Formsanté

Ara öğün yiyeyim derken kilo almayın

mayis-2012-saglik-beslenme-diyet-3-1

Metabolizmanızı hızlandırmak ve açlığınızı bastırmak için elinizin altında bulundurduğunuz atıştırmalıkları doğru seçmezseniz, sağlıklı besleneyim derken tartılara küsmeniz kaçınılmaz olabilir.

Kilo vermek ya da kilomuzu korumak için ara öğünler tüketmemiz gerekiyor ancak bu amaçla elimizin altında bulundurduğumuz sağlıklı atıştırmalıklar da gereğinden fazla tüketildiğinde kilo aldırabiliyor. İçiniz kazındığında ağzınıza çikolata yerine tuzsuz kuru yemiş atmaya karar vermiş olabilirsiniz ama bunları avuç avuç tüketmek de bir fark yaratmayacak. Hele ki egzersiz de yapmıyorsanız hızla kilo almanız kaçınılmaz olacak. Çünkü kuru yemişlerde bulunan iyi yağlar da yüksek kolesterol içeriyor ve bu enerji kullanılmaz ise vücutta yağ olarak birikiyor. Ara öğünleri akıllıca ve abartmadan tüketmekte zorlanıyorsanız işte ihtiyacınız olan bilgiler…

❑ GÖZ ÖNÜNDEN UZAKLAŞTIRIN
Araştırmalar gösteriyor ki; günlük ara öğünlerinizi masanızın üzerinde tutmakla çekmecenizde tutmak arasında büyük fark var. Evdeyken kuru meyvelerinizi ve kuru yemişlerinizi sehpada şık çerezliklerde tutmak hoş görünebilir. Ancak dikkat! Bir süre sonra yanlarından her geçişinizde ağzınıza birkaç tane attığınızı fark etmeyecek hale gelebilirsiniz. Aynı şekilde işyerinde de atıştırmalıklarınızı masanızın üzerinde değil, çekmecenizde tutarsanız daha az aklınıza gelecektir.

❑ ‘YAĞ ORANI DÜŞÜK’ İBARESİNE ALDANMAYIN
Yağ oranı düşük olarak tanıtılan atıştırmalıkların tuzağına düşmeyin. Çünkü düşük yağ oranı düşük kalori anlamına gelmiyor. Yağ yerine çok fazla şeker ya da tuz alıyor olabilirsiniz. Buna karşı önlem almak için etiket okuma alışkanlığı geliştirin. Yağ oranının yanı sıra kalori oranını da okuyun. Öte yandan çok düşük yağ oranına sahip gıdaların daha az doyurucu olduğunu, kısa bir süre sonra midenizin tekrar kazınmaya başlayacağını da hatırlayın. Uzmanlar, iyi yağların ağızdaki alıcıları harekete geçirdiğini, böylece kişiyi daha fazla tatmin ederek daha doygun hissettirdiğini belirtiyorlar. Devamı diğer sayfada

❑ NE İÇTİĞİNİZİN FARKINDA OLUN
İçeceklerin her zaman masum olduğunu düşünmeyin. Günlük kahve miktarına dikkat ederken, sağlıklı içecekleri göz ardı etmeyin. Enerji içecekleri, meyve suları, meyveli sodalar derken farkında olmadan fazla şeker alıyor olabilirsiniz.

❑ EKRANA BAKARKEN ATIŞTIRMAYIN
Televizyon izlerken ya da bilgisayar başındayken karnınızın acıktığını hissederseniz ve atıştırmaya karar verirseniz bunu ekranın başından kalkıp yapın. Atıştırmalığınızı yedikten sonra tekrar ekran başına dönmeyi deneyin. Bunu yapamıyorsanız yemeniz gereken kadar miktarı yanınıza alın, daha fazlasını değil… Aksi takdirde elinizin kontrolünüz dışında tabakla ağzınız arasında gidip gelmesi ve tabağın boşalması kaçınılmaz oluyor.

❑ MENÜNÜZ ÖNCEDEN BELLİ OLSUN
Ara öğünlerinizi önceden belirleyin, acıktığınız anda değil… Sabah evden çıkarken gün içinde hangi ara öğünleri tüketeceğinize karar verin. Öğleden sonra bir meyve yiyip, süt içecekseniz evden çıkarken çantanıza bunları mutlaka atın. Aksi takdirde acıktığınız an sağlıklı bir seçenek bulamayıp abur cubura saldırabilirsiniz.

❑ DOLAPLARI BOŞALTIN
Evde abur cubur bulundurmayın. Elinizin altında bulunan bir paket cips ya da bir paket çikolata kadar tehlikelisi yok! Bir kere başladınız mı elinizden bırakamayacağınız bu tehlikeli lezzetleri evde bulundurmamak hem sizin hem de varsa çocuğunuzun sağlığı için çok önemli.

❑ ARADA BİR KAÇAMAK YAPIN
Eğer sağlıklı bir ana ve ara öğün düzeni oluşturduysanız arada bir kendinize yaramazlık hakkı tanıyın ve tehlikeli atıştırmalıkların da tadına bakın. Yağ, şeker ve kalori oranı yüksek bu gıdaları nadiren tatmak, uzun vadede sağlıklı beslenmeye pes edip tüm atıştırmalıklarınızı bu tür gıdalardan oluşturmanızı engelleyecektir.

Formsanté Dergisi Mayıs 2012 Sayısı

Exit mobile version