Formsanté

Dr. Ender Saraç’ın 14 adımda sağlıkla zayıflama formülü

Dr.-Ender-Sarac'ın-14-adımda-saglıkla-zayıflama-formulu

Kış bitimi bahara giriş; vücudumuz için tazelenme, yenilenme ve canlanma zamanı. Kulaktan dolma bilgiler veya kullanılan takviyelerle sağlığınızı riske etmeden kolayca kilo verebilirsiniz.

Hazırlayan: Deran Çetinsaraç

Taze bir başlangıç yapmak için en doğru zaman. Kan tahlilinden şeker seviyesine vücudunuzun neye ihtiyacı olup olmadığını bilirseniz sağlıklı zayıflamak için en önemli anahtara sahip olursunuz. Fitoterapi, Ayurveda Uzmanı ve Beslenme Danışmanı Dr. Ender Saraç, zayıflamak ve sağlık kazanmak için tepeden tırnağa yapılması gerekenleri 14 maddede topladı. Aralıklı beslenmeyi de denemenizi tavsiye eden Dr. Saraç, size özel örnek beslenme planı hazırladı.

1- İlk olarak aynada sadece iç çamaşırıyla kalın, tepeden tırnağa kendinizi yavaş yavaş MR çeker gibi inceleyin. Eğer göbek beli civarında yağlanma varsa hemen bir mezura alın ve göbek çevresini ölçün. Erkeklerde 94, kadınlarda 88 santimetre üstünde ise bu bahar sağlıklı kilo vermek için bir karar verin.

2- Havalar soğuk diye su içmeyi ihmal etmeyin. Günde mutlaka 2 litre normal su içmelisiniz; su soğuk değil sıcak olursa metabolizma için daha iyi oluyor. Aynı zamanda sebze çorbası, yeşil çay, mate, yasemin, ıhlamur, rezene, anason ve papatya çayı gibi alkali çayları günde mutlaka 2 fincan için.

3- İki öğün beslenmeyi deneyin. Sabah kahvaltısıyla akşam yemeğinin arasını 15-16 saat civarında ayarlamaya çalışın.

4- Asla tok karnına tatlı yemeyin ve kan şekerini hızlı yükseltmeyin. Bu durum göbek ve belde yağlanma yapar dolayısıyla birçok hastalığın önünü açar.

5- Türkiye’de tuz tüketimi üç yıl önce ortalama 17 gramdı, şimdi 12 grama düştü. Ancak dünya ortalaması 6-7 gram. Dolayısıyla en sinsi ve ölümcül hastalık nedeni olan tansiyondan korunmak için sofranızdan tuzu kaldırın. Günde bir çay kaşığı tuz 4-4,5 gramdır; 6 gramın üstüne çıkmamak için dikkat edin. Gizli tuz kaynakları turşu, zeytin, maden suyu, özellikle beyaz ekmek, konserveler, koruyucu katkı maddeli hazır gıdalar ve uzun koruma vadeli et ürünleri, özellikle sosis, sucuk, salam, pastırma gibi işlenmiş et ürünleri; bunlar da gizli tuz kaynakları.

6- Dünya; Doğu Akdeniz Diyeti’nin en sağlıklısı olduğu konusunda hemfikir. Ülkemizde en çok ve en uzun yaşayanlar özellikle Nazilli bölgesinde yer alıyor. Ortalama ömrün en kısa olduğu yerler ise Güneydoğu Anadolu bölgesi. Dolayısıyla daha az kırmızı et, daha az kızartma, daha az doymuş yağ, daha az glikoz şurubu veya beyaz rafine şeker, daha az fast food tüketmek yaşam kalitemizi belirliyor. Özellikle bolca yeşil yapraklı sebzeler, az şekerli meyveler, tam tahıllar ve tam tahıllardan elde edilen ürünler, küçük bir avucu geçmemek şartı ile çiğ çerezler, haftada en az 2-3 kere bakliyat, 40 yaşın üstünde iseniz 1, 40 yaşın altında iseniz haftada 2 kereyi geçmemek üzere işlenmemiş kırmızı et, haftada 2 kere balık, bulabilirseniz serbest gezen veya organik tavuk, günde 1 adet serbest gezen tavuğun yumurtasını tüketmelisiniz. Zeytinyağı, limon ve sarımsak üçlüsü; kalp ile damarları korumak için, doymamış yağ kaynağı, kan sulandırıcı ve kolesterol düşürücü olarak oldukça faydalı.

7- Baharatlar tam bir şifa kaynağıdır.
Mikroplara, iltihaba karşı zerdeçal;
Ağır metallerin temizliği için zerdeçal ve kişniş;
Bağışıklığı güçlendirmek ve kanı sulandırmak için zencefil;
Kan şekerini dengelemek için tarçın (bir ipucu olarak tarçını ara öğünde tüketmeyin çünkü kan şekerini düşürebiliyor; ana öğünlerle beraber tüketin);
Bunların dışında iyi birer doğal destek ve baharat kaynağı olarak zahter, kekik, defne yaprağı, tane karanfil, kakule, sumak, sumak ekşisi, nar ekşisi ve afilatoksin gelişmemiş, iyi korunmuş kırmızı pul biber tüketmeye gayret edin.

8- Mart ayı için önerdiğim çay; hem kolesterol hem de bağışıklığı güçlendirmek, hem de şekeri dengelemesi için kabuk tarçın, taze zencefil, zeytin yaprağı, zahter ve ıhlamur beşlisinden oluşuyor. Bu karışım; alkali, ödeme karşı etkili, kan şekerini düşürmeye ve kanı temizlemeye yardımcı bir çay.

9- Kış sonu ve bahar başlangıcında hacemat yapılmasını öneriyorum. Ağır metallerin temizlenmesi, vücuttaki blokajların açılması, kanın yenilenmesi ve toksinlerin atılması için ekonomik, yan etkisi oldukça düşük, ehil ellerde yapıldığında çok faydalı bir detoks yöntemidir.

10- Kış sonuna doğru çoğu kişinin D3 vitamini düşebiliyor, mutlaka bir kan tahlili yaptırın. Özellikle son 6 ay içerisinde kan tahlili yaptırmamış olanlar,

11- Bir uyarı da iyot konusunda yapmalıyım. Pek çok kişi moda diye iyot kullanıyor. Bu da tiroid hastalıklarında ciddi bir artışa, tiroid zehirlenmesine yol açmaya başladı. Kesinlikle kanda iyot düzeyinize ve tiroid fonksiyon testlerinize baktırmadan ezbere iyot kullanmayınız.

12- Yavaş yavaş günler uzamaya başladı. Havanın açık olduğu günlerde öğlen balkona veya dışarı çıkıp 15-20 dakika güneşlenmeye başlayın. Camdan geçen güneşin etkisi olmuyor.

13- Kış sonunda terlemek çok önemli. Pasif olarak özellikle Türk hamamı, buhar banyosu veya sauna gibi nemli veya nemsiz terleme; aktif olarak da kalın eşofmanlar ile egzersiz yaparak çok ter atmaya çalışın. Bu arada zencefil, acı kırmızı biber gibi baharatlar da terlemeye yardımcı oluyor.

14- Son olarak kış bitimi depresyonuna karşı St. Johns Wort (sarı kantaron otu özü), 5 HTP veya Sam-e damlaları gibi doğal destekler kullanabilirsiniz. Hem ruhsal durum hem de kanın daha akışkan olması için Omega-3 ve Koenzim Q10 destekleri yararlı olabiliyor.

1 HAFTALIK 2 ÖĞÜN BESLENME PLANI

UYANINCA:

KAHVALTI (11:00): Geç saatte kahvaltı yaparak ilk öğün ile başlayın

ARA ÖĞÜN (14:00-15:00):

AKŞAM YEMEĞİ (18:00-18:30): Aşağıda yazılı olan maddelerden sadece birini tüketin.

HAFTADA 1 GÜN:

HAFTADA 2 GÜN:

HAFTADA 1 GÜN:

HAFTADA 2-3 GÜN:

ARA ÖĞÜN (20:00-20:30):

***Tansiyon probleminiz varsa yeşil-beyaz çay tercih etmeyin; yerine rezene çayı içebilirsiniz.

İLGİLİ İÇERİKLER

Exit mobile version