Formsanté

Cildiniz de acıkıyor

12032015 ciltbeslenme01

Sadece midemizin zil sesini susturmak için değil, belli besin içeriklerini vücudumuza verebilmek için de yemek yiyoruz. Aynı şekilde cildimiz de acıkıyor. Ona ihtiyacı olanı vermenizin yollarını Esteworld Sağlık Grubu’ndan Sağlıklı Beslenme ve Detoks Uzmanı Sezyar Aptulova anlattı. 

A vitamini: 

Dokuları yeniliyor, aşırı yağ üretimini engelliyor. Havuç, bal kabağı, badem, kırmızıbiber, kuşkonmaz, Brüksel lahanası ve kerevizde bolca bulunuyor.

C vitamini:

Çok güçlü bir antioksidan. Kolajen üretiminde önemli rol oynuyor. Kivi, ıspanak, ve turunçgillerde bol bol var.

E vitamini: 

Cildin oksitlenmesini engelliyor, serbest radikallerden ve zararlı etkilerden koruyor. Kabuklu kuruyemiş, kabak çekirdeği, ceviz, avokado ve saf zeytinyağında var.

Omega-3: 

Yağ asitleri vücut tarafından üretilmiyor, mutlaka dışarıdan alınması gerekiyor. Cilt dokusunun yağlanmasını ve pürüzsüz hal almasını sağlıyor. En iyi kaynakları soğuk su balıkları, ceviz ve keten tohumu…

 

Göz çevresi bakımı

Malzemeler

1 çorba tepeleme mayıs papatyası kurusu

250 ml kaynar su

Hazırlanışı

Kaynar suyu papatyanın üzerine dökün. Kapağını kapatın ve 20 dakika dinlenmeye bırakın. Daha sonra süzün ve buzdolabında saklayın. İki parça pamuğu soğuk çaya batırın. Rahat bir pozisyonda uzanıp ıslak pamukları göz kapaklarınızın üzerine yerleştirin. 10 dakika bu şekilde dinlenin.

 

Yoğurtlu Temizleyici

Malzemeler

1 tatlı kaşığı taze sıkılmış limon

1 çorba kaşığı yağlı yoğurt

1 damla lavanta yağı

Hazırlanışı

Yoğurdu ve limon suyunu karıştırın ve 1 damla lavanta yağını ilave edip güzelce karıştırın. Yüzünüzü ılık su ile nemlendirin ve yoğurtlu karışımı üç dakika boyunca masajla cildinize yedirin. Ilık su ile durulayın.

 

Cilt dostu içecek

Malzemeler

2 adet havuç

1/4 soyulmuş ananas

1 adet soyulmuş portakal

1 adet minik salatalık

1 çay kaşık zeytinyağı

1 çay kaşık toz zerdeçal

Hazırlanışı

Bütün malzemeleri katı meyve sıkacağından geçirin. Zeytinyağı ve toz zerdeçal ilave edin. Sindirim enzimlerden, vitaminlerden, antioksidanlardan ve minerallerden çok zengin olan bu içeceği cildinizdeki hücreler emecek. (Not: Bu içecek besin takviyesi olarak hamilelere önerilmiyor.)

 

12032015 ciltbeslenme02Dudak bakımı

Malzemeler

4 çorba kaşığı badem yağı

1 çorba kaşığı bal mumu

1 tatlı kaşık bal

Hazırlanışı

Badem yağı ve bal mumunu küçük bir tavaya koyup kısık ateşte bal mumu eriyene kadar ısıtın. Ateşten alın, balı ilave edin ve iyice karıştırın. Geniş ağızlı, küçük bir kavanoza boşaltın. Arada bir karıştırarak soğumaya bırakın. Serin yerde muhafaza edin. Dilediğiniz sıklıkta dudaklarınıza uygulayın.

 

“Serbest radikalleri etkisiz hale getirip sağlıklı bir cilde kavuşmak için onu doğru beslemelisiniz.”

 

İÇİN:

– Günde en az 8 bardak su

– Taze sıkılmış sebze-meyve suları 

– Gül, papatya, ısırgan otu çayı

 

YİYİN:

İşlenmemiş kuruyemişler içerdikleri kaliteli yağlar, E vitamini ve kalsiyum, potasyum, fosfor, magnezyum, manganez, selenyum, çinko, bakır ve demir gibi önemli mineraller ile cilt sağlığını destekliyor.

Badem: Vücut tarafından kolayca emilen B ve E vitamininden; kalsiyum, fosfor, manganez, magnezyum, demir ve çinko minerallerinden zengin.

Kabak çekirdeği: Potasyum, fosfor, selenyum, demir, magnezyum, çinko, protein ve Omega-3 kaynağı.

Ceviz: Yağlı soğuk deniz balığı ile aynı besin profiline sahip… Herhangi bir kuruyemişten daha fazla Omega-3 içeriyor. B vitamini, potasyum fosfor, manganez ve magnezyumdan zengin.

 

Yaprak Çetinkaya

Formsanté Dergisi Ocak 2015 sayısı

Exit mobile version