Formsanté

Buzzz gibi tatlıların tam zamanı

01082013 yemek1

Buz gibi bir bardak granita, bir top bitter çikolatalı sorbe, peynirli semifreddo’lar ya da hafif mi hafif meyve çubukları… Tatlı krizine girdiğinizde ağır ve kalorisi yüksek tatlılar yerine bu serin, hafif tatları deneyin.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bitter çikolata sorbesi

Malzemeler (4 porsiyon)

● 150 g şeker

● 50 g şekersiz dark kakao

● 50 g bitter çikolata

● 1 çay kaşığı vanilya

Hazırlanışı

Şeker ve kakaoyu bir tencereye koyarak karıştırın. 600 ml suyu kaynatın, şeker ve kakao karışımına ekleyip kısık ateşte 5 dakika kadar karıştırın. Tencereyi ateşten alıp vanilya ve çikolata parçalarını içine koyun. Çikolata eriyinceye kadar karıştırın. Karışımı soğumaya bırakın. Sonrasında ağzı kapalı bir kaba boşaltarak dondurucuya koyun. Ara ara bir çatalla karıştırarak buzlanmaları ezin. Ertesi gün servis etmeden önce 30 dakika buzdolabının alt kısmında bekletin.

 

 

01082013 yemek2Frenk üzümlü, çilekli granita

Malzemeler (4-6 porsiyon)

● 750 ml köpüklü şarap (prosecco)

● 150 g toz şeker

● 100 g çilek, ayıklanmış, yıkanmış

● 100 g frenk üzümü

Hazırlanışı

Bir kapta şeker ve köpüklü şarabı, şeker eriyinceye kadar karıştırın. Çilekleri ve frenk üzümlerini bir elekten tahta kaşıkla ezerek geçirin. Bu püreye köpüklü şarap-şeker karışımını ekleyin, karıştırın. Süzgeçten geçirerek dondurucuya dayanıklı bir kaba alın. 1 saat kadar dondurun. Buzluktan çıkarıp, kabın kenarlarında oluşmaya başlamış buzları kaşıkla karıştırın. Granita’yı tekrar dondurucuya koyup 30 dakikada bir tamamen kristalleşene kadar karıştırın. Granita’nız hazır olunca bir çatalla buzları kırıp hemen servis edin.

 

 

 

01082013 yemek3Lime-tekila buzlu çubuk

Malzemeler (4 adet için)

● 2 adet lime

● 1 temizlenmiş avokado

● 1/4 kase yağsız yoğurt

● 2 tatlı kaşığı bal

● 1 yemek kaşığı tekila (isteğe bağlı)

Hazırlanışı

Lime’ın kabuğunu ince ince rendeleyin ve suyunu sıkın. Tüm malzemeyi blender’da homojen bir hale gelinceye kadar karıştırın. Bu karışımı “meyveli buz” kalıplarının içine doldurun. Çubukları kalıpların ortasına takın, tamamen donuncaya kadar en az 3 saat dondurucuda bekletin.

 

 

Şeftali ve zencefilli buzlu çubuk

Malzemeler (4 adet için)

● 3 adet şeftali

● 1 yemek kaşığı bal

● Minik bir parça taze zencefil

● 1/4 kase yağsız yoğurt

Hazırlanışı

Şeftalileri doğrayın, bir tavanın içinde bal ve bir kaşık suyla birlikte yumuşayıncaya kadar orta ateşte pişirin. Şeftaliler ve diğer malzemeleri birlikte blender’da homojen bir hale gelinceye kadar karıştırın. Bu karışımı “meyveli buz” kalıplarının içine doldurun. Çubukları kalıpların ortasına takın, tamamen donuncaya kadar en az 3 saat dondurucuda bekletin.

 

 

01082013 yemek4Vişneli, peynirli frozen kek

Malzemeler (6-8 porsiyon)

● 1,5 kase ayıklanmış vişne

● 500 g az yağlı labne

● 4-5 yemek kaşığı bal

● 5 yumurtanın sarısı

● 2 yemek kaşığı likör (opsiyonel)

● 10-15 adet kedi dili

● 1 vanilyanın çekirdekleri

Hazırlanışı

Yumurtaları bal ile birlikte çırpın; homojen, kremamsı bir karışım elde edin. Üzerine peyniri ilave edin ve çırpma teli ile çırpmaya devam edin. Vanilyayı da ekleyip karıştırın. Vişnelere bir kaşık bal ekleyerek mutfak robotunda püre haline getirin. Kalıp olarak kullanacağınız kapları hazırlayın. Bir kat peynirli karışımdan koyun. Kedi dillerini liköre batırın, peynirin üzerine dizin. Vişneleri bir kat dökün. Bu şekilde kat kat malzemeyi dizin ve kabın ağzını kapatarak dondurucuya koyun. Bir gece sonra tatlınız hazır. Kalıptan çıkarmak için bir süre buzdolabının alt kısmında bekletin ve kalıptan çıkararak servis edin.

Not: Dışarıda beklettiğinizde tatlınız erir, bu nedenle bir defada tüketilecek küçük kalıplarla hazırlamak daha doğru olabilir.

 

01082013 yemek5Kakaolu, vanilyalı semifreddo

Malzemeler (6-8 porsiyon)

● 500 g mascarpone peynir

● 5 yumurtanın sarısı

● 5 kaşık toz şeker

● 1 paket kedi dili

● 1 kase espresso kahve (ya da filtre kahve)

● 1-2 yemek kaşığı likör

● 50 g şekersiz, dark kakao

● 1 vanilyanın çekirdekleri

Hazırlanışı

Şeker ve yumurtayı çırpma teli ile genişçe bir kapta çırpın. 10 dakikaya yakın çırpıp homojen, kremamsı bir karışım elde edin. Vanilyayı ve mascarpone peyniri de ilave edip çırpın. Karışımı iki ayrı kaba bölün, birinin içine kakaoyu dökerek karıştırın. Kakaonun tamamen peynirle iç içe geçmesini, homojen bir hale gelmesini sağlayın. Kahvenizi hazırlayın ve ılıtın. Likörü kahveye ekleyerek karıştırın. Kalıplarınızı hazırlayın. Kalıba bir kat sade peynirli karışımdan koyun. Kedi dillerini kahveye batırıp hemen çıkararak üzerine dizin. Kakaolu karışımdan bir kat ekleyin. Bu şekilde dilediğiniz gibi kat kat hazırlayın. Ağzını kapatıp derin dondurucuya koyun. Bir gece beklettikten sonra semifreddo’nuz hazır. Kalıptan çıkarmak için bir süre buzdolabının alt kısmında bekletin ve servis edin.

Not: Dışarıda beklettiğinizde tatlınız erir, bu nedenle bir defada tüketilecek küçük kalıplarla hazırlamak daha doğru olabilir.

 

✎ Aytaç Özkardaş GOZZI

Fotoğraflar: Ozan KUTSAL

Exit mobile version