Formsanté

Bromelain nedir, ne işe yarar? Faydaları nelerdir? Zararları neler?

Bromelain, ananasın gövdesi, meyvesi ve suyundan elde edilen protein sindirimi yapan enzim grubudur. Bromelain, son yıllarda bir diyet takviyesi olarak kullanılmaktadır ve ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından genellikle güvenli olarak kabul edilmektedir. Peki, bromelain ne işe yarar? Bromelain’in faydaları nelerdir? Zararları nelerdir? Uzman Diyetisyen Aslıhan Küçük Budak konu hakkında bilgiler verdi.

BROMELAİN’İN FAYDALARI VAR MI?

Öncelikle şunu hatırlatmakta fayda var. Bromelain bir doktora danışmadan kullanılmamalıdır. Çünkü yan etkileri olabilir. 

Bromelain, protein moleküllerini amino asitler ve küçük peptitler gibi yapı taşlarına ayıran proteazlar olarak işlev görür. Protein molekülleri parçalandıktan sonra, ince bağırsakta daha kolay emilirler. Bu nedenle bromelain takviyesi, özellikle pankreasın yeterli sindirim enzimi üretemediği bir durum olan pankreas yetmezliği olan kişiler için yararlı olabilir.

Bromelain

BROMELAİN’İN YAN ETKİLERİ NELERDİR?

ANANAS MI BROMELAİN TAKVİYESİ Mİ?

Ananas takviyelerden çok daha az bromelain içerse de ananasta bromelainden farklı olarak da sağlık için çeşitli faydalı etkilere sahip bileşikler bulunmaktadır. Ananas sağlıklı bir bağışıklık sistemi ve diyetteki demirin emilimine yardımcı olmak için gerekli olan C vitamini ve antioksidan özelliklere sahip manganez için iyi bir kaynaktır; flavonoidler ve fenolik asitler olarak bilinen antioksidanlar açısından zengindir. Bununla birlikte, ananas smoothielerde, pizzalarda, hamburgerlerde ve salatalarda kullanılarak lezzetli öğünler hazırlanabilir. Bromelain takviyesi özel bir amaç doğrultusunda kullanılmıyor ve doktor tarafından reçete edilmiyorsa beslenmeye rutin olarak ananas eklenmesi yapılması daha doğru olabilir.

İLGİLİ İÇERİKLER

Exit mobile version