Formsanté

Burun yağlanması neden olur? Nasıl geçer? ‘Burnum çok yağlanıyor’ diyorsanız bu önerilere dikkat!

burun-yaglanmasi

Burun yağlanması yaygın olarak görülebilen bir sorun. Burnun yağlanması, burundaki yağ bezlerinin çok fazla sebum üretmesinden kaynaklanır. Eğer zaten yağlı bir cildiniz varsa, gözenekleriniz daha büyük olacağı için burnununz daha çok yağ üretebilir. Gözeneklerin yapısını kontrol edemeseniz de burnunuzun ürettiği yağ miktarını kontrol etmek için bazı önlemler alabilirsiniz. Bu makalede burun yağlanması neden olur? Nasıl geçer? sorularının yanıtlarına bakıyoruz.  Burnum çok yağlanıyor diyorsanız aşağıdaki önerilere dikkat… Acıbadem Bağdat Caddesi Tıp Merkezi Dermatoloji Uzmanı Dr. Mehtap Kıdır burun yağlanması, nedenleri ve çözüm yolları ile ilgili soruları yanıtladı.

Kıdır, “Cildimiz 1,5-2 metrekare boyutunda vücudumuzun en büyük organıdır. Cildimizin en üst katmanı olan doğal yağ asitleri, seramit ve kolesterolden oluşan sebum dediğimiz yağlı bir tabaka ile kaplıdır” diyor.

BURUN NEDEN YAĞLANIR?

Peki, burun neden yağlanır? Burun yağlanmasının sebepleri ne? Prof. Dr. Kıdır’ın bu soruya yanıtları ise şöyle:

Cildin kuru, yağlı veya karma halini belirleyen sebumun miktarıdır. Eğer sebum üretimi fazla olursa cilt yağlı olur ve deri üretilen bu sebumu atmak için gözenekleri daha geniş hale getirir. Cildin sebum salgısını belirleyen temel etken genetik sebeplerdir. Ancak kullanılan bazı ilaçlar, hormonal dengesizlikler, cilt yapısına uygun olmayan kozmetiklerin kullanımı, beslenme şekli ve stres de sebum salgısının artmasına neden olarak cilt yağlanmasını arttırır. Temizliğe dikkat edilmezse, özellikle cilt akşamları yıkanıp arındırılmazsa gözenekler sebum ile tıkanarak dahada genişler ve siyah kirli bir görüntü oluşturur. Yüzümüzde özellikle burun üzerinde sebum salgısı ve dolayısı ile gözenek genişliği daha fazladır. Bu durum hemen hemen tüm cilt tiplerinde görülür. Kişinin cildi kuru bile olsa burun üzeri yağlı ve geniş gözenekli olabilir”

BURUN YAĞLANMASI NASIL GEÇER?

Peki, burun yağlanması nasıl geçer? Kişinin cildi  kuru bile olsa burun yağlanması görülebileceğini belirten Prof. Dr. Kıdır’ın önerileri ise şöyle:

BU İÇERİKLER DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Exit mobile version