyunu süzdürün ve tencereye aktarın. Üzerini geçecek kadar yaklaşık 1,5 su bardağı su ilave edip, 15 dakika boyunca pişirin. Suyunu çeken ve haşlanan kinoaları birbirine yapışmaması için, tahta bir kaşık yardımıyla havalandırarak karıştırın ve ılınması için bekletin. Çizgili şekilde soyduğunuz salatalıkları iri küpler halinde doğrayın. Kiraz domatesleri ortadan ikiye kesin. Taze soğanları halka halka doğrayın. Maydanoz ve dereotunu incecik kıyın. Salatanın sosunu hazırlamak için; zeytinyağı, üzüm sirkesi ve tuzu bir kapta çırparak karıştırın. Ilınan haşlanmış kinoayı ve tüm salata malzemelerini derin bir karıştırma kabına aktarın. Sosu ile harmanladıktan sonra bekletmeden servis edin.

ENERJİ SMOOTHİE

Malzemeler

Hazırlanışı

Tüm malzemeleri blender’dan geçirin. Ara öğün veya kahvaltı olarak tüketin. İsteğe göre çekilmiş badem ile süsleyebilirsiniz.

YEŞİL MERCİMEK ÇORBASI


Malzemeler

1 su bardağı yeşil mercimek
1 adet orta boy kuru soğan
1 diş sarımsak
4 yemek kaşığı sıvı yağ
1 yemek kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı biber salçası
Yarım su bardağı erişte (kesme makarna)
5 su bardağı sıcak su
1 çay kaşığı tuz
Yarım çay kaşığı karabiber
2 çay kaşığı kuru nane
1 çay kaşığı pul biber (isteğe göre)

Hazırlanışı

Yeşil mercimeği üzerini geçecek kadar su ilavesi ile haşlayın. Kuru soğan ve sarımsağı ince ince kıyın. Soğan ve sarımsakları sıvı yağda kavurun. Haşlanan yeşil mercimekleri süzüp kenara alın. Domates ve biber salçalarını katın ve karıştırın. Erişteyi ekleyin ve iki dakika daha kavurun. Ardından haşlanan yeşil mercimekleri de ekleyin. Tuz, karabiber, pul biber ve naneyi ekleyin. Son olarak sıcak suyu ekleyip karıştırın. Çorbayı 15 dakika kaynamaya bırakın. Piştiğinde İstediğiniz süslemelerle servis edin.

PATATES ÇORBASI


Malzemeler

2 adet orta boy patates
1 adet orta boy
kuru soğan
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı un
5 su bardağı sıcak su
1 su bardağı süt
2 çay kaşığı tuz
Yarım çay kaşığı taze çekilmiş tane karabiber

Hazırlanışı

Zeytinyağı ve tereyağını derin bir tencereye alıp, doğradığınız kuru soğanı hafif bir renk alana kadar soteleyin. Ardından unu ekleyin ve birkaç dakika daha kavurun. Kabuğu soyulmuş patatesleri küp küp doğrayın. Bol suda yıkayıp süzün. Ardından patatesleri soğanlarla birlikte beşer dakika daha soteleyin. Üzerine suyunu ekleyip pişirmeye bırakın. Patatesler yumuşadıktan sonra blender ile pürüzsüz hale getirin. Kaynayan çorba karışımına tuz, taze çekilmiş tane karabiber ve sütü azar azar katıp hızlı bir şekilde karıştırın. Arzuya göre tereyağını baharatlar ile eritip üzerine gezdirin ve ince kıyılmış dereotu serpiştirerek servis edin. İsteğe göre taze soğanla süsleyebilirsiniz.

SİYEZ UNLU FALAFEL


Malzemeler

1,5 su bardağı bir gece önceden ıslatılmış nohut
1 adet orta boy soğan
2 yemek kaşığı siyez unu
2 diş sarımsak
Çeyrek demet maydanoz
2 dal taze soğan
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı toz kırmızı biber
1 çay kaşığı kabartma tozu

Hazırlanışı

Bir gece önceden suda beklettiğiniz nohutun suyunu süzün ve bir blender’ın içine koyun. Nohutların üzerine önce doğradığınız soğan, sarımsak, maydanoz ve taze soğanı ilave ederek blender’ı çalıştırın. Blender malzemeleri çektikten sonra bir spatula yardımıyla biraz daha karıştırın. Tuz, karabiber, kimyon, toz kırmızı biberi ve kabartma tozunu ekleyip tekrar blender’dan geçirin. Hazırlanan karışımı derin bir kabın içerisine alıp unu ekleyin. Falafel harcı hazır olunca toparlanması için buzdolabında en az bir saat bekletin. Bu sırada sosu hazırlamak için süzme yoğurdun içine sarımsağı, tahini, limon suyunu ekleyip güzelce karıştırın. Buzdolabından çıkardığınız falafel harcından elinizle cevizden küçük parçalar alarak yuvarlayın. Falafel köfteler hazır olduğunda 200 derecede ısıttığınız fırında kızarıncaya kadar pişirin.

SOĞUK MAKARNA

Malzemeler

Hazırlanışı

Makarnayı bir tutam tuz ile haşlayıp, herhangi bir şekilde suya tutmadan soğumaya alın. Ayrı bir kapta süzme ve normal yoğurt, dereotu, garnitür, turşu, mayonez, zeytinyağı ve tuzu birbirleriyle iyice harmanlayın. Beklemeye aldığınız makarna tamamen ılıdığında yoğurtlu karışım ile karıştırıp servis edin.

AVOKADO PUDİNG

Malzemeler

2 adet olgun avokado
3 adet olgun muz
4 yemek kaşığı kakao
1 yemek kaşığı bal
1 yemek kaşığı vanilya özütü (isteğe göre)

Hazırlanışı

Avokadoyu enlemesine ikiye kesip çekirdeğini çıkarın ve kabuğunu soyun. İri parçalar halinde doğradığınız avokadoyu soyup böldüğünüz muzla birlikte blender’dan geçirin. Karışım pürüzsüz hale geldikten sonra bir karıştırma kabına alın. Üzerine toz kakao, bal ve vanilyayı ekleyerek karıştırın. Karışımı servis kaselerine paylaştırın. Buzdolabında soğuttuktan sonra arzuya göre muz dilimleriyle servis yapın.

Exit mobile version