Formsanté

Bu 3 beyaza yakın olun: Karnabahar, kereviz, beyaz lahana

3-beyaza-yakin-olun

Kış demek vitamin dolu sebzeler demek! Havalar soğudukça bağışıklığı korumak için vitamin depolarından yararlanmak şart. Çünkü bağışıklık sistemimizin kuvvetini hızlıca yitirebildiği anlar sıklıkla yaşanmaya başlıyor. Vücudumuz her zamankinden fazla vitamine ihtiyaç duyuyor. Kış sebzeleri bu noktada yardımımıza yetişen en faydalı besinlerden. Vücudumuzun eksikliğini yaşadığı tüm antioksidanlara sahip olan kış sebzeleri vücudumuzun savunma mekanizmasını güçlendiriyor ve bizleri hastalıklardan koruyor. Karnabahar, kereviz ve beyaz lahana bu görevi en iyi şekilde üstlenenlerden!

KARNABAHAR

Potasyum içeriğiyle kan basıncını dengeliyor, antioksidan ve anti-inflamatuar etkisiyle kalp-damar hastalıklarına yakalanma riskini azaltıyor.

A, C ve B vitaminleri ile kalsiyum, potasyum, fosfor, fosfat ve demirden zengin karnabahar, zihni dinlendirmeye yardımcı oluyor, sinir sistemini güçlendiriyor.

Liften zengin yapısı sayesinde bağırsak hareketlerini düzenleniyor, kalın bağırsak kanseri riskini de düşürüyor.

Kalsiyum deposu olan karnabahar, K vitamini açısından son derece zengin. Kemik sağlığı ve gelişimi için büyük katkı sağlıyor.

Enfeksiyonlara karşı koruyucu özelliği bulunuyor. Yapraklarında ise bol miktarda E vitamini var. Buharda pişirerek tüketmek ile vitamin-mineral ve etken madde kayıpları en aza indirdiğinden en sağlıklı seçenek oluyor.

KARNABAHAR KÖFTESİ

Malzemeler

Kızartmak için;

Hazırlanışı

FIRINDA SÜTLÜ KARNABAHAR

Malzemeler

Üzeri için;

Hazırlanışı

KEREVİZ

K vitamininden zengin kereviz, kemik kırıkları riskini düşürüyor. Aynı zamanda yoğun fosfor içeriğiyle de kemik gelişiminde rol oynuyor.

Lifli yapısı sayesinde kereviz, uzun süre tok kalmanızı sağlıyor. Ayrıca kilo kontrolünde de etkili oluyor. Yüksek miktarda su içeriği ve düşük kalorisi ile kilo vermeyi de teşvik ediyor.

Kereviz ve kereviz sapı organik sodyum içeriyor. Kan akışını dengelerken, kalsiyumun emilimini sağlıyor. Vücutta yeterli miktarda organik sodyum olduğunda karbondioksit daha kolay atılıyor. Kerevizdeki demir kan hücrelerinin oksijenlenmesini sağlıyor.

Kerevizin içeriğinde su ve lif oranı yüksek olduğundan hem idrar söktürücü hem de sindirim düzenleyici olarak tercih ediliyor.

Eklemlerdeki ağrı ve iltihaplanmaların giderilmesinde rol oynuyor.

KEREVİZ SALATASI

Malzemeler

Hazırlanışı

AYVALI KEREVİZ

Malzemeler

Hazırlanışı

LAHANA

Yapısında bulunan lif ve bazı maddeler ile vücuttan suyu atmaya yardımcı oluyor. Böylece dolaşımın sağlıklı çalışmasını, ödemin azalmasını, su ile beraber sodyumun da vücuttan uzaklaştırılmasını, dolayısıyla tansiyonun düşürülmesini sağlıyor.

Güçlü bir kalsiyum kaynağı olan beyaz lahana ile günlük kalsiyum ihtiyacının yüzde 10’unu tamamlayabilirsiniz. Hem diş hem de kemik dokusunun sağlamlığını destekleyen bu sebzenin çiğ ya da pişmiş olması kalsiyum içeriğini etkilemiyor.

Özellikle pişirirken hoş olmayan kokuları ortaya çıkaran maddesi kükürtlü bileşikler. Ancak bu bileşikler sindirim sisteminin iyi çalıştırılmasını sağlıyor. Ayrıca yaprak kısımlarında daha yoğun olarak bulunan posa sayesinde de bağırsak hareketlerini artırıcı özelliği oldukça yüksek.

KAVANOZ TURŞU

Malzemeler

Hazırlanışı

LAHANA MÜCVER

Malzemeler

Hazırlanışı

Exit mobile version