Formsanté

Çiğ sebze ve meyvelerle toksinleri yıkayın hücrelerinizi besleyin!

mayis-2012-yemek-1

Toksinlerden arınmak için kısa bir detoks yapmak ya da beslenmenizde çiğ gıdaların iyileştirici, besleyici gücüne yer açmak istiyorsanız sağlıklı besinler üzerine çalışmalar yapan şef İdil Şanal’ın hazırladığı tarifleri uygulamak için haydi mutfağa!

YEŞİL ENERJİ
2-3 porsiyon

● ½ demet pazı
● 2 salatalık
● 1 yeşil elma
● ½ demet ıspanak
● 2 kereviz sapı
● 1 rezene sapı
● Maydanoz
● Dereotu
● Nane
● Zencefil
● Limon
Tüm malzemeyi katı meyve suyu sıkacağında sıkın. Tarife bağlı kalmak zorunda değilsiniz, istediğiniz yeşilleri kullanabilirsiniz. Sıvı miktarını artırmak için salatalık ve kereviz sapından yararlanabilirsiniz. Lezzetlendirmek için nane, zencefil, limon, taze baharatlar; metabolizmayı hızlandırmak için biraz kırmızı biber ekleyebilirsiniz. Havuç ve pancar gibi sebzelerle içeceğinizi tatlandırabilirsiniz.

Yeşil sebzeler modern beslenmede eksikliği en fazla hissedilen gıdalar. Beslenme rejimimizde mutlaka yer alması gereken yeşil sebzeler dolaşım ve solunum sistemlerinizi güçlendiriyor. Tüketimi artırmanın en kolay yolu ise sularını sıkmak.

mayis-2012-yemek-2ANANAS SALATALIK GAZPACHO
2 porsiyon

● 4 adet salatalık
● 1 büyük ananas
● 1/2 küçük jalapeno biberi
● 1 adet taze soğan
● 1 adet lime suyu
● 1 çay kaşığı Himalaya deniz tuzu
● 1 avuç taze kişniş
● 3 yemek kaşığı soğuk sıkım zeytinyağı
● 20 gr çiğ kaju fıstığı
Ananasın yarısının suyunu katı meyve sıkacağında sıkın, diğer yarısı bütün olarak kalsın. Salatalıklarınız organikse kabuklarını soymayın, değilse soymanızda fayda var. Jalapeno biberin çekirdeklerini ayıklayıp biberinin kullanacağınız etli kısımlarını doğrayın. Lime’ın suyunu sıkın. Ananas suyu, ananas, salatalık ve biberi mutfak robotunda hafif pütürlü bir kıvamda kalacak şekilde çekin. Taze kişniş ve zeytinyağını ekleyip çekmeye devam edin. Deniz tuzu ve lime suyuyla lezzetini istediğiniz şekilde ayarlayın. Taze soğan ve kaju fıstıklarını ince ince doğrayarak çorbanızın üzerini süsleyerek servis yapın.

Bu lezzetli tarifte yer alan ananas vücuttan fazla suyun atılmasına yardımcı oluyor, salatalık kanı alkalize ediyor, acı biber ise metabolizmayı hızlandırıyor. Devamı diğer sayfada

mayis-2012-yemek-4TAHİNLİ PANCAR SALATASI
2 porsiyon

● 2 orta boy pancar
● ½ tatlı kaşığı tarçın
● 3 yemek kaşığı organik tahin
● 2 yemek kaşığı portakal suyu
● 1.5 tatlı kaşığı doğal fermente genetiğiyle oynanmamış soya sosu (Kikkoman)
● 1 tatlı kaşığı zencefil suyu*
● 1 limonun suyu
● Frenk soğanı (opsiyonel)
Pancarları Japon mandolini ya da bıçakla çok ince dilimleyin. Sos için tahin, portakal suyu, soya sosu, zencefil suyu, limon suyu ve tarçını karıştırın. Tahinli sosla pancarları karıştırıp 1 saat kadar bekletin, isteğe göre ince doğranmış frenk soğanı ile süsleyebilirsiniz.

Zencefil suyu için taze zencefili temiz bir tülbente rendeleyip suyunu sıkabilirsiniz, katı meyve sıkacağı kullanabilirsiniz, ya da zencefil suyu yerine rende taze zencefil de kullanabilirsiniz. Lezzeti daha yoğun olacağı için miktarı zencefil suyundan daha az olmalı, damak tadınıza göre ayarlama yapabilirsiniz.

Pancar kanı temizlemeye yardımcıdır. Tahin ise yüksek protein içerir.

ÇİĞ YİYİP İÇMENİN KOLAY YOLLARI
Şef İdil Şanal besinleri çiğ olarak tüketmenin yollarını şöyle özetliyor:
■ Salata yemek bunun en kolay yolu. Yalnız içinde koruyucu maddeler olan hazır soslar yerine evde yapılan soslar ile limon ve sirke kullanarak tüketilmesi gerekiyor.
■ Meyveler de çiğ tüketilen yiyeceklerden. Ancak meyve tüketiminde aşırıya kaçmamak, günde 2 porsiyon tüketmek lazım. Çünkü bazı meyveler yüksek oranda şeker içeriyor.
■ Yeşil yapraklı sebzelerin suyunu sıkıp içmek sebzeleri çiğ olarak tüketmenin bir başka yolu. 2 kg pazı yiyemezsiniz ancak 2 kg pazının suyunu sıkıp içebilirsiniz. Yalnız tabii ki diyet lifine de ihtiyacınız var, bu nedenle sadece suyunu sıkmak yeterli değil, sebzeleri bütün olarak da tüketmeli, diğer lif kaynaklarını tüketmeye özen göstermelisiniz.
■ Sebzeleri tüketirken en sevdiğiniz yöntemi bulun. Baharatlar, limon, doğal sirke ve kabuklu yemişlerle tatlandırın.
■ Çiğ kabuklu yemişleri bir gece suda bekletip tüketin. Bu yöntem onları vücudunuza daha faydalı bir hale getiriyor.

Bu tarif çiğ beslenmek isteyen kişiler için iyi bir kahvaltı alternatifi. Güne başlamak için ihtiyacınız olan enerjiyi sağlıyor ve tok tutuyor. Yemişlerden evde kolayca hazırlayabileceğiniz fındık, badem, kaju sütleri hayvansal süt tüketmek istemeyen, laktoz (sütteki şeker) ve kazeinle (sütteki protein) sorunu olan kişiler için proteini yüksek iyi bir alternatif. Hurma ise içeceğinize tat katarken, içerdiği potasyum ve demir ile besin değerini zenginleştiriyor. Devamı diğer sayfada

mayis-2012-yemek-5TARÇINLI HURMALI FINDIK SÜTÜ
2 porsiyon

● 1 kase çiğ fındık (160 gr kadar) (Fındık yerine badem ya da kaju fıstığı da kullanabilirsiniz)
● 1 kase su
● 4 adet büyük boy Medine hurması
● ¼ tatlı kaşığı muskat
● 1 tatlı kaşığı tarçın
Çiğ fındıkları bir gece önceden suya koyun, 24 saate kadar suda bekletip kabuklarını temizleyin. Hurmaların çekirdeklerini çıkarın. Mutfak robotunda tüm malzemeyi pürüzsüz bir kıvama gelene kadar çekin. Yoğunluğunu istediğiniz kadar su ekleyerek ayarlayabilirsiniz. Tarçınla süsleyerek servise hazır hale getirin.

mayis-2012-yemek-6Bir fincan klorofil alır mısınız?
Buğdayın henüz yeşilken hasat edilip, suyunun sıkılmasıyla elde edilen ‘buğday çimeni suyu’ en zengin klorofil kaynağı olarak biliniyor. Organik toprakta yetiştirildiği takdirde topraktaki bilinen 102 mineralin 92’sini emiyor. Buğday çimi vücuttaki toksinleri nötrlemeye, karaciğeri temizlemeye, kan şekeri dengesini düzenlemeye yardımcı oluyor. Zengin bir besin kaynağı olan buğday çimi, aynı zamanda sindirime yardımcı olan enzimler içeriyor. Çimen suyu fanatikleri, minik bir fincan içildiğinde etkisinin hemen hissedildiğini söylüyor. Şef İdil Şanal, “Sürekli boş enerji veren, kalorisi yoğun yiyecekler tüketen insanların açlığı da bitmiyor. Oysa güneşin enerjisini yansıtan gerçek enerji kaynakları tüketmemiz gerekiyor. Örneğin çim suyu gerçek anlamda enerji veriyor. Tadı çok hoş değil ama çok az bir miktar içmek yeterli oluyor. Şöyle düşünebilirsiniz; ilaç içeceğime bunu içerim” diyor.

Kendi çiminizi yetiştirin
Çimen suyu elde etmek için buğday çimi ve ev tipi çim sıkma aleti gerekiyor. Peki, çimeni nereden bulacağım diyorsanız, kendi çiminizi yetiştirmeyi deneyebilirsiniz. Genişçe, fazla yüksek olmayan bir saksıyı organik toprakla doldurun. Buğdayları ekmeden önce bir gece suda bekletin. Sulanmış toprağa buğdayları ekin ve üzerini ince bir toprak tabakası ile örtün. Toprağın üzerini 4-5 parça iyice ıslatılmış gazete kağıdı ile kaplayın. Kağıtların kurumaması için üzerlerine ince bir naylon örtü koyun. (Tohumların hava alması için naylonun kenarlarını saksıya sıkıştırmayın.) Dört gün sonra örtüyü kaldırın ve çimleri sulayın. Günde 1 kere sulamanız yeterlidir. Buğday çimleri yerini severse, yedinci günde iyice büyümüş olurlar. 12-15 cm kadar uzadığında, ihtiyacınız kadarını, olabildiği kadar dibinden kesin. İster salatalarınıza katın ister sıkıp suyunu için.

“Ya hep ya hiç demeyin, yapabildiğiniz kadarını yapın”
Uluslararası Servis & Lezzet Akademisi (USLA)’nde sağlık destekleyici mutfak üzerine atölye çalışmaları yapan İdil Şanal, çocukluğundan beri süregelen fazla kilo sorununa eğildiğinde ve yemekle arasındaki aşk-nefret ilişkisini çözmeye karar verdiğinde bu konunun içine girivermiş. Aslında uluslararası ilişkiler mezunu olan Şanal, sağlıklı yeme içme çabası içinde bir yandan tam 35 kilo verirken bir yandan da bu alanda eğitime yönelmiş. Devamı diğer sayfada

mayis-2012-yemek-7Yemeğe bakış açım değişti
Mutfak Sanatları Akademisi’nde aşçılık eğitiminin ardından bir süre İtalyan Şef Carlo Bernardini ile çalışmış. Sonrasında New York’ta ‘Natural Gourmet Institute for Health and Culinary Arts’ ve ‘Institute for Integrative Nutrition’ adlı iki ayrı okulda, Batı tıbbı standartlarından makrobiyotik beslenmeye, kan grubuna göre diyetten ayurvedaya uzanan çok çeşitli sağlıklı yaşam teorileri üzerine hem teorik, hem bu disiplinlere uygun yemek pişirmek için pratik eğitim görmüş. Aldığı eğitimin yemek yemeye bakış açısını değiştirdiğini söyleyen İdil Şanal, “İnsanların aklına sağlık deyince hastalık tedavisi ve ilaçların, sağlıklı yaşam deyince vitamin-mineral adları ve kalorilerin değil, lezzetli ve keyifli sofraların, mutlu hayatların geldiği bir dünya oluşmasına katkıda bulunmak için çalışıyorum” diyor.

Aytaç Özkardaş GOZZİ
Fotoğraflar: Ozan KUTSAL

Formsanté Dergisi Mayıs 2012 Sayısı

Exit mobile version