Formsanté

Bedeninize ve cildinize bitkisel dokunuşlar

kasim-2012-naturel-resim-1

Zinde bir beden ve güzel bir cilde sahip olmak için tabiat ana bizlere sınırsız kaynak sunuyor. Ancak bunları doğru ve etkili kullanmanın yollarını bilmeyince daha masraflı ve yorucu tedavilere başvurmak zorunda kalıyoruz. Bitkilerin sihirli dünyasını keşfetmiş olan Fitoterapist Dr. Elif Güveloğlu’ndan bize yeterince tanımadığımız bu mucizeleri anlatmasını istedik.

● Poleni baş tacı yapın
Arı poleni, içerdiği sayısız vitamin, mineral, eser element, hormon, pigment ve amino asitler sayesinde gerçek bir zindelik, sağlık ve güzellik iksiri… Yapısındaki bu maddelerin çok yönlü etkisiyle ona ‘hayat ve güzellik iksiri’ demek yanlış olmaz. Beyin yorgunluğundan kansızlığa, ülserden romatizmaya, damar hastalıklarından cilt problemlerine kadar birçok rahatsızlıkta çok fayda sağlıyor. Hücre yenileyici, hücre solunumunu uyarıcı, kan dolaşımını artırıcı etkileri olan poleni sabahları aç karnına bir tatlı kaşığı balla karıştırarak ya da kuru olarak tüketebilirsiniz.

Canlı, parlak ve sağlıklı bir cilt için poleni yemenin yanı sıra bal ve limonla karıştırarak maske olarak da kullanabilirsiniz. Cildiniz çok kuruysa bir yumurta sarısına bir çay kaşığı polen ekleyerek de uygulayabilirsiniz. Maske ile yarım saat bekledikten sonra yüzünüzü gül suyu veya maden suyu ile silin. Bala alerjiniz varsa polen tüketmemeniz gerektiğini unutmayın.

kasim-2012-naturel-resim-2● Hücrelerinize işleyen tarçın
İşte enerjinizi yükseltip size kendinizi daha iyi hissettirecek doğal desteklerden en güzel kokanı; tarçın. Çin’de büyük önem verilen tarçının kabuklarında bulunan ‘MHCP’ adlı bir maddenin hücreleri yenilediği bilimsel olarak da ispatlandı.

kasim-2012-naturel-resim-3● Pancardaki süper enerji
Kırmızı pancar daha uzun bir gençlik vadediyor. Düzenli olarak pancar tükettiğinizde daha zinde olduğunuzu fark edeceksiniz.

● Tatlıdan vazgeçemeyenlere vişne reçeli
Yazın kısa bir süreliğine tezgahlarda yer alan vişne reçelinin özelliğini biliyor musunuz? Tatlı seven diyetçiler az şekerli vişne reçelini korkusuzca tüketebilir çünkü bu meyvenin kalorisi çok düşük. Kışın kilo alma tehlikesine karşı yazdan hazırlık yapıp, bol bol vişne reçeli hazırlamadıysanız gerçekten ev yapımı olanları bulup satın alabilirsiniz.

kasim-2012-naturel-resim-4● Mükemmel asitler
Brokoli, üzüm ve elma cilde çok faydalı asitler içeriyor. Bu tatları keyifle yerken asitleri de fark etmeden alacaksınız. Bu üçlü güzellik bombasıyla pürüzsüz bir cilde sahip olacaksınız.

● Depresyondan çemenle kurtulun
Kültürümüzde kokusu ve tadıyla önemli bir yere sahip olan çemen, içindeki bazı maddeler sayesinde, santral sinir sistemini olumlu yönde etkiliyor. Depresyon gibi ruhsal rahatsızlıklarla mücadeleye yardımcı oluyor.

Devamı diğer sayfada

● Bedenin gençlik bekçisi: Böğürtlen
Belki de ‘çok kıymetli’ olduğu için dikenler arasına saklanan bu ulaşılması ve toplanması zor meyve, içerisinde çok sayıda sağlık cevheri barındırıyor. Cildi bir kalkan gibi koruyan bu meyvenin içeriğinde bulunan maddeler yaşlılıkla savaşta çok etkili… Bu nedenle yazın bolca tüketmeli, her mevsim böğürtlen ekstresi içeren kremler kullanmaya özen göstermelisiniz.

Fosforlu iksir: Buğday çimi
Tam bir fosfor kaynağı olan buğday filizinden yapılan buğday çimi, içeriğindeki çok sayıda mineral sayesinde kendini hep halsiz hissedenlerin can dostu. Buğday çimini günlük olarak blender’dan geçirin ve çıkan suyu tüketin.

● En masum çerez Antep fıstığı
Mineral bakımından son derece zengin bir çerez. Üstelik içerdiği yağ, makul miktarlarda tükettiğinizde kilo da aldırmıyor.

kasim-2012-naturel-resim-5● Turuncu altın: Kayısı
Cilt dostu meyvelerden biri de kayısı.. Cildi hem içten hem de dıştan besliyor. Yani güzelliğiniz için hem yemeniz hem de sürmeniz gerekiyor. Kayısı, beden sağlığınızın ve güzelliğinizin vazgeçilmez bir parçası olan kaslarınızı güçlendirmek için de önem taşıyor. Kayısıyı mevsimine göre taze ya da kurutulmuş olarak tüketebilirken, yağını da geceleri yüzünüze sürebilirsiniz.

● Vücudu yenileyen semizotu
En zengin bitkisel omega kaynağı olan semizotunu balkonda bile yetiştirebilirsiniz. Böbreklerinizi çalıştırıp, toksin atarak, bedeninizin ‘temizliğini’ yapan bu mucize yeşillik gençliği uzatıyor.

kasim-2012-naturel-resim-7● Kahve bilimsel olarak aklandı
Kahvedeki kafein aslında birçok bitkinin meyvesinde, tohumunda ve yaprağında bulunuyor ama en fazla kahvede yer alıyor. Kafein alımından yalnızca birkaç dakika sonra bile beyin uyarılmaya başlıyor, kişi kendini daha canlı hissediyor, yorgunluk hissi azalıyor, konsantrasyon ve odaklanma gücü artıyor. Tüm bu özellikleri de onu enerji içeceklerinin vazgeçilmezi yapıyor. Kahvenin içeriğinde ‘Santral sinir sistemi uyarıcıları’ bulunuyor. Eğer beyin gücüyle çalışıyorsanız çok faydasını görebilirsiniz. Kafeinin konsantrasyon artırıcı etkisi de var. Yani özetle sıcacık sohbetlere eşlik eden sıcak bir kahve hem beyninizi hem bedeninizi olumlu etkiliyor. Kan dolaşımını hızlandırdığı için sanılanın aksine kahve selülit yapmıyor, onunla savaşıyor. Tabii az şekerli veya şekersiz tüketmek kaydıyla… Ancak aşırı tüketiminin de çarpıntı ve ellerde titremeye neden olabileceğini, kalp, yüksek tansiyon, anksiyete ve panik atak hastalarının özellikle miktarda sınırlamaya gitmesi gerektiğini unutmayın.

kasim-2012-naturel-resim-8● Siyah şifa: Karadut
Topraklarımızın mucizevi meyvesi karadut… Çocukken ağzınızda yara çıktığında büyüklerinizin karadut şurubu verdiğini hatırlayanınız var mı? Karaduta ‘kara’ rengini veren madde kansere karşı korunmada çok etkili bir silah. Dutun içindeki güçten uzun süre yararlanmak için dondurmasını sıkça yiyebilir, daha pratik çözüm olarak evde dondurmasını yapıp buzlukta saklayabilirsiniz.

 

Devamı diğer sayfada

● Keten tohumu güzellik demek
Keten tohumu yağında vücudun kendisinin üretemediği ve dışarıdan almak zorunda olduğu çok önemli yağ asitleri bulunuyor: Omega 2 ve Omega 3. Bu asitler cildi neme doyuruyor.

kasim-2012-naturel-resim-9● Sağlığın ‘bodyguard’ı bal kabağı
Kanserden korunmada çok etkili bir besin. Suyunu sıkarak tüketmeniz mide, bağırsak ve meme kanserinden korunmaya yardımcı oluyor.

● Kendi küçük devası büyük: Kızılcık
Gençliğin en önemli belirtilerinden biri de göz sağlığı. Kızılcık Çin tıbbında görme keskinliğini artırmak için kullanılıyor. Ayrıca kış günlerinde kullandığımız portakalı aratmayacak kadar C vitamini içeriyor. Susadıkça kızılcık şerbeti içebilirsiniz.

● Susamın ışıltısı
Erken yaşlanmayı önlemek, cildi nemlendirerek ışıl ışıl parlamasını sağlamak isteyenlerin imdadına susam yetişiyor. Antioksidan deposu susamın yağını her akşam yatmadan önce cildinize sürerseniz, kırışıklıkların zamanla teninizi terk ettiğini göreceksiniz.

kasim-2012-naturel-resim-11● Kan dolaşımını hızlandıran muskat
Endonezya’nın hemen her yerinde ve Grenada’da yetişen küçük Hindistan cevizi ağacı tohumunun dış kabuğunun öğütülmesiyle elde edilen baharata ‘muskat’ deniliyor. Canlılık kazanmak isteyenlerin en önemli besini olan muskat tarih boyunca hep kıymetli bir baharat oldu. Muskat aynı zamanda afrodizyak etki yaratıyor.

● Sigara etkisine karşı keçi boynuzu
Kesinlikle içmeyin ama eğer içip bıraktıysanız keçi boynuzunu çantanızdan eksik etmeyin. Çünkü keçi boynuzu düzenli tüketildiğinde sigaranın cildi yıprandıran sürecini yok ediyor ve eski teninize kavuşmanızı sağlıyor. Kuvvetli antioksidan içeren keçi boynuzu, aynı zamanda iyi bir bronş açıcı ve balgam söktürücü…

● Ay çekirdeği zihin açıyor
Hem ruh halinizi düzeltmek hem de zihninizi güçlendirmek mi istiyorsunuz? Bir avuç ay çekirdeği alıp, başlayın çıtırdatmaya.. Çalışırken vereceğiniz aralarda tükettiğinizde, zihninize canlılık kazandırıyor. Derslerinde sorun olan çocuklar da bol bol çekirdek yiyebilir.

kasim-2012-naturel-resim-10● Dolaşıma yardımcı: Gingko Biloba
Hareket etmek üzerine programlanmış olan vücudumuz modern yaşamla birlikte hareketsizlik nedeniyle erken yaşlanıyor, iç organlar hasar görüyor, varis ve selülit oluşuyor. Gingko Biloba bitkisi, dolaşıma yardımcı olarak tam da bu sorunlara iyi geliyor. Beyne giden kan dolaşımını da hızlandırdığı için zihinsel faaliyetleri çoğaltıyor.

● En güçlü tropikal besin: Noni
2 bin yıllık geçmişe sahip olan bu meyveyi, Güney Pasifik adalarında yaşayan halk kullanıyor. Bağışıklık sistemini güçlendiriyor, kanser ve alerjik hastalıklar başta olmak üzere, pek çok rahatsızlığın tedavisinde etkili olan maddeler ve vitaminler barındırıyor. Meyvesini tüketebilir ya da suyunu içebilirsiniz.

 

Devamı diğer sayfada

kasim-2012-naturel-resim-12● Kivi DNA’yı koruyor
Çok zengin bir C vitamini ve bitkisel lif kaynağı olmasıyla bilinen kivi DNA’yı koruyor, içeriğindeki meyve asitleri cildi onarıyor. Ölü deriyi ciltten atarak kolajen yapılanmasını sağlıyor, lekelerle savaşıyor. Kivi, kansere karşı koruyucu özellikleriyle de dünya gündeminde yer alıyor.

kasim-2012-naturel-resim-13● Aylandız otu ile güzel bir cilt
Sedefotugillerden şifalı bu bitkinin yapraklarını kaynar suya atın. Soğuyunca yaprakları içinden çıkarın. Bu suya önce bir fincan badem yağı, ardından bir miktar süt ve bir yumurta akı ekleyin. Bu bulamacı yulaf unu ile karıştırın. Elde ettiğiniz maskeyi sürüp, yarım saat beklettikten sonra yüzünüzü yıkayın. Cildinizin ne kadar canlandığını göreceksiniz.

● Ciltteki yıpranmaya civanperçemi
Doğadaki güzellik iksirlerinden biri de civanperçemi. Bitkinin bir tutam çiçeğini saf suda 10 dakika kaynatın. Soğuyunca içinden bir çay bardağı alın. Bu suya biraz limon suyu, bir tatlı kaşığı zeytinyağı ilave edin. Bir başka kapta bir kaşık bal ve yumurta sarısını karıştırın. Karışımı civanperçemi suyuna ilave edin. İçine biraz yulaf unu katarak hazırladığınız maskeyi cildinize uygulayın. 20 dakika sonra ılık suyla yıkayarak sonucu gözlerinizde görün.

Cildinizi neme doyuran bitkisel maskeler

kasim-2012-naturel-resim-14● Doğal sivilce merhemi
Yapılması zor olsa da etkisi fazla olduğu için zahmetinize değecek.
Malzemeler: 50 g çörek otu tohumu, 200 ml elma sirkesi, 50 g nar kabuğu, 100 g çörek otu yağı, 10 damla karabaş otu yağı Çörek otu tohumunu havanda dövün. İçine öğüttüğünüz nar kabuğu ile birlikte elma sirkesini katın ve iyice karıştırın. Bu karışımı bir gece bekletin, ardından tülbentle süzün. Bir gün daha dinlenmeye bırakın. Ertesi gün içine çörek otu yağını ilave edin. Hafif ateşte kremsi hale gelene kadar karıştırın. Ocaktan alın, soğutun. İçine 10 damla karabaş otu yağını karıştırın. Her akşam yatmadan önce sivilcelerin üzerine bu kremi sürün. Karışımı cam bir kavanoz içinde, buzdolabında 2 ay saklayabilirsiniz.

kasim-2012-naturel-resim-15● Vücut bakımına doğal maske
Siyah üzüm çekirdeği, kayısı çekirdeği tozu, yulaf unu, pirinç unu, nişasta ve kil ile yapacağınız doğal maske derinizi yenileyecek. Bu tozları eşit miktarda bir kaba koyun, bulamaç haline gelene kadar karıştırın. Bedeninize 10 dakika masaj yaparak uygulayın. Maske kuruyunca duşa girin. Ardından kurulanın ve nemlendirici sürün. Bu vücut maskesini ayda iki kez uygulayın.

● Portakal kabuğu yağında selülitsiz vücudun sırrı var
100 ml kadar bebe yağı-susam yağı karışımına 10 cc portakal kabuğu yağı ekleyin ve iyice karıştırın. Banyodan çıkar çıkmaz daha cilt sıcakken masaj yapın. Düzenli olarak uyguladığınızda önümüzdeki yaza selülitsiz bir cilt ile giriş yapabilirsiniz.

Yaprak ÇETİNKAYA

Seninle Dergisi Kasım 2012 Sayısı

Exit mobile version