Formsanté

Yaz yemekleri: Yaz için 8 fit, enerjik, hafif ve kolay tarif

8-enerjik-tarifle-en-fit-yaz

Yaz yemekleri… Bu makalede Formsante Haziran 2022 sayısından yaz ayları için 8 fit, enerjik ve hafif tarifi hatırlıyoruz. Hazırsanız başlayalım…

Hazırlayan: Elif Gürsoy

Uzun zamandır beklediğimiz yaz günlerinde kendinizi iyi hissettirecek, hafif olduğu kadar kaliteli besin değerlerine sahip öğünlere tabağınızda yer açın! 

Haziran demek yaz başladı demek! Bir ısınıp bir soğuyan ilkbaharla vedalaşıyoruz demek… Mevsimler değişirken iştah ve tercih edilen lezzetler de değişebiliyor demek. Bu şartlar altında formu korumaya çalışmak bu yaz için görevlerimizden sayılabilir. Egzersiz programınıza sadık kaldığınız kadar yaz aylarında da yormayacak, hafif ama bir o kadar da lezzetli ve besleyici öğünler tercih etmelisiniz…

YOĞURTLU KABAK

MALZEMELER

HAZIRLANIŞI
Kabakları iyice yıkayıp kuruladıktan sonra pijama desenli olarak kabuklarını soyun. Fırın tepsisine düzenli bir şekilde dizip 180 derecede hafiften kızaracak kadar pişirin. Piştikten sonra soğumaya bırakın. Ardından servis tabağına tabağı kaplayacak kadar sayıyla dizin. Diğer bir yanda yoğurtları, tuz, kuru nane, dereotu, zeytinyağı ve dövülmüş sarımsağı karıştırın. Bu karışımı tabağa dizdiğiniz kabakların üstünü saracak şekilde kaplayın. Daha sonra bir kat daha aynı şekilde kabakları dizin ve tekrar yoğurt ile kaplayın. Elinizdeki malzemeler bitene kadar bu işlemi tekrarlarıp, maydanoz ile birlikte süsleyerek servis edin.

NAR EKŞİLİ NOHUT SALATASI

MALZEMELER

HAZIRLANIŞI
Bir gece önceden suda bekletip haşladığınız nohutları, küp küp doğranmış kiraz domates, salatalık ve tüm yeşillikleri bir kaseye alıp malzemeleri ezmeden birbirine karışacak şekilde yedirin. Başka bir tarafta zeytinyağı, limon suyunu, nar ekşisini, tuz ve karabiberi ekledikten sonra homojen bir karışım elde edene kadar çırpın. Sosu salatanın içine ekleyip karıştırın. Kaselere bölüştürüp servis edin.

TATLI PATATES KUMPİR

MALZEMELER

HAZIRLANIŞI
200 derece fırında yumuşamasını bekleyerek pişirdiğiniz tatlı patatesleri fırından çıkardıktan sonra birkaç dakika boyunca ılımasını bekleyin. Ardından dikkatli şekilde boylu boyunca ortadan bir çizik atın ve kumpir şekline getirerek oymaya devam edin. Tamamen açtıktan sonra zeytinyağı ve sütü ilave ederek pürüzsüz bir karışım elde edin. İsteğe göre tuz, karabiber ya da farklı baharatları değerlendirebilirsiniz. Ayrı bir tarafta küp küp doğranmış kırmızı biber, taze soğan ve dana jambonları üzerine serpiştirip servis edin.

BROKOLİ MÜCVER

MALZEMELER

HAZIRLANIŞI
Parçalar halinde kesip tencereye koyduğunuz brokoli, patates ve havucu iyice haşlayın. Ardından blendırda çok ufalanmayacak şekilde çekin. Karışımın içine yumurta, zeytinyağı, ince kıyılmış taze soğan, tuz, karabiber ve tercihe göre baharatları ekleyip yeniden karıştırın. Homojene yakın bir karışım elde ettiğinizde elinizle istediğiniz şekli vererek galeta ununa bulayın ve az yağlı tavada pişirip servis edin.

IZGARA SEBZELİ MAKARNA SALATASI

MALZEMELER

HAZIRLANIŞI
İlk olarak tercih ettiğiniz makarnayı haşlayarak başlayın. Haşlandıktan sonra soğuması için beklemeye alın. Ardından ince şekilde dilimlenen kabak, patlıcan ve domatesleri aynı fırın tepsisinde 1 yemek kaşığı zeytinyağı ilavesiyle fırınlayın. Pişen sebzelerin de soğumasını bekledikten sonra haşlanmış ve soğumuş makarnalarla aynı kapta karıştırın. Balzamik sirkesi ve zeytinyağı ile harmanlayın.

MANGO VE ANANASLI KASE

MALZEMELER

HAZIRLANIŞI
Süsleme dışındaki tüm malzemeleri blendırdan geçirin. Homojen bir karışım elde ederek puding kıvamını yakalamaya çalışın. Servis etmeden önce üzerini farklı meyvelerle süsleyebilirsiniz. Aynı tarifi birkaç gün önceden meyveleri dondurduğunuz şekilde de uygulayabilirsiniz.

AVOKADOLU MOZZARELLA ÇANAK

MALZEMELER

HAZIRLANIŞI
Avokadoları soyup ikiye bölerek çekirdeklerini çıkartın. Diğer bir yanda mozzarella, küçük parçalara dilimlenmiş domates, fesleğen yapraklarını zeytinyağı, balzamik sirke ve limon suyuyla karıştırın. Bu karışımı böldüğünüz avokadoların içini dolduracak şekilde yerleştirip servis edin.

GAZPACHO ÇORBASI

MALZEMELER

HAZIRLANIŞI
Domates, kuru soğan ve salatalıkların kabuğunu soyup iri parçalar halinde doğrayın. Sarımsakların da kabuklarını soyun. Ortadan ikiye bölüp çekirdeklerini çıkardığınız dolmalık yeşil ve kırmızı biberleri gelişigüzel bir şekilde kesin. Doğranan tüm malzemeleri blendıra koyun. İri parçalar halinde ufaladığınız ekmek içlerini ekledikten sonra tüm malzemeyi püre haline getirin. Çorba malzemesini derin bir cam kaseye koyun. Suyu ekledikten sonra metal bir çırpıcı yardımıyla karıştırın. Zeytinyağı, üzüm sirkesi, mayonez, tuz ve karabiberi ekledikten sonra karıştırmaya devam edin. Koyu bir kıvam alan çorbayı, buzdolabında soğuttuktan sonra arzuya göre kruton ekmek ile servis edin.

Exit mobile version