Formsanté

Doğru beslenerek, hastalıklardan korunun

01022014 supergida

Kış aylarının en büyük derdi soğuk algınlığı, nezle ya da gribe yakalanmak… Oysa alışveriş listenizden eksik etmeyeceğiniz bu gıdalarla hem bağışıklık sisteminizi güçlü tutabilir, hem hastalıklardan korunabilir hem de sağlıklı beslenebilirsiniz.

Brokoli

Betakaroten, B1 ve C vitamini, demir ile çeşitli mineraller içeren brokoli, kalp, göğüs hastalıkları ile dolaşım sistemi rahatsızlıklarına karşı koruyucu etki ediyor.

Mantar

B Vitamini ve potasyumdan zengin, güçlü bir lif kaynağı olan mantar, vücudun antikorlarla mücadelesinde önemli rol oynuyor.

Balık

Yağlı balıklar grubuna giren ton balığı, somon ve sardalya, bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlıyor, soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıkların önlenmesine yardımcı oluyor.

Koyu yeşil yapraklı bitkiler

Besin değeri yüksek olan koyu yeşil yapraklı bitkiler, soğuk algınlığı, grip, göğüs tıkanıklığı, nezle ve öksürüğe karşı vücut direncini yüksek tutuyor.

Acı biber

Turunçgiller gibi, kırmızı biber de yüksek bir C Vitamini kaynağı. Günlük 150 mg olan C Vitamini ihtiyacının 100 mg’ı için birkaç acı biber yemek yeterli oluyor.

Domates

A, C, E ve K vitaminleri ile potasyum ve likopen içeren domatesin kan yapıcı özelliği ve dinlendirici etkisi bulunuyor.

Anason tohumu

Bitki çaylarınıza ekleyeceğiniz bir çay kaşığı anason tohumu, öksürüğü geçirmenin yanı sıra üst solunum yolu tıkanıklıklarını gidermeye de yardımcı oluyor.

Zeytinyağı

Omega-9 yağ asidi içeren zeytinyağı, bağışıklık sisteminin güçlenmesine destek oluyor. Bu yağ asidinden faydalanmak içinse tüm öğünlerde zeytinyağına yer verilmesi gerekiyor.

Kırmızı biber

Bu güzel sebzenin, portakaldan daha fazla C Vitamini içerdiğini biliyor musunuz? İşte öğrendiniz, artık alışveriş listenizden kırmızı biberi eksik etmeyin!

Tam buğday ekmeği

Enerjinin yavaş ve dengeli şekilde vücutta kullanılmasını sağlayan tam buğday ekmeği, uzun süre dinç olmayı sağlıyor ve tokluk hissine yardımcı oluyor.

Portakal

Bağışıklık sisteminin en kuvvetli silahlarından biri C Vitamini. Bu nedenle grip, nezle gibi mevsimsel hastalıklara karşı güçlü bir C Vitamini kaynağı olan portakalı tüketmek önem taşıyor. Uzmanlar portakalı meyve olarak yemenin daha etkili olduğunu belirtiyor.

Avokado

Bağışıklığı güçlendiren ve yorulmayı engelleyen E Vitamini deposu avokado, bol miktarda glutatyon içeriyor. Bu antioksidan madde hastalıklarla mücadelede büyük önem taşıyor.

Yaban mersini

Bir avuç taze yaban mersininin ihtiyacınız olan günlük antioksidan madde ihtiyacınızı gidereceğini biliyor musunuz? Ayrıca hastalıklarla mücadele edebilmeniz için güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmanıza da yardımcı oluyor.

Nar

Salgın hastalıklara karşı güç kalkanlarınızı kuşanmaya ne dersiniz? Potasyum, demir, kalsiyum ile fosforun yanı sıra C, B1 ve B2 vitaminlerini içeren nar, bağışıklık sistemini güçlendiriyor, antioksidan özelliğiyle gribe neden olan virüsleri zararsız hale getiriyor.

Muz

Zengin bir potasyum kaynağı olan muz, vücudun ve beynin yorgunluğunu gideriyor, enerji veriyor. Öksürüğe ve göğüs ağrılarına  iyi gelen bu meyve, vücuttaki su ve mineral dengesinin korunmasına da yardımcı oluyor.

Badem

Vücut direncinin artmasına yardımcı olan bademin göğüs yumuşatıcı, öksürük kesici etkisi bulunuyor.

Kaju fıstık

Birkaç tane kaju fıstık yemek, vücudunuzdaki çinko seviyesini en üst düzeye çıkarıyor. Bu da bağışıklık hücrelerinin fonksiyonlarını hızlandırmaya yardımcı oluyor.

Kivi

A ve C vitaminleri ile potasyum açısından çok zengin bir meyve olan kivi, vücudu ve bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Ayrıca nefes açıcı etkisiyle astım hastalarına da fayda sağlıyor.

Bitter çikolata

Öksürük tedavilerinde etkin olarak kullanılan teobromin maddesi içeren bitter çikolata, içeriğindeki antioksidanlarla hücrelerin zarar görmesini engelliyor.

Elma

İçinde bol miktarda C Vitamini ve lifli proteinler bulunan elma, içerdiği flavonoidler sayesinde hücre ölümüne neden olan serbest radikallerle savaşıyor. Soğuk algınlığı ve öksürüğün giderilmesinde de önemli olan bu meyvenin iyi yıkanıp, kabuğuyla yenmesi öneriliyor.

 

Ayşegül Uyanık ÖRNEKAL

Formsanté Dergisi Ocak 2014 sayısı

 

Exit mobile version