Formsanté

Çilek festivali

nisan-2012-yemek-resim-1

Mis kokulu, kırmızı, nefis çileklerin baharla birlikte bollaşıp sofralarımıza dönüşünü kutluyoruz bu ay. Çileğin tadına varabileceğimiz birbirinden kolay, hafif tarifler hazırladık sizler için. Afiyet olsun!

ÇİLEKLİ DONDURULMUŞ YOĞURT
Malzemeler

● 1 kase yoğurt
● 2 kase yıkanmış, ayıklanmış çilek
● 3-4 tatlı kaşığı bal
● Bir tutam limon kabuğu rendesi
Tüm malzemeleri mutfak robotundan geçirin. Dondurucuya dayanıklı kapaklı bir kabın içine karışımı koyun ve ağzını kapatın. 2 saat sonra çıkarın ve bir kaşıkla iyice karıştırın. Sonra tekrar dondurucuya koyun. Her saatte bir dolaptan çıkarıp karıştırın ve dondurucuya geri koyun. Kremsi kıvama gelince servis edin ve hemen tüketin. Dilerseniz çilek taneleri ile birlikte servis edebilirsiniz.

nisan-2012-yemek-resim-2WAFFLE, MASCARPONE VE ÇİLEK
Mascarpone ya da tuzsuz krem peynire bir miktar bal koyarak tatlandırın. Rendenin ince tarafıyla bir tutam limon kabuğu elde edin ve peynirin içine ekleyin. Homojen bir yapıya ulaşıncaya kadar karıştırın. Marketlerde satılan waffle’ların üzerine bu kremadan birer kaşık koyun, onun da üzerine dilimlediğiniz çilekleri ekleyin. Limon kabuğu ve pudra şekeri serpiştirerek servise hazır hale getirin.

✽ Çilek C vitamini ve antioksidan yönünden son derece güçlü. Hücre yapısını koruyucu, enflamasyonu azaltıcı, kanseri önleyici, bağışıklığı güçlendirici özellikleri biliniyor. İçeriğindeki diyet lifleri sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlıyor.
✽ Çok çabuk bozulan bir meyve olduğundan satın alırken küflenmemiş, ezilmemiş, parlak ve kırmızı olmasına dikkat edin. Orta büyüklükteki meyvelerin, domates büyüklüğündeki zamane çileklerinden daha lezzetli olduklarını da unutmayın.

nisan-2012-yemek-resim-3ÇİLEK SOSLU PANNACOTTA
Malzemeler

● 500 g sıvı krema
● 70 g şeker
● 1 çubuk vanilya (ya da bir çay kaşığı toz vanilya)
● 8 g jelatin
● 50 g süt
Krema, süt ve şekeri karıştırarak kaynatın. Jelatini 1 litre soğuk suda yumuşatın ve elinizle süzerek kaynayan malzemeye ilave edin. 2 dakika karıştırarak kaynatmaya devam edin. Altını kapatarak servis yapacağınız kaplara dökün. Soğuduktan sonra dilerseniz kalıplardan çıkarın ve üzerini sosla süsleyin ya da bizim yaptığımız gibi servis tabaklarına doldurup üzerini sosla kaplayın.
Çilekli sos:
● Yarım kg çilek
● 80 gr pudra şekeri
● 20 gr nişasta
Çilekleri robotta küçük parçalar haline gelinceye kadar kısa bir süre parçalayın. Bir tavaya tüm malzemeyi koyup kısık ateşte 5 dakika kadar karıştırarak pişirin. Devamı diğer sayfada

nisan-2012-yemek-resim-4MİLFÖYLÜ KREMALI ÇİLEK
Malzemeler

● 4-5 adet milföy
● 250 g çilek
● Pudra şekeri
Kreması için
● 250 g süt
● 50 gr un
● 100 g toz şeker
● 25 g nişasta
● 2 adet yumurta
● 75 g toz badem
Un, toz şeker, nişasta, yumurta ve toz bademi bir kapta karıştırın. Ocağın altını yakarak sütü de üzerine ekleyin ve karıştıra karıştıra pişirin. Kaynamaya başlayınca ocaktan alın ve bir süre daha karıştırmaya devam edin. Kare şeklindeki milföy yapraklarını dörde bölün ve fırına sürerek 8-10 dakika çıtır çıtır oluncaya kadar pişirin. Fırından çıkardığınız milföylerin hafif ılınmasını bekleyin ve bir kat milföy, bir kat krema, çilek ve yine milföy koyarak birkaç kattan oluşan çıtır tatlınızı hazırlayın. En son üzerine bir çay süzgeci yardımıyla hafifçe pudra şekeri serpiştirin.

nisan-2012-yemek-resim-5ÇİLEK LİMONATA
Malzemeler

● 7 yatak limonu
● 5 bardak kaynar su
● 1 bardak toz şeker
Limonların kabuğunu rendenin ince tarafıyla rendeleyin. Elde ettiğiniz limon kabuklarını ve limon suyunu, bir bardak şekeri ağzı kapalı bir kaba boşaltın. Üzerine sıcak suyu da ekleyin. İyice karıştırın ve buzdolabında soğumaya bırakın. 1 saat kadar sonra çıkarıp üzerine mutfak robotunda püre haline getirdiğiniz çilekleri ekleyin ve tekrar buzdolabına koyun. Dilediğiniz zaman çıkarıp ince bir süzgeçten geçirin. Limon dilimleri ve taze nane ile süsleyip servise hazır hale getirin.

Aytaç Özkardaş GOZZİ
Fotoğraflar: Ozan KUTSAL

Formsanté Dergisi Nisan 2012 Sayısı

Exit mobile version