Şimdiye dek sayfalarımızda diyetisyenlerin diyet listelerine, önerilerine ve fit yemek tariflerine yer verdik. Ama bu kez rolleri değiştirdik. Beş diyetisyenden bir gün önce neler yediklerini, tüm samimiyetleriyle anlatmalarını istedik. Bakalım kim diyetine uydu, kim kaçamak yaptı?
Uzman Diyetisyen Fatma TURANLI VARDARER
Kaçamak yapmıyor
“Beslenme alışkanlıklarım içinde kaçamak sayılabilecek pasta, şerbetli tatlılar, kızartmalar, hamur işi yiyecekler çok fazla yer almıyor. Genellikle sebze ağırlıklı olmak üzere balık, et ve peynir çeşitlerini tüketmeyi seviyorum. İçecek olarak su, çay ve bazı bitki çaylarını içiyorum. Kolalı içecekleri veya meyve sularını hiç tüketmiyorum. Arkadaşlarımla dışarı çıktığımda pizza, spagetti, kebap gibi yiyecekleri de yiyorum. Eğer tatlı yiyeceksem, sütlü tatlıları tercih ediyorum. Bir gün önce aşırı yemek yediysem, ertesi gün bol su içip, daha hafif öğünler tercih edip, mutlaka egzersiz yaparak bu durumu telafi ediyorum. Bu sayede de yıllardır aynı kilodayım, fazla değişiklik yaşamıyorum.
Hayatımın büyük bölümünde spor yaptım ama şu ara fazla egzersiz yapacak fırsat bulamadığım için sabahları ve akşamları işe gidip gelirken 15-20 dakikalık yürüyüşler, sabah evde 15 dakikalık esneme hareketleri yapıyorum. Hafta sonları ise yaklaşık 10 km yürüyüş yapmaya çalışıyorum.”
Sabah kalkınca:
2 bardak su
Kahvaltı:
Şekersiz çay
1 adet haşlanmış yumurta
1 dilim beyaz peynir
1 dilim tulum peyniri
6 adet yeşil zeytin
1 çay kaşığı bal
Domates, salatalık, maydanoz
2 dilim tam buğday ekmeği
Ara:
1 adet küçük galeta,
1 küçük parça çikolata
1 bardak şekersiz yeşil çay
Öğle:
1 kase mercimek
çorbası
1 bardak ayran
Ara:
2 adet galeta
10 adet yer fıstığı
Akşam:
Fırında pişmiş levrek
Büyük bir kase salata
Ara:
2 adet mandalina
10 adet yer fıstığı
3-4 adet fındık
4-5 adet kuru siyah üzüm
Ayrıca gün boyu su, 1-2 fincan bitki çayı ile 3-4 fincan da çay içtim.
Uzman Diyetisyen Pınar KURAL ENÇ
Ödem giderici mönü uyguluyor
“Genel olarak beslenme düzenim değişmez. Ancak akşam saatlerinde özel davet ve programların olduğu günlerde, özellikle de hafta sonundan sonra vücutta kilo artışı ile beraber ödem oluşuyor. Bunu gidermek için de kahvaltıda yarım orta boy armut, 4 yemek kaşığı yulaf, 4 yemek kaşığı yoğurt yiyorum veya 1 bardak süt içiyorum. Öğle veya akşamları da özellikle 1 yumurtalı menemen veya yağsız omlet tüketmeye özen gösteriyorum.”
Kahvaltı:
1 adet yumurta
Maydanoz, dereotu
Çeri domates
1 dilim tuzsuz etimek
Ara:
1 fincan az sütlü filtre kahve
Öğle:
Yeşil mercimekli salata
1 dilim tuzsuz etimek
Ara:
200 ml light süt
2 adet halka kuru ananas
Akşam:
5 yemek kaşığı kıymalı kapuska
3 yemek kaşığı az yağlı yoğurt
2 adet tuzsuz etimek
Ara:
1/2 adet armut
1 adet tuzsuz etimek
Uzman Diyetisyen Yeşim ÇELİK
Kilo vermeye çalışmıyor
“Kilo vermek isteyenlerin ara öğünlerini düzenli olarak tüketmesi gerekiyor. Oysa koruma programında üç ana öğünün yanı sıra, bir-iki ara öğün yeterli oluyor. Ben kilo vermeye çalışmadığım için ara öğün almam da gerekmiyor. Kaçamak yaptığım günlerde, ki haftada bir gün ile sınırlı, bir sonraki gün tükettiğim yiyeceklerin miktarını azaltıyorum ve mutlaka egzersiz süremi artırıyorum. Ayrıca günde ortalama 2-2,5 litre su içmeye gayret ediyorum.”
Kahvaltı:
1 su bardağı süt
4 kaşık müsli + yulaf + tahıllı mısır gevreği karışımı
Öğle:
2 adet kadınbudu köfte
Salata
Yoğurt
Ara:
1 fincan sütlü filtre kahve
Ara:
1 adet portakal
Akşam:
2 adet haşlanmış yumurta
2 adet yeşil, 1 adet kırmızı biber
3-4 adet çeri domates
1 dilim tam buğday ekmeği
Ara:
1 avuç kuruyemiş (fındık, kuru üzüm, badem, 1 adet incir)
Yatana kadar 2-3 fincan şekersiz çay içtim. Gün boyu da 1,5 litre su tükettim.
Uzman Diyetisyen Tuba KAYAN TAPAN
Planlı besleniyor
“Sağlıklı beslenmek çok önemli fakat hepimizin gün içinde katılması gereken toplantılar, seyahatler veya yemek davetleri olabiliyor. Bu da beslenme düzenimizi bozabiliyor. İşte bu noktada; ertesi günleri kurtarmak ya da eğer toplantı ve seyahat zamanı belliyse öncesinde ve sonrasında daha dengeli beslenmek gerekiyor.
Ben saat 17.00’de katılmam gereken toplantı nedeniyle akşam yemeğimi 20.30’a kaydırmak zorunda kaldım. Bu nedenle de çabucak hazırlanacak bir öğün planladım. Ama böyle bir akşamın sonunda telaş etmeye, kendinizi suçlu hissetmeye hiç gerek yok. Ertesi günü kurtarmak için yenilen besinin çeşitliliği ve miktarı önem taşıyor. Bu noktada iki seçeneğiniz var; ya ertesi gün fiziksel aktivitenizi artıracaksınız ya da aldığınız basit karbonhidrat (1,5 ince dilim ekmek), 1 köfte büyüklüğündeki et veya doymuş yağ alımını azaltacaksınız. Eğer benim gibi yarım porsiyon yediyseniz, ertesi günü daha kolay geçireceğinizi düşünüyorum. Ama daha fazla yediyseniz, hem fiziksel aktivite yapmanız, hem de basit karbonhidratı, et ve yağ miktarınızı dengelemeniz gerekiyor.”
Kahvaltı:
1 dilim dil peyniri
6 adet siyah zeytin
3 adet çeri domates
1/2 orta boy salatalık
1,5 ince dilim çavdar ekmeği
Ara:
1 fincan şekersiz, limonlu zencefil çayı
Öğle:
1/2 kase limonlu mercimek çorbası
4 adet ızgara köfte
1 orta boy yeşil salata
(1 yemek kaşığı zeytinyağı ve limon ile)
Ara:
5 adet yarım ceviz
Şekersiz Türk kahvesi
Akşam:
1/2 porsiyon tereyağlı, pul biberli, naneli hazır mantı
200 g yeşil salata
Uzman Diyetisyen Çağatay DEMİR
Günde 4000 kalori harcıyor
“Şu an Erzurum’da kayak tatilindeyim ve tüm gün kayak yapıyorum. Bu da günlük ortalama kalori harcamama 2 bin kalorilik bir ek yapıyor. Böylece günde bazal metabolizma hızım dahil, ortalama 4 bin kalori harcıyorum. Bu nedenle öğünlerimde biraz bol kepçe yiyorum. Gündelik yaşantımda ise bunun yaklaşık yarısıyla besleniyorum.”
Kahvaltı:
3 fincan şekersiz çay
2 köfte büyüklüğünde kıyma ve 1 yumurta ile hazırlanmış sebzeli kıymalı yumurta
4 dilim peynir (kaşar peynir-beyaz peynir karışık)
Bol söğüş sebze
2 çorba kaşığı baharatlı patates kavurma
4 dilim esmer ekmek
Öğle:
1 tabak domates soslu kelebek makarna
1/2 tabak sebzeli, kuru meyveli tavuk sote
1 kase yoğurt
Bol çoban salata
2 bardak bira
Ara:
1 fincan latte
Birkaç kuru meyve
Akşam:
3 şiş Erzurum Cağ kebabı
Bol salata
5 parça ince lavaş
1 çorba kaşığı süzme yoğurt
1 kutu diyet içecek
1 dilim kadayıf dolması
4 bardak şekersiz çay
Gece:
20 fındık
10 kuru üzüm
Ayşegül UYANIK ÖRNEKAL
Formsanté Dergisi Mart 2014 sayısı